085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
17-06-2021 | Aandoeningen

Aarsmaden

Geschreven door Niels wormen anale jeuk

Zit je vaak te krabben in de aarsstreek? Het jeukend gevoel in en rond de aarsstreek is in de meeste gevallen relatief onschuldig en eenvoudig op te lossen. In sommige gevallen wordt dat vervelend gevoel veroorzaakt door een infectie met aarsmaden. Dit zijn kleine witte wormpjes die in de dikke darm van de mens leven. 

Wat zijn aarsmaden?

Aarsmaden zijn kleine witte draadvormige wormpjes van een tiental millimeter lang die in de dikke darm van de mens leven. Volwassen vrouwelijke aarswormen leggen eitjes in de buurt van de anus. Door te krabben kunnen de eitjes dan verder verspreid worden. De kleine wormpjes komen alleen voor bij de mens en worden dan ook van mens op mens overgegeven. Aarsmaden komen voornamelijk voor bij kinderen tussen de 3 en 10 jaar en zijn veelal onschuldig. 

Oorzaak

Een besmetting met aarswormen wordt veroorzaakt doordat mensen de eitjes van de worm inslikken. De eitjes worden in de aarsstreek gelegd en veroorzaken jeuk. Door te krabben komen de eitjes onder de vingernagels of in het beddengoed terecht en kunnen ze zich verspreiden.  

Klachten en symptomen

Aarsmaden zijn onschuldig, maar kunnen wel voor enkele vervelende klachten zorgen. Het vaakst voorkomende symptoom is jeuk in de aarsstreek. Daarnaast kan in sommige gevallen ook buikpijn en misselijkheid voorkomen. 

Ik heb aarsmaden, wat nu?

Diagnose

Aarsmaden zijn niet moeilijk om vast te stellen. Meestal zul je zelf merken dat er kleine witgele wormpjes in de ontlasting zitten. Verder zul je ook jeuk rond de anus voelen die voornamelijk ’s nachts voelbaar wordt.  

Behandeling

Om die wormen de bestrijden zul je gebruik moeten maken van een wormdodend middel zoals Vermox. Verder zorg je ook voor goede hygiëne om herbesmetting en besmetting van anderen te voorkomen. Was je handen dus voldoende en maak de nagels goed schoon. 

Voorzorgsmaatregelen 

Om een (her)besmetting te voorkomen is het belangrijk om met de volgende voorzorgsmaatregelen rekening te houden. Zorg ervoor dat je iedere dag schoon ondergoed aandoet en je beddengoed voldoende wast op 60 graden. De nagels knip je het beste kort en houd je schoon. Voor de rest zorg je voor goede hygiëne in en rond het huis.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.