085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

11-03-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Werkt bodylotion even goed als aftersun?

Geschreven door Niels aftersun zonnebrand zonnebescherming

Een stevige laag aftersun werkt kalmerend bij een zonverbrande huid. Dat komt omdat het je huid niet alleen hydrateert, maar ook de schade van de zon beperkt. Je vraagt je misschien af of je hetzelfde effect kunt bereiken met een bodylotion. Lees hier alles over alles over aftersuns, bodylotions en de verschillen tussen de twee.

Waar zit het verschil?


Bodylotion en aftersun hebben een gemeenschappelijke functie: het hydrateren en revitaliseren van je huid. Aftersun is eigenlijk een gespecialiseerde variant van bodylotion. Je gebruikt het specifiek wanneer je verbrand bent door de zon. Daarom hebben aftersuns ook meer vochtinbrengende ingrediënten zoals glycerine, bijvoorbeeld. Andere voorbeelden zijn plantaardige oliën, antioxidanten en aloë vera. Bovendien heeft een aftersun een aangepaste textuur. Het is minder vet en trekt dus beter in je huid dan een lotion.


Tips voor het kiezen van een goede aftersun


Als je op zoek bent naar een goede aftersun of hydraterend product, check je best even of het irriterende ingrediënten bevat. Bestanddelen zoals menthol, alcohol of een synthetisch parfum houd je best weg van een verbrande huid. Deze is beschadigd en erg gevoelig, waardoor je sneller reageert op zulke stoffen.

Vermijd ook te vette crèmes, zoals lotions, want deze houden de warmte vast. Daarom kies je best voor een product op waterbasis, wat je kan herkennen als het eerste opgelijste ingrediënt ‘aqua’ is. Ten slotte vind je hieronder een overzicht van werkzame ingrediënten die het ontstekingsproces en de vorming van vrije radicalen tegengaan:

  • Glycerine en hyaluronzuur (hydraterend)
  • Niacinamide (herstellend)
  • Panthenol
  • Zoethoutwortel
  • Bètaglucaan (kalmerend)
  • Antioxidanten zoals vitamine C en E

Hoe gebruik je aftersun?


Je smeert een aftersun nadat je in de zon bent geweest, je hoeft hiervoor niet per se verbrand te zijn. Blijf ook uit de zon wanneer je je hebt ingesmeerd, want aftersuns hebben geen uv-filter. Onthoud ook dat je hiermee geen schade kunt herstellen. Je beperkt slechts de schade en geeft je huid een opkikkertje. Probeer dus altijd een zonnebrand te vermijden door voldoende zonnecrème te gebruiken en schaduw op te zoeken waar het kan.

Bodylotions en aftersuns zijn dus iets heel anders, want ze hebben andere ingrediënten die andere doelen bereiken. Een bodylotion als aftersun gebruiken is niet altijd goed idee, want dit wordt meestal minder goed opgenomen door je huid en doet niets tegen de schade die uv-straling kan veroorzaken. Zoek dus een goede aftersun of lotion met zo weinig mogelijk irriterende ingrediënten en zoveel mogelijk werkzame bestanddelen. Zo hydrateer je je uitgedroogde huid en beperk je lange-termijn schade.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.