085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
26-08-2020 | Algemeen welzijn

Hoe kun je afvallen met smoothies?

Er bestaan vele manieren om gewicht te verliezen. Denk maar aan al die verschillende diëten die je online of in magazines terugvindt. Ook met behulp van gezonde smoothies kan je enkele kilo’s per week verliezen zonder dat je last hebt van een hongergevoel. Wil je meer weten over hoe je gezond en duurzaam kunt afvallen met smoothies? Lees dan zeker verder!

 

Waar falen de meeste smoothie diëten?

Veel smoothie diëten beperken het aantal calorieën dat je mag eten zeer sterk. Hierdoor vallen deze diëten te vergelijken met de zogenaamde crashdiëten. Deze diëten beloven je om extreem veel af te kunnen vallen op zeer korte tijd. Het is niet zo dat een crashdieet niet werkt. Je valt namelijk inderdaad snel af, maar toch hangen er veel nadelen vast aan soortgelijke diëten. Doordat de calorie-inname sterk te verlagen (vaak tot slechts 1300 kilocalorieën of zelfs minder) zal je gewicht verliezen, maar ook constant tegen de honger moeten vechten. Hierdoor is het erg moeilijk om een crashdieet langer dan enkele weken vol te houden. Na een paar weken honger te lijden, zal je snel terug hervallen in oude (en vaak slechte) eetgewoonten waardoor je snel zult bijkomen.

Verder zorgen diëten met een extreem lage calorie-inname ervoor dat het lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is natuurlijk ook niet gezond voor het lichaam en je organen. Je zult je dan ook snel futloos en slap voelen vanwege het calorietekort. Je lichaam heeft voldoende brandstoffen nodig om vlot en fit de dag door te raken. 

Veel smoothie diëten gaan ook in de fout door maaltijden te vervangen door smoothies die onvoldoende calorieën en voedingstoffen bevatten. Verder zal een smoothie die slechts uit wat fruit en water of melk bestaat, je geen verzadigd gevoel geven waardoor je snel terug honger zult hebben. 

Verzadigende smoothiesafvallen smoothies honger

Zoals je al kon lezen, zijn niet alle diëten met smoothies even goed. Je twijfelt ondertussen misschien zelfs of het wel een goed idee is om met een soortgelijk dieet te beginnen. Je hoeft echter niet te twijfelen want een dieet met smoothies kan zeker werken en gezond zijn als je goed geïnformeerd aan de slag gaat. Het is dan ook belangrijk voor de slaagkansen van je dieet dat je ervoor zorgt dat je smoothies voldoende vullend zijn en voldoende voedingsstoffen bevatten om je lichaam van energie te voorzien. Zo vermijd je dat futloze en vermoeide gevoel dat andere smoothie crashdiëten met zich meebrengen.

Je maakt een verzadigende smoothie door veel verse ingrediënten zoals rauwe groenten, fruit, noten, zaden en havermout te gebruiken. Hierdoor krijgt het lichaam nog altijd voldoende voedingsstoffen binnen om gezond te blijven en zul je geen honger moeten lijden.  

Hoe werken afslank smoothies?

Je vraagt je misschien af hoe het drinken van smoothies kan bijdragen aan je gewichtsverlies. Het principe is redelijk simpel: je vervangt twee maaltijden per dag door een gezonde groene smoothie. Het is echter wel belangrijk dat de smoothies voldoende vitaminen, mineralen, complexe koolhydraten, gezonde vetten eiwitten en vezels bevatten. Weet je niet in welke voedingsmiddelen al deze voedingsstoffen zitten? Geen zorgen, we hebben ze in de onderstaande tabel kort voor je samengevat. 

Voedingsstoffen Te vinden in
Vitaminen en mineralen  Groenten en fruit
Eiwitten Noten, zaden en havermout
Gezonde vetten Noten en zaden
Vezels Groenten, havermout en zaden
Complexe koolhydraten Groenten en havermout


Een gezonde groene smoothie moet dus voldoende voedingsstoffen bevatten, maar ook voldoende calorieën bevatten om een maaltijd te kunnen vervangen. Om effectief te kunnen afvallen moet het smoothie dieet natuurlijk minder calorieën bevatten dan de maaltijd die het vervangt. Toch is het niet de bedoeling dat je smoothie extreem weinig calorieën bevat. In de onderstaande tabel zie je een vergelijking tussen een gezonde smoothie met groenten, fruit, noten en water en gewone lunch op basis van drie boterhammen met broodbeleg en stuk fruit.

  Smoothie     Broodlunch
Calorieën     423     591
Koolhydraten     54     76
Vetten     14     22
      Waarvan verzadigd  8
Eiwitten 14  16
Vezels  19   7
Gewicht in gram 665 

375

 

Minder calorieën en toch geen hongergevoel

Je kunt in de bovenstaande tabel zien dat de afslank smoothie al snel 200 kilocalorieën minder bevat dan een klassieke lunch op basis van brood. Hierdoor zul je ook snel het afslankeffect merken. Je vraagt je waarschijnlijk ook af of je niet snel honger zult krijgen wanneer je minder calorieën eet dan bij een gewone lunch. Het antwoord zit in het gewicht van beide maatlijden. Je zult al hebben kunnen opmerken dat de smoothie bijna het dubbele weegt van de gewone lunch. Door toevoeging van voldoende groenten, havermout en noten zal de massafvallen smoothies tipsa van de smoothie snel toenemen waardoor je zelfs meer kan eten met minder calorieën. Over een hongergevoel zul je je dus niet snel zorgen moeten maken. 

Wat doe je bij honger?

Je hebt mooi de tips uit dit artikel gevolgd en toch heb je nog steeds honger na het drinken van een smoothie. Dit kan komen doordat je hersenen geen signaal krijgen dat je voeding hebt binnengekregen doordat je je maaltijd gedronken hebt. Om je hersenen te overtuigen dat je toch gegeten hebt kun je ervoor zorgen dat je de smoothie dikker maakt door minder water toe te voegen en hem bijvoorbeeld met een lepel opeet.  

3 afslanktips bij een smoothie dieet

Om heet meeste uit je smoothie dieet te halen bekijk je de volgende tips ook even. Hierdoor zul je de effecten van de smoothies kunnen maximaliseren en dus ook gemakkelijker gewicht verliezen. Houd dus zeker rekening met het volgende wanneer je aan een smoothie dieet begint.

1. Gebruik veel groenten

Groenten zijn een erg belangrijk onderdeel van de gezonde smoothies die je voor dit dieet zult drinken. Een genereuze portie groenten zorgt er dan ook voor dat je lichaam voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt. Probeer dus zo veel mogelijk groenten in al je smoothies te verwerken. Let er natuurlijk wel op dat de groenten je smoothie een andere smaak kunnen geven. Je zorgt er het best voor dat de smoothies nog altijd lekker voor je blijven.

2. Drink langzaamafvallen smoothies dieet

Deze tip geldt eigenlijk niet alleen voor drinken, maar ook voor eten. Wanneer je rustig eet of drinkt zal je lichaam namelijk sneller het gevoel hebben dat het verzadigd is. Wanneer je begint met eten, zullen je hersenen een signaal krijgen dat je voeding binnenkrijgt en hierna zal het hongergevoel afnemen en uiteindelijk weggaan. Het signaal uit de hersenen komt echter met enige vertraging van ongeveer 20 minuten. Wanneer je je eten en drinken snel naar binnen schrokt, zal het signaal dat je genoeg hebt gegeten te laat komen en loop je de kans dat je te veel eet. 

3. Let op met zoetigheden

Zoetigheden kunnen een goede smaakmaker zijn in je smoothies, maar let wel op met zoete dingen zoals fruit of honing. Zoete dingen bevatten namelijk meer suikers die ervoor kunnen zorgen dat je smoothie een stuk minder gezond is. Hierdoor kan het een stuk moeilijker worden om gewicht te verliezen en kun je in het slechtste geval zelfs bijkomen. 

Wat doet een smoothie met je bloedsuikerspiegel?

De suikers in je smoothie zullen een effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Hoe meer suiker in de smoothie, hoe groter de piek in de bloedsuiker. Hierdoor let je beter op met de hoeveelheid suiker (in de vorm van fruit) die je toevoegt aan de smoothies. Een teveel aan suiker zal ervoor zorgen dat de vetverbranding stilvalt. Sterker nog, het lichaam zal de extra suiker omzetten in extra vetweefsel. 

Een gezonde smoothie bevat dus niet te veel suikers uit fruit. Hierdoor zal de smoothie voor sommige mensen minder lekker lijken aangezien het lichaam en de smaakpapillen wennen aan het eten van sterk gesuikerd voedsel. Wanneer je moeite hebt met de smaak van de smoothies kun je beginnen met iets meer fruit toe te voegen om vervolgens geleidelijk aan de hoeveelheid fruit te verminderen. Op deze manier kunnen je smaakpapillen zachtjes aan wennen aan minder zoet eten.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.