085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
29-07-2020 | Algemeen welzijn

Alcohol en antibiotica: slechte combinatie of geen probleem?

Geschreven door Annelies alcohol

Je kent de situatie waarschijnlijk wel, je zit op een feestje en je krijgt een glas alcohol aangeboden, maar je neemt antibiotica. Kan het kwaad om een glaasje te drinken tijdens je antibioticakuur? Volgens sommigen neemt het effect van de antibiotica namelijk af in combinatie met alcohol. Volgens anderen kan het dan weer geen kwaad. Maar wat klopt er? Mag je nu een glaasje drinken of niet?  

Is alcohol in combinatie met antibiotica schadelijk?

Eerst en vooral heeft alcohol geen invloed op de effectiviteit van antibiotica. Door een glaasje te drinken zal de antibiotica niet beter of slechter beginnen werken. Of je nu wel of niet alcohol kunt drinken bij antibiotica is ook afhankelijk van welke antibiotica je neemt. Bij sommige soorten kan het helemaal geen kwaad om iets te drinken, bij andere kan alcohol zorgen voor verschillende bijwerkingen. Bekijk dus zeker de bijsluiter voor meer informatie over de mogelijke bijwerkingen van een bepaald antibioticum. Veel voorkomende bijwerkingen zijn: bloeddrukdaling, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid en zweten. Wanneer de bijsluiter geen duidelijkheid geeft, kun je ook altijd informeren bij de apotheker. 

Let er wel op dat alcohol en antibiotica beiden in de lever worden afgebroken. Een combinatie zorgt er dus voor dat de lever extra belast wordt. Verder let je er ook beter op dat je het bij een glaasje houdt. Grote hoeveelheden alcohol belasten de lever nog meer. Ook wanneer je een antibioticum neemt waarbij het gebruik van alcohol wordt afgeraden, let je er ook op om 48 tot 72 uur na de kuur geen alcohol te drinken aangezien het antibioticum nog enkele dagen in het lichaam zit. Voor meer informatie hierover bekijk je het best de bijsluiter.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.