085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

23-03-2021 | Aandoeningen

Artrose: Symptomen, Oorzaken en Risicofactoren

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis en treft miljoenen mensen wereldwijd. Het ontstaat wanneer het beschermende kraakbeen dat de uiteinden van de botten beschermt, na verloop van tijd afslijt.

Hoewel artrose elk gewricht kan beschadigen, treft de aandoening meestal de gewrichten in de handen, knieën, heupen en ruggengraat.

 

De symptomen van artrose kunnen meestal worden aangepakt, hoewel de schade aan de gewrichten niet kan worden teruggedraaid. Actief blijven, een gezond gewicht behouden en sommige behandelingen kunnen de vooruitgang van de ziekte vertragen, de pijn verzachten en gewrichtsfunctie helpen verbeteren.

Symptomen

De symptomen van osteoartritis ontwikkelen zich vaak langzaam en verergeren met de tijd. Tekenen en symptomen van osteoartritis zijn onder andere:

 • Pijn. Aangetaste gewrichten kunnen pijn doen tijdens of na het bewegen.
 • Stijfheid. Gewrichtsstijfheid kan het meest merkbaar zijn bij het ontwaken of na inactief te zijn geweest.
 • Gevoeligheid. Het gewricht kan zacht aanvoelen wanneer je er lichte druk op of in de buurt ervan uitoefent.
 • Verlies van flexibiliteit. Je kunt het gewricht misschien niet meer in zijn volledige bewegingsbereik bewegen.
 • Raspend gevoel. Je kunt een raspend gevoel hebben wanneer je het gewricht gebruikt, en je kunt knakken of kraken horen.
 • Botsporen. Deze extra stukjes bot, die aanvoelen als harde knobbels, kunnen zich rond het aangetaste gewricht vormen.
 • Zwelling. Dit kan worden veroorzaakt door ontsteking van de weke delen rond het gewricht.

Wanneer moet je naar de dokter gaan?

Als je gewrichtspijn of stijfheid hebt die niet overgaat, maak dan een afspraak met een arts.

Oorzakenartrose symptomen verhelpen

Artrose treedt op wanneer het kraakbeen, dat de uiteinden van de botten in de gewrichten opvangt, geleidelijk verslechtert. Kraakbeen is een stevig, glibberig weefsel dat bijna wrijvingsloze gewrichtsbewegingen mogelijk maakt. Als het kraakbeen volledig afslijt, zal het bot op een ander bot schuren.

Artrose wordt vaak een "slijtage" ziekte genoemd. Maar naast de afbraak van kraakbeen, tast artrose het hele gewricht aan. Het veroorzaakt veranderingen in het bot en verslechtering van het bindweefsel dat het gewricht bij elkaar houdt en de spieren aan het bot bindt. Het veroorzaakt ook ontsteking van het gewrichtsslijmvlies.

Risicofactoren

Factoren die het risico op artrose kunnen verhogen zijn onder andere:

 • Leeftijd. Het risico op osteoartritis neemt toe met de leeftijd.
 • Geslacht. Vrouwen hebben meer kans op het ontwikkelen van artrose, hoewel het niet duidelijk is waarom.
 • Zwaarlijvigheid. Het dragen van extra lichaamsgewicht draagt op verschillende manieren bij aan artrose, en hoe meer je weegt, hoe groter het risico. Verhoogd gewicht voegt extra druk toe aan gewrichten zoals de heupen en knieën. Ook produceert vetweefsel eiwitten die schadelijke ontstekingen in en rond de gewrichten kunnen veroorzaken.
 • Gewrichtsblessures. Kwetsuren, bijvoorbeeld bij het sporten of door een ongeval, kunnen het risico op artrose verhogen. Zelfs verwondingen die vele jaren geleden zijn ontstaan en schijnbaar genezen zijn, kunnen het risico op artrose verhogen.
 • Herhaalde belasting van het gewricht. Als je werk of een sport die je beoefent een gewricht herhaaldelijk belast, kan dat gewricht uiteindelijk artrose ontwikkelen.
 • Genetica. Sommige mensen erven de neiging om artrose te ontwikkelen.
 • Misvormingen van het bot. Sommige mensen worden geboren met misvormde gewrichten of defect kraakbeen.
 • Bepaalde stofwisselingsziekten. Deze omvatten diabetes en een aandoening waarbij het lichaam te veel ijzer bevat (hemochromatose).

artrose symptomen behandelingComplicaties

Artrose is een degeneratieve aandoening die na verloop van tijd verergert, vaak met chronische pijn tot gevolg. Gewrichtspijn en stijfheid kunnen ernstig genoeg worden om dagelijkse taken te bemoeilijken.

Depressie en slaapstoornissen kunnen het gevolg zijn van de pijn en de invaliditeit van osteoartritis.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.