085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

08-04-2021 | Aandoeningen

Baby koorts: Hoe te zorgen voor je kind

Geschreven door Niels baby koorts

Het kan verontrustend zijn om midden in de nacht wakker te worden van een huilende baby en te merken dat hij een rood hoofd heeft of warm aanvoelt. De thermometer bevestigt je vermoedens: Je baby heeft koorts. Maar wat moet je doen?

Het is belangrijk dat je weet hoe u uw koortsige baby kunt troosten en wanneer u medische hulp moet inschakelen.

Zorgen voor een zieke baby

Hoewel je een temperatuurverschil alleen op de tast kunt voelen, is dat geen nauwkeurige methode om koorts vast te stellen. Wanneer je vermoedt dat je baby koorts heeft, meet je de temperatuur van je baby met een thermometer.

Een rectale temperatuur van meer dan 38°C wordt als koorts beschouwd. In de meeste gevallen is koorts een teken dat het lichaam van de baby een infectie bestrijdt.

Koorts kan het afweersysteem van het lichaam stimuleren om zich te beschermen tegen binnendringende virussen en bacteriën. Hoewel dit een positieve stap is in het bestrijden van een infectie, kan koorts je baby ook ongemakkelijk maken. Je kunt ook merken dat hij sneller ademt.

Koorts wordt meestal in verband gebracht met de volgende ziekten:

Koorts kan leiden tot uitdroging als je baby niet goed drinkt of moet overgeven tijdens zijn ziekte. Jonge kinderen kunnen snel uitgedroogd raken. Symptomen van uitdroging kunnen zijn:

 • huilen zonder tranen
 • droge mond
 • minder natte luiers

Tenzij de baby zich ongemakkelijk voelt en niet normaal slaapt, eet of speelt, is het goed om te wachten en te zien of de koorts vanzelf overgaat.

Hoe kan ik het mijn baby met koorts gemakkelijk maken?baby koorts symptomen

Overleg met een kinderarts over het toedienen van een dosis paracetamol of ibuprofen. Deze verminderen de koorts gewoonlijk met minstens een graad of twee na ongeveer 45 minuten. Je apotheker of arts kan de juiste dosering voor je baby geven. Geef je baby geen aspirine.

Zorg ervoor dat je baby niet te veel kleren aanheeft en geef regelmatig vocht. Uitdroging kan een probleem zijn voor een baby met koorts.

Probeer deze methoden om je baby te troosten:

 • geef een sponsbad of een lauw bad
 • gebruik een ventilator
 • verwijder extra kleding
 • geef extra vocht

Controleer de temperatuur van je baby opnieuw nadat je deze dingen hebt geprobeerd. Blijf de temperatuur controleren om te zien of de koorts lager of hoger wordt.

Als je baby borstvoeding krijgt, probeer dan vaker te voeden om uitdroging te voorkomen. Probeer de kamer van je kind aangenaam koel te houden. Gebruik een ventilator om de lucht te laten circuleren als de kamer te warm of benauwd is.

Wanneer moet je de dokter bellen als je kind koorts heeft?

Bel onmiddellijk een kinderarts als je baby koorts heeft die gepaard gaat met een of meer van de volgende symptomen:

 • braken
 • diarree
 • onverklaarbare huiduitslag
 • een aanval
 • zich erg ziek, ongewoon slaperig of kieskeurig gedragen

Wat als mijn pasgeborene koorts heeft?

Als je baby jonger is dan 3 maanden en je hebt een rectale temperatuur van 38°C of hoger gemeten, bel dan de dokter.

Pasgeboren baby's kunnen moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen als ze ziek zijn. Dit betekent dat ze het koud kunnen krijgen in plaats van warm. Als je pasgeborene een temperatuur heeft die lager is dan 36°C, bel dan ook een dokter.

Aanvallen en koorts baby koorts metenbij zuigelingen

Soms kunnen baby's ouder dan 6 maanden toevallen krijgen die worden uitgelokt door koorts. Dit worden koortsaanvallen genoemd, en ze komen soms in de familie voor.

In veel gevallen vindt een koortsaanval plaats tijdens de eerste paar uur van de ziekte. Ze kunnen slechts enkele seconden duren, en duren meestal minder dan een minuut. Een baby kan verstijven, trillen en met de ogen rollen voordat hij slap wordt en niet meer reageert. De huid kan er donkerder uitzien dan normaal.

Het kan een zeer verontrustende ervaring zijn voor ouders, maar koortsaanvallen leiden bijna nooit tot schade op lange termijn. Toch is het belangrijk om deze stuiptrekkingen aan de arts van uw baby te melden.

Als uw baby moeite lijkt te hebben met ademhalen, bel dan onmiddellijk 112 of de plaatselijke hulpdiensten. Bel ook onmiddellijk als de aanval langer dan vijf minuten aanhoudt.

Heeft mijn baby koorts of een hitteberoerte?

In zeldzame gevallen kan koorts verward worden met een hittegerelateerde ziekte of een hitteberoerte. Als je baby het erg warm heeft of te veel kleren aan heeft bij warm en vochtig weer, kan een hitteberoerte optreden. Het wordt niet veroorzaakt door een infectie of een inwendige aandoening.

Het is het gevolg van de omgevingswarmte. De temperatuur van je baby kan boven de 40,5°C gevaarlijk hoog oplopen en moet snel weer omlaag worden gebracht.

Methodes om uw baby af te koelen zijn onder andere:

 • sponzen met koel water
 • hem frisse lucht geven
 • hem naar een koelere plaats brengen

Een hitteberoerte moet als een noodgeval worden beschouwd, dus onmiddellijk na het afkoelen moet je baby door een arts worden onderzocht.

Volgende stappen

Koorts kan beangstigend zijn, maar het is belangrijk te onthouden dat het meestal geen probleem is. Houd je baby goed in de gaten, en vergeet niet hem te behandelen, niet de koorts.

Als je baby zich niet lekker voelt, doe dan wat je kunt om hem gerust te stellen. Als je je onzeker voelt over de temperatuur of het gedrag van je baby, aarzel dan niet om met de arts van je kind te praten.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.