Alles wat je moet weten om de beste aftersun voor jouw huid te kiezen

Aftersun is een hydraterende crème die gespecialiseerd is in het verzachten van beschadigde huid. Langdurige blootstelling aan UV-stralen kan je huid beschadigen, dus het is aangeraden om aftersun te gebruiken na het zonnen. Er bestaan verschillende soorten aftersun, elk met voor- en nadelen. Lees hier alles over hoe aftersun werkt en waar je op moet letten wanneer je er een kiest.
Wat is aftersun?
Aftersun is een huidproduct dat je smeert nadat je veel in de zon bent geweest. Het hydrateert, verfrist en herstelt je huid die schade heeft opgelopen door de blootstelling aan UV-stralen. Het bestaat, net zoals zonnecrème, in verschillende vormen:
- Gel
- Vloeibare lotion
- Serum
- Crème
- Emulsie
Het lijkt in de eerste instantie een beetje op een hydraterende lotion, maar toch zijn er enkele verschillen. Dit komt doordat aftersun gespecialiseerd is in het beperken van zon-gerelateerde schade aan de huid. Zo bevat het bijvoorbeeld verzachtende bestanddelen zoals aloë vera of vitamine E. In de onderstaande tabel vind je een vergelijking tussen aftersun en een lotion:
Aftersun | Hydraterende lotion |
|
|
Hoe werkt aftersun?
Wanneer je huid in contact komt met UV-stralen, worden er vrije radicalen gegenereerd. Dit zijn instabiele moleculen die je lichaam aanmaakt als reactie op de UV-stralen en kunnen je DNA beschadigen (en dus mogelijk kanker veroorzaken). Hierdoor ontstaat een kettingreactie die de huidcellen beschadigt en vroegtijdige veroudering veroorzaakt. Aftersun is een antioxidant product dat de vrije radicalen neutraliseert.
Waarom aftersun gebruiken?
Mensen grijpen snel naar aftersun wanneer ze merken dat hun huid erg geïrriteerd of zelfs verbrand is door de zon. Elke blootstelling aan de zon is echter schadelijk voor je huid, ongeacht of je meteen zichtbare schade hebt opgelopen. Bovendien duurt het soms enkele uren nadat je uit de zon bent voor de irritatie zich voordoet. Het is dus aangeraden om altijd aftersun te gebruiken als je lang in de zon bent geweest, ook al ben je niet verbrand.
De voordelen van aftersun
Aftersun beperkt de schade die UV-stralen veroorzaken, maar kan deze niet volledig terugdraaien. Gebruik dus zeker altijd zonnecrème als je veel in de zon gaat komen. Aftersun is eerder een middel om je huid terug op te krikken wanneer deze is aangetast door de zon. Het help vooral met de volgende aspecten:
- Hydrateert de huid
- Kalmeert de huid
- Voorkomt vervellen
- Versnelt weefselherstel
- Verzacht geïrriteerde huid
- Vermindert hyperpigmentatie
- Gaat rimpels tegen
- Houdt je kleur langer vast
- Gaat vroegtijdige veroudering tegen
Hoe aftersun correct gebruiken?
Vanaf het moment dat je niet meer in de zon gaat, neem je best een koude of lauwe douche om je huid te kalmeren en overig zonneproduct/zweet af te spoelen. Hierna breng je de aftersun aan. Hierna is het belangrijk om irriterende reinigingsmiddelen en ontharing te vermijden. Zo geef je je huid de tijd om te genezen.
De juiste aftersun kopen
Welk type aftersun is geschikt voor jou?
Zoals al eerder vermeld, zijn er verschillende vormen van aftersun. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende.
Spray
Als je huid erg beschadigd is en pijnlijk aanvoelt, kan een spray de beste keuze zijn. Hierdoor hoef je het product niet in te wrijven en je huid verder te irriteren.
Gel
Een gel op basis van aloë vera, salie, pepermunt of kamfer is geschikt voor een geïrriteerde huid. Het is verfrissender dan een lotion en ideaal voor minder ernstige situaties.
Lotion of balsem
Deze vorm is erg hydraterend en is dus een goede keuze wanneer je huid erg droog is na blootstelling aan de zon. Check ook even of deze aftersun goed geabsorbeerd wordt door de huid, maar toch een grote hoeveelheid lipiden in de vorm van oliën bevat.
Risicofactoren voor verbranden
Aftersun is een must voor mensen die sneller verbranden dan anderen. Hieronder vind je een checklist van risicofactoren voor verbranden. Gebruik zeker aftersun als je:
- Een lichte huid hebt
- Sproeten hebt
- Rood of blond haar hebt
- Je in de buurt van de evenaar woont
- Je je in een hooggelegen gebied bevindt
- Een zonnebank gebruikt
- Fotosensibiliserende medicijnen inneemt
Waar let je op bij het kopen van een aftersun?
Je weet nu meer over het hoe en waarom van aftersun, maar daarmee word je nog niet wijzer uit de soms verwarrende wereld van huidverzorgingsproducten. Ook binnen de categorie van aftersuns zijn er talloze variaties en dus verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je op zoek bent naar een geschikte aftersun voor jouw huidtype. De belangrijkste aspecten die je in het achterhoofd moet houden, zijn:
- Bestanddelen
- Textuur
- Certificeringen
- Doeleinde
- Alcohol
Bestanddelen
Er zijn drie verschillende formaten die een aftersun kan bevatten, afhankelijk van wat je wil bereiken en de ingrediënten:
Ontzwellende middelen | Ingrediënten zoals aloë vera, menthol en calendula werken ontstekingsremmend en voelen verfrissend aan |
Antioxidanten | Vitamine E en C helpen de huid te genezen en te hydrateren. |
Herstellende middelen | Allantoïne en vitamine A en C werken als een cellulaire regenerator en hersteller om huidveroudering te vertragen. |
Textuur
Er zijn twee soorten textuur binnen aftersuns die elk geschikt zijn voor een bepaald huidtype:
Romige textuur | Geschikt voor normale, zeer gevoelige of droge huid. Deze textuur vind je vooral in lotions of crèmes die de huid hydrateert en van voedingsstoffen voorziet |
Lichte textuur | Geschikt voor vette of gemengde huid omdat deze makkelijker wordt geabsorbeerd. Aftersun gels tegen een branderig gevoel hebben meestal deze textuur. |
Certificeringen
Je vindt verschillende certificeringen die aanduiden of het product voldoet aan bepaalde voorschriften op de verpakking van je aftersun:
- Cosmebio: product van natuurlijke ingrediënten en natuurlijke oorsprong
- Ecocert: duurzame ontwikkeling
- ICEA: certificering van het Instituut voor Ethische en Milieucertificering
Doeleinde
Aftersunproducten kunnen allerlei ingrediënten bevatten en bestaan in verschillende vormen. Je bepaalt dan zelf wat je verwacht van dit product: wil je rimpels en veroudering verminderen? Wil je een beschadigde huid verzachten? Of wil je je kleur langer behouden? Naast het bestuderen van de ingrediënten kan je ook op de verpakking kijken welke resultaten het product beoogt.
Alcohol
De meeste aftersuns bevatten alcohol en dat is op zich niet erg. Toch kan je best wel even het percentage nakijken om zeker te zijn dat het product van goede kwaliteit is. Hoe lager hoe beter, maar je gebruikt best een alcoholvrije aftersun voor een gevoelige huid zoals die van kinderen bijvoorbeeld.
Aftersun is dus geen middel om de schade van UV-stralen om te keren, maar het is wel een efficiënte manier om de schade en lange-termijn effecten te beperken. Gebruik het dus steeds in combinatie met zonnecrème om je huid optimaal te beschermen tegen de zon.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.