17-07-2020 | Algemeen welzijn

Bèta-caroteen (pro-vitamine A)

Geschreven door Niels

Bèta-caroteen staat ook bekend als pro-vitamine A. Het is een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en helpt je een goede weerstand op te bouwen. Ook helpt het een goed gezichtsvermogen en gezonde botten, tanden en huid te verzorgen. Daarnaast stimuleert het de groei. Er wordt ook gesteld dat Bèta-caroteen kan helpen in de bestrijding van vrije radicalen die schade aan de cellen kunnen veroorzaken.

Bronnen voor Bèta-caroteen

De stof Bèta-caroteen komt voor in groene bladgroente en in koolsoorten. Daarnaast is het ook een stof die in wortelen, mango’s en mandarijnen te vinden is. De stof is er ook verantwoordelijk voor dat oranje en gele groenten en fruit hun kleur krijgen. Daaraan is het dan ook direct te herkennen wanneer je ernaar op zoek bent voor je voedingspatroon.

In welke mate is Bèta-caroteen nodig?

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor Bèta-caroteen. De stof wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Er wordt daarom wel een omrekeningsfactor in acht genomen. Het gaat in dit geval om de omrekening van Bèta-caroteen naar vitamine A in de factor 1:12.

Welke hoeveelheid is veilig?

Een belangrijk voordeel is dat het lichaam alleen de bèta-caroteen in vitamine A omzet die her nodig heeft. Het is dus niet zo dat daardoor een te hoge dosis vitamine A veroorzaakt kan worden. In dat opzicht is het veilig. Wel is er een bovengrens vastgesteld als het om Bèta-caroteen zelf gaat. In dat opzicht wordt gesteld dat niet meer dan 15 milligram per dag via supplementen binnen gekregen moet worden. Dit is voor alle kinderen en volwassenen gelijk.

Gevolgen van hoge doses Bèta-caroteen

Een bekend gevolg van hoge doses Bèta-caroteen is een verkleuring van de huid. Al is dit niet direct schadelijk voor de gezondheid. Er is bijvoorbeeld geen aanwijzing dat dit tot een overdosis vitamine A kan leiden. In de darmen wordt de opname vande stof automatisch vertraagd wanneer voldoende vitamine A verkregen is. Voor rokers geldt een waarschuwing als zij supplementen met Bèta-caroteen gebruiken. Hoge doses kunnen de kans op longkanker vergroten, zo blijkt uit onderzoek van specialisten. Dit is dus belangrijk om in de gaten te houden.

Gevolgen van lage doses Bèta-caroteen

Het is onduidelijk of met uitsluitend Bèta-caroteen voldoende vitamine A binnen e krijgen is. Er zijn echter geen bekende effecten van een tekort aan deze stof in het lichaam. Daarom is er ook geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Wel is duidelijk dat minder Bèta-caroteen leidt tot minder aanmaak van vitamine A. Deze vitamine moet dan dus via andere wegen voldoende binnen gekregen worden. Zo kan dan voorkomen worden dat een vitamine A-tekort ontstaat. Dit is echter weer een ander probleem dat verder losstaat van de inname van deze stof.

Meer informatie op:

Wij horen graag je mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.