085/016 08 96

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
16-02-2023 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe kies je de beste biologische zonnecrème?

De warmte van de zon kan erg aangenaam voelen op onze huid, maar kan zonder dat we het weten veel schade aanrichten. Daarom is het ook zo belangrijk om altijd zonnecrème te gebruiken. Er zijn enkele dingen waar je rekening mee wilt houden wanneer je een zonnebrand uitkiest. Enerzijds kies je best een product dat je huid het beste beschermd. Anderzijds speelt misschien ook de impact op het milieu een rol, waarbij biologische zonnecrèmes kunnen helpen. Lees verder en ontdek wat biologische zonnecrèmes zijn en hoe je de beste uitkiest.

De impact van zonnecrème op het milieu

Bepaalde types van zonnecrèmes zijn schadelijk voor het milieu. In tropische gebieden, zoals Hawaï bijvoorbeeld, sterft het koraalrif af waar zonnecrème-gebruikers massaal het water in gaan. De effecten van zonnecrème die in de zee terechtkomt zijn onder andere het doden van en het beschadigen van DNA in koraalriffen, verminderde reproductie bij vissen, defecten bij mosselen en  verminderde groei van algen die als voeding dienen voor waterdieren.

Op sommige toeristische plaatsen zijn bepaalde soorten van zonnecrème dan ook verboden. De schadelijke stoffen in kwestie zijn octinoxaat en oxybenzone. Gelukkig bestaan er vandaag de dag genoeg biologische en natuurlijke producten om je huid én het milieu te beschermen.

Wat is een biologische zonnecrème?

biologische zonnecrème duurzaamheidEen biologische of natuurlijke zonnecrème beschermt je huid tegen schadelijke uv-straling en kan je soms herkennen aan labels zoals ‘biologisch’, ‘ecologisch’, ‘reef-safe’ en ‘biologisch afbreekbaar’. Als je graag een positieve impact wil hebben op het milieu, zijn biologische zonnecrèmes dus een goede en duurzame optie. Bovendien hebben bepaalde reisbestemmingen zoals Hawaï en Thailand een specifieke regelgeving rond het type zonnecrème dat je er mag gebruiken om de fauna en flora te beschermen en waarborgen. Als je op reis gaat naar een exotisch gebied, kijk dan op voorhand na of hier zulke wetgeving geldt.

Een biologische zonnecrème bevat de volgende ingrediënten NIET:

 • Parabenen
 • Octinocaat
 • Oxybenzone
 • Kamfer
 • 4,-methyl benzylideen

Werkt biologische zonnecrème even goed als gewone zonnecrème?

Zolang je het product correct gebruikt, hoort een biologische zonnecrème je huid even goed te beschermen als niet-biologische varianten. Net zoals bij gewone zonnecrème, bestaat biologische zonnebrand ook in verschillende factoren.

Wat mogelijk welk kan verschillen is de textuur en de tijd die het product nodig heeft om te drogen. Kijk dus na op de verpakking hoe je het product moet aanbrengen.
Hoe bescherm je het milieu bij het gebruiken van zonnecrème?

Er zijn bijkomend nog andere zaken die jij kan doen om rekening te houden met het milieu wanneer je zonnecrème gebruikt:

 • Check de milieu-score en gebruik uitsluitend producten met score van 7 of hoger
 • Verspil zo weinig mogelijk van het product zodat het langer meegaat
 • Koop een product met een duurzame verpakking en/of zonder een kartonnen doos
 • Gooi de lege verpakking bij het juiste afval
 • Bescherm je ook met kleding en zonnebril
 • Kies voor een groene uv-filter
 • Gooi je product niet te vroeg weg, kijk op de verpakking hoe lang je het kan gebruiken
 • Blijf zo veel mogelijk uit de zon, dit is ook voordeliger voor je huid

 

Het gebruik van zonnecrème is extreem belangrijk om je huid te beschermen tegen schade op korte en lange termijn. Door het massale gebruik van zonnecrèmes heeft het milieu echter schade geleden en zijn op verschillende plaatsen jammer genoeg koraalriffen afgestorven. Daarom is het belangrijk dat we overstappen op duurzame opties, zoals biologische zonnecrèmes. Deze werken even goed als gewone zonnecrèmes én hebben geen negatief effect op het milieu.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.