Toon alle thema's »

Blaasonsteking

Een blaasontsteking, cystitis, of blaasinfectie, is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Een op de twee vrouwen krijgt ooit in haar leven te kampen met een blaasontsteking. Hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen, omwille van hun kortere urinebuis, kunnen ook mannen hier last van krijgen. Wie hier regelmatig last van heeft, weet goed genoeg hoe vervelend dit is. Je denkt immers continu dat je naar het toilet moet, en als je dan effectief gaat, blijkt er niets uit je blaas te komen. Lees hier meer over dit vervelend kwaaltje, haar oorzaken en mogelijke behandelingen.

Blaasontsteking oorzaken

Het merendeel van de blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, waaronder de e coli bacterie de voornaamste is. Dit is een bacterie die voorkomt in onze darmen en voor problemen zorgt wanneer deze verspreid wordt naar de urinewegen. Meestal is dit het geval bij een verkeerde hygiëne. Daarnaast kunnen de urinewegen ook besmet raken met deze bacterie via geslachtsgemeenschap. Eens ze in het vaginale gebied van de vrouw komt, kan het zich makkelijk omhoog verspreiden door de urinewegen.

Daarnaast kunnen ook fysieke problemen een cystitis veroorzaken. Mensen die kampen met nierstenen hebben bijvoorbeeld vaker last van terugkerende blaasontstekingen. Maar ook bijvoorbeeld vrouwen in de menopauze, mensen met een onderdrukt immuunsysteem of diabetici hebben hier vaker last van. Verder is het ook nefast om te weinig te drinken, hele dagen natte zwemkledij te dragen of te lang wachten met naar het toilet te gaan. Vaak wordt ook gedacht dat een blaasontsteking door kou kan ontstaan, hoewel dit niet het geval is.

Blaasontsteking vrouwBlaasontsteking vrouw 

Zowel mannen als vrouwen kunnen te kampen krijgen met een cystitis. Vrouwen worden er echter vaker mee geconfronteerd dan mannen. Dit omdat zij een kortere urinebuis hebben dan mannen, maar ook omdat de uitgang van die urinebuis bij hen veel dichter bij de anus ligt. In die omgeving zijn er immers veel bacteriën, waaronder ook de e coli bacterie. Wanneer deze in de urinebuis terecht komen, kunnen ze een blaasinfectie veroorzaken.

Blaasontsteking symptomen vrouwen

Hoewel het een vervelend gevoel geeft, verloopt een blaasontsteking meestal vrij onschuldig. Meestal is er sprake van pijn bij het plassen, waaronder ook een branderig gevoel. Daarnaast heeft men de drang om veel te plassen, hoewel er minder urine uit de blaas komt dan gewoonlijk. Verder kan er sprake zijn van pijn in de onderrug, onderbuik of bekken. Bovendien kan de urine troebel zijn of onaangenaam ruiken. Zelden is er ook bloed aanwezig in de urine. Vaak wordt er ook afgevraagd of misselijkheid en diarree gepaard gaan met een blaasontsteking, wat niet het geval is. Deze symptomen komen eerder voor bij een urineweginfectie in de nieren en urineleiders. Meestal duren de klachten van een blaasontsteking niet lang. Indien het niet behandeld wordt, kan dat wel leiden tot een ontsteking van het nierbekken. Hierdoor krijgt men dan vaak koorts en ook hevige pijn in de flank.

Blaasontsteking manBlaasontsteking man

Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van een blaasinfectie dan mannen, maar dit wilt niet zeggen dat mannen hier geen last van kunnen krijgen. Een blaasontsteking bij de man mag echter niet verward worden met een prostaatontsteking. Beiden worden wel door dezelfde bacteriën veroorzaakt.

Blaasontsteking symptomen man

Ook bij mannen wordt zo’n blaasontsteking veroorzaakt door een bacterie. De symptomen bij mannen zijn gelijkaardig aan die bij vrouwen. Zo krijgt men het gevoel dat men veel moet plassen, maar heeft men telkens pijn bij het plassen. Daarnaast komt er ook niet dezelfde hoeveelheid urine als anders uit de blaas. Verder kan men ook te maken krijgen met een drukkende pijn in de onderbuik en onderrug. Daarnaast is het ook mogelijk dat mannen bloed plassen als gevolg van een cystitis en er dus bloed in de urine aanwezig is. Hoewel er vaak verwarring rond is, treedt er bij blaasontstekingen meestal geen misselijkheid of diarree op.

Blaasontsteking kind

Ook kinderen kunnen last krijgen van deze aandoening. Zo kan bijvoorbeeld zwemmen in water met veel bacteriën ook een infectie veroorzaken. Daarnaast kan het ook een probleem vormen wanneer kinderen hun blaas onvoldoende ledigen of hun plas te lang ophouden. Verder kunnen ook aangeboren afwijkingen een rol spelen. Ook bij kinderen hebben meisjes omwille van hun kortere urinebuis vaker last van dit soort ontstekingen dan jongens.

Blaasontsteking symptomen kind

Bij kinderen zijn de symptomen echter niet altijd even duidelijk. Oudere kinderen krijgen pijn bij het plassen en daarnaast moet het kind ook vaak plassen. Verder kan er sprake zijn van buikpijn en troebele urine met een onaangename geur. Bij jonge kinderen vallen de verschijnselen vaak niet op omdat zij een luier dragen.

Blaasontsteking peuter

Ook peuters en kleuters kunnen te maken krijgen met een blaasontsteking.

Blaasontsteking peuter symptomen

Bij peuters treden vaak een aantal verschijnselen op, waaronder slecht ruikende urine, koorts, prikkelbaarheid, braken, buikpijn en slecht eten en drinken. De symptomen verschillen dus van die van oudere kinderen en vallen minder hard op.

Hoe lang duurt een blaasontsteking?

Bij de behandeling van deze aandoening schrijft de arts waarschijnlijk antibiotica voor. Na het starten met deze antibiotica, zijn de klachten normaal verdwenen na enkele dagen. De aanbevolen duur van zo’n behandeling schommelt tussen drie en zeven dagen. In de helft van de gevallen verdwijnt de ontsteking echter spontaan na drie dagen. Bij terugkerende urineweginfecties, daarentegen, kan het aangeraden zijn om een langere antibioticakuur te nemen.

Blaasontsteking besmettelijk

Een cystitis is niet besmettelijk. Ook al kunnen blaasontstekingen ontstaan door geslachtsgemeenschap, betekent dit dus niet dat de ene partner de andere kan besmetten als die last heeft van zo’n infectie. Het kan echter wel zijn dat je last hebt van een terugkerende blaasontsteking. Dit komt vooral voor bij vrouwen wanneer er ongewenste bacteriën in de blaas komen, maar ook bijvoorbeeld in geval van afwijkingen in de vorm van de urinewegen, stenen, of een minder gezond vaginaslijmvBlaasontsteking testlies. In geval van terugkerende ontstekingen, is het aangeraden om dit verder te laten onderzoeken om de oorzaak te achterhalen. 

Blaasontsteking test

Ondertussen bestaat er ook een zelftest die test of je al dan niet kampt met een blaasontsteking. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de MyTest voor urineweginfecties. Deze geeft de aanwezigheid weer van witte bloedcellen, nitrieten, bloed en eiwitten in de urine. Als een of meerdere van deze factoren positief zijn, is het een goed idee om een arts te consulteren.

Blaasontsteking wat doen? 

Hoe kan je nu een blaasontsteking genezen? Bij de behandeling van een urineweginfectie wordt er meestal antibiotica voorgeschreven, maar je kan ook proberen om het zelf te behandelen. Hieronder vind je tips!

BBlaasontsteking zelf behandelenlaasontsteking zelf behandelen

In plaats van naar antibiotica te grijpen, kan je ook proberen om de ontsteking gewoon uit te zieken. In dat geval is het belangrijk dat je je lichaam zoveel mogelijk helpt om van de bacteriën in de blaas af te komen. Daarbij moet je er voor zorgen dat de urine blijft stromen en je de bacterie steeds weer uit plast. Anders krijgt de bacterie namelijk de kans om zich snel te vermenigvuldigen.

Er bestaan een aantal huismiddeltjes tegen blaasontsteking. Zo zou appelcider effectief zijn. Met deze zure voeding, verzuur je immers je urine. Verder heet het een sterke antibacteriële werking en vormt het op die manier een natuurlijk antibioticum. Daarnaast zijn er ook verschillende theesoorten die goed zouden helpen in geval van zo’n ontsteking, waaronder bosbessenthee, brandnetelthee, rozenbottelthee, berkenthee en heermoesthee. Verder kan je ook opteren voor gemberthee. Gember blokkeert immers het proces dat een infectie in gang kan zetten. Tot slot kan je ook urocystil gebruiken. Dit is geen antibioticum, maar wel een antisepticum op basis van planten. Op die manier vormt het dus een middel tegen blaasontstekingen, zonder voorschrift.

Hoe lang duurt een blaasontsteking zonder antibiotica? 

Een eenvoudige blaasontsteking geneest in de helft van de gevallen spontaan na drie dagen. Daarbij is het belangrijk dat je zoveel mogelijk water drinkt om het plassen te stimuleren. Je moet echter oppassen dat de ontsteking niet omslaat in een urineweginfectie, aangezien deze dan de nieren kan bereiken.

Blaasontsteking medicatie

Bij blaasontstekingen wordt er meestal een korte kuur antibiotica voorgeschreven. Na het einde van de kuur kan het nog een aantal dagen duren voor dat de ontsteking volledig genezen is en de klachten weg zijn. Ook als de klachten sneller verdwijnen, is het belangrijk om de kuur steeds af te maken. Daarnaast wordt er ook vaak medicatie voorgeschreven in de vorm van een zakje dat je vervolgens moet oplossen in water. Binnen een aantal dagen beginnen de klachten dan af te nemen. De pijn die je krijgt bij een ontsteking, kan je ook verhelpen met paracetamol.

Hoe lang duurt het voordat antibiotica werkt bij blaasontsteking?

Gemiddeld duurt het tussen de 24 à 48 uur vooraleer de antibiotica zijn werk zal doen.

Blaasontsteking zwangerBlaasontsteking zwanger

Zwangere vrouwen hebben meer kans op een blaasontsteking. Dit komt omdat je hormonen je meer vatbaar maken, maar ook omdat je urine minder goed wegloopt naar je blaas door de druk van de baby. Een zeurende pijn in de onderbuik, pijn in de rug, een verandering in de kleur of geur van de urine, en continu moeten plassen maar niet veel urine verliezen, zijn symptomen die opduiken tijdens de zwangerschap. Men kan ook pijn krijgen bij het plassen, maar dit symptoom is niet altijd aanwezig tijdens een zwangerschap. Op zich is zo’n ontsteking niet gevaarlijk voor je baby, maar het kan wel gevaarlijk worden wanneer je je niet tijdig laat behandelen. Wanneer een blaasontsteking namelijk overgaat in een nierbekkenontsteking, krijg je te kampen met pijn rond de nieren, hoge koorts en ga je braken. Dit kan gevaarlijk zijn voor zowel jou als je kind. Daarnaast kan de infectie tegen het einde van je zwangerschap vroegtijdig weeën opwekken. Wees dus extra voorzichtig met deze aandoening als je zwanger bent.

Chronische blaasontsteking

Als er drie ontstekingen per jaar optreden, is er sprake van een chronische blaasontsteking. Ook dit komt hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Factoren die dit in de hand werken zijn suikerziekte, ouderdom, een verblijfkatheter in de blaas en frequente geslachtsgemeenschap. Bij frequente ontstekingen in de blaas raakt het slijmvlies geprikkeld, wat dan weer kan leiden tot een nieuwe cystitis. Daarom is het belangrijk om een blaasinfectie steeds goed te behandelen.

Blaasontsteking voorkomenBlaasontsteking medicatie

Hoe kan je een cystitis helpen voorkomen? Dat kan je allereerst door voldoende te drinken. Daarnaast is het ook belangrijk om plassen niet onnodig uit te stellen en steeds de blaas volledig leeg te plassen. Ook is het aangeraden om na de geslachtsgemeenschap te gaan plassen, aangezien je vaak een blaasinfectie krijgt na het vrijen.

Bovendien wordt er ook van cranberry verondersteld dat het kan helpen om een blaasontsteking te voorkomen. Zo kan je bijvoorbeeld veenbessensap nemen of cranberry producten gebruiken. Uri-cran, bijvoorbeeld, helpt om een ontsteking van de urinewegen te vermijden. Dit is een voedingssupplement op basis van de extracten van cranberries. Deze cranberries zijn rijk aan vitamine C, en als je voldoende vitamine C per dag inneemt, wordt je blaas minder gevoelig voor ontstekingen. Op die manier hebben de supplementen een preventieve werking. Deze kunnen echter ook genomen worden wanneer men al een cystitis heeft om verlichting te bieden. Naast vitamine C bevatten cranberries ook proanthocyanidinen die ervoor zorgen dat bacteriën zich niet vasthechten aan de blaaswand.

Tips tegen blaasontsteking

Naast cranberries kan je ook opteren voor berendruif. Dit is een struik die chemische stoffen bevat die infecties helpen bestrijden. Het wordt echter niet aangeraden in grote hoeveelheden en voor langdurig gebruik. Daarnaast zou geelwortel er voor zorgen dat bacteriën zich niet aan de wanden van de urinebuis kunnen hechten, wat een vergelijkbare werking heeft als de stoffen in cranberries. Een laatste tip tegen cystitis is een extra inname van vitamine C. Vitamine C is immers belangrijk voor het immuunsysteem wanneer dat bezig is met het bestrijden van een ontsteking. Als je er dus voor zorgt dat je lichaam voldoende vitamine C binnenkrijgt, kan je een infectie helpen voorkomen.

NierbekkenonstekingNierbekkenontsteking

Een urineweginfectie mag echter niet verward worden met een nierbekkenontsteking, waarbij de wand van je nierbekken ontstoken is. Bij deze pijnlijke aandoening is er dus sprake van een infectie in de nier. Dit heeft veel symptomen die overeenkomen met een ontsteking in de blaas, en wordt ook veroorzaakt door hetzelfde soort bacteriën. Als de ontsteking echter onbehandeld blijft, kan dit permanente schade aan je lichaam veroorzaken.

Symptomen nierbekkenontsteking

Bij een nierbekkenontsteking treden er een aantal gelijkaardige symptomen op als bij een cystitis. Op die manier kan je te maken krijgen met pijn in de onderrug, pijn bij het plassen, maar ook bloed in de urine en vaak naar het toilet moeten. Bijkomende symptomen zijn misselijkheid, koorts, overgeven en/of diarree.

0 geselecteerd - Verfijn selectie

blaasonsteking - alle producten

1 - 10 van 32 |
placeholder Femannose N
 (7)
Femannose N Zakjes 30 stuks

Medisch hulpmiddel op basis van D-mannose, in de vorm van zakjes. Aangegeven voor de behandeling en de preventie van urineweginfecties en blaasontstekingen.

prijs apotheek: 36,30
32,67
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 36,30

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

placeholder Pure Cranberry 500 mg
 (3)
Pure Cranberry 500 mg Tabletten 60 stuks

Cranberry tabletten. Hebben een antibacteriële werking op de urinewegen en helpen blaasontstekingen voorkomen.

prijs apotheek: 17,95
14,36
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 17,95

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

placeholder Uri-cran Forte
 (4)
Uri-cran Forte Tabletten 30 stuks

Medisch hulpmiddel op basis van hibiscusextract, propolis en xyloglucan in de vorm van tabletten. Helpt bij de eerste verschijnselen van een blaasontsteking.

prijs apotheek: 36,60
27,45
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 36,60

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

promo
placeholder Naturactive Urisanol
 (0)
Naturactive Urisanol Zakjes 28 stuks

Voedingssupplement met extracten van veenbes, die beletten dat kiemen zich op de blaaswand vasthechten. Helpt vrouwen te beschermen tegen terugkerende urinaire ongemakken.

prijs apotheek: 16,90
13,52 -20%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 16,90

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

Heel Reneel Tabletten 50 stuks

Homeopathische tabletten tegen ontstekingen van de urinewegen.

12,71
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

placeholder Cran-Fyt Plus
 (2)
Cran-Fyt Plus Tabletten 60 stuks

Voedingssupplement op basis van een hoge dosering cranberry extract en D-mannose, in tabletvorm. Aangewezen voor de behandeling en preventie van urineweginfecties.

prijs apotheek: 24,99
22,49
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 24,99

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

Heel Berberis - Homaccord Druppels 100ml

Geneesmiddel. Aangewezen bij irritatie en ontsteking (met of zonder stenen) van de urinewegen en galwegen.

34,81
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

Tilman Urocystil 400mg Tabletten 42 stuks

Urocystil is een urineweg anti-septicum op basis van planten. Dit geneesmiddel wordt gebruikt bij blaasontsteking bij volwassen vrouwen zonder andere gezondheidsproblemen en die niet zwanger zijn.

12,28
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

placeholder Uri-cran Forte
 (1)
Uri-cran Forte Tabletten 15 stuks

Medisch hulpmiddel op basis van hibiscusextract, propolis en xyloglucan in de vorm van tabletten. Helpt bij de eerste verschijnselen van een blaasontsteking.

prijs apotheek: 23,90
17,93
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 23,90

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

placeholder Natural Energy Umanose
 (0)
Natural Energy Umanose Capsules 60 stuks

Voedingssupplement op basis van D- Mannose die urineweginfecties helpt te voorkomen.

prijs apotheek: 26,00
18,93
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 26,00

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 12:00, overmorgen geleverd

1 - 10 van 32 |
Gedeelde ervaringen
 • Zeer tevreden van, vanaf ik voel dat ik een blaasontsteking ga krijgen neem ik het en alles is terug oke
  Shana De Wilde 21/10/2019
 • Dit product helpt me in mijn dagelijks leven. Bij een chronische perineale aandoening had ik soms 1 tot 2 blaasontstekingen per maand. In combinatie met Uri Cran Forte is de frequentie van de blaasontsteking aanzienlijk afgenomen.
  Séréna Frenkel 14/06/2019
 • Na terugkerende blaasontstekingen in korte tijd ben ik uiteindelijk femannose dagelijks gaan gebruiken..blaasontsteking blijft weg ik beveel het zeker aan als de e-coli bacterie de boosdoener is...
  Lilian 01/04/2019
 • Wanneer de dagelijkse dosis Comfort wat steviger mag, schakel ik van tijd tot tijd even over op de sterke variant. Alles beter dan het zoveelste antibioticum.
  leen leeman 25/03/2019
 • op voorschrift van uroloog mee begonnen en het helpt,veel minder blaasontstekingen,goed product,makkelijk inneembaar,tevreden over
  anita dolfeyn 24/03/2019
 • werkt heel goed tegen blaasontsteking
  mieke 10/02/2019
 • Heeft dadelijk zijn werking
  Caroline Vanspauwen 07/02/2019
 • Heb eindelijk iets gevonden tegen mijn blaasontstekingen. Moest geen antibiotica nemen en de pijn was even vlug beter als met antibiotica. Echt een aanrader voor iedereen met terugkerende blaasontstekingen. Ga ervoor zorgen dat ik dit product nu altijd in huis heb. Neem nu ook preventief dagelijks de gewone uri-cran.
  Ann 15/12/2018
 • Eindelijk blaasontsteking vrij(gebruik femannose nu een half jaar) lekker van smaak
  Diane 12/11/2018
 • Razendsnelle levering voor beginnende blaasontsteking, die gelukkig ook gestopt is na 2 dagen.
  janka 23/08/2018
 • Na blaasontsteking ben ik goed met cranberry.
  Monique Depraetere 01/08/2018
 • Helpt goed tegen de bacterie ecoli.
  Dorine 10/07/2018
 • Dit voedingssupplement is zeer effectief tegen herhaalde blaasontsteking. Het heeft geen bijwerkingen. Het wordt geadviseerd door urologen.
  sophie 11/06/2018
 • Vlotte levering. Na enkele dagen inname was er een totale verbetering.
  Lieve 13/05/2017