29-07-2020 | Aandoeningen

Hitteslag en zonnesteek: wat is het verschil?

Geschreven door Niels zonnesteek zonnen

Wanneer in de zomer de zon weer volop schijnt, trekken vele mensen massaal de buitenlucht in om te genieten van het prachtige weer. Zeg nu zelf, er is toch niets mooiers dan een prachtige zomerdag. Je krijgt een mooi kleurtje en doet een gezonde portie vitamine D op van al die zonnestralen.

29-07-2020 | Algemeen welzijn

Alcohol en antibiotica: slechte combinatie of geen probleem?

Geschreven door Niels alcohol

Je kent de situatie waarschijnlijk wel, je zit op een feestje en je krijgt een glas alcohol aangeboden, maar je neemt antibiotica. Kan het kwaad om een glaasje te drinken tijdens je antibioticakuur? Volgens sommigen neemt het effect van de antibiotica namelijk af in combinatie met alcohol. Volgens anderen kan het dan weer geen kwaad. Maar wat klopt er? Mag je nu een glaasje drinken of niet?  

29-07-2020 | Algemeen welzijn

De belangrijkste signalen van een magnesiumtekort

Geschreven door Niels magnesium magnesiumtekort mineralen

Magnesium is een belangrijk mineraal dat een rol speelt in meer dan 300 verschillende lichaamsprocessen. Het draagt bij aan de vorming van gezonde botten en tanden, verzorgt een normale werking van de spieren en helpt bij de overdracht van zenuwprikkels. Een tekort brengt al snel klachten met zich mee. De volgende signalen duiden op een magnesiumtekort.

29-07-2020 | Algemeen welzijn

Foliumzuur of vitamine B11

Geschreven door Niels vitaminen zwangerschap

Wie zwanger is of zwanger probeert te worden, heeft waarschijnlijk al van vitamine B11 of foliumzuur  gehoord. Deze vitamine is namelijk de belangrijkste vitamine voor vrouwen met een kinderwens. Door voldoende foliumzuur binnen te krijgen help je je baby namelijk met een gezonde groei en ontwikkeling. Wil je meer te weten komen over foliumzuur? Lees dan zeker verder!

27-07-2020 | Algemeen welzijn

Zink

Geschreven door Niels

Om eiwitten op te bouwen is Zink nodig. Daarmee kan weefsel groeien en vernieuwen. Zink is ook van belang voor gezonde botten, huid, haar en het scherp houden van het geheugen. Het is ook een factor waar het gaat om de opbouw en afbraak van koolhydraten in het lichaam. Ook hoort het bij het hormoon insuline. Het helpt het afweersysteem goed te houden en draagt bij aan de vruchtbaarheid.

27-07-2020 | Algemeen welzijn

Seleen

Geschreven door Niels

Seleen kan gezien worden als een antioxidant. Het helpt bij het tegengaan van schadelijke stoffen in het lichaam. Zo wordt gesteld dat deze stof de zware metalen die door verontreiniging in het menselijk lichaam komen worden bestreden. Ook is het mogelijk zo dat het kan beschermen tegen de ontwikkeling van prostaatkanker. Daarnaast helpt het bij het ontwikkelen van een goede weerstand, gezond haar en de aanmaak van zaadcellen.

27-07-2020 | Algemeen welzijn

Natrium

Geschreven door Niels

Natrium is een middel dat de vochthuishouding in het lichaam in evenwicht houdt. Daarnaast zorgt het voor samentrekking van de spieren en geleidt het de zenuwprikkel. Het is ook een belangrijke stof als het gaat om de regulering van de bloeddruk. Daarvoor werkt het samen met Kalium.

27-07-2020 | Algemeen welzijn

Molybdeen

Geschreven door Niels

Er zijn verschillende enzymen nodig in het menselijk lichaam. Molybdeen is er daar één van. Dit is onder andere nodig voor de opbouw en afbraak van eiwitten die in het menselijk lichaam plaatsvindt.

27-07-2020 | Algemeen welzijn

Mangaan

Geschreven door Niels

Om te zorgen voor goede vorming van botweefsel is Mangaan nodig. Daarnaast is deze stof ook goed voor de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten. Het is ook een manier om de lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve stress. Het helpt ook de energievoorziening.

24-07-2020 | Algemeen welzijn

Magnesium

Geschreven door Niels

Met Magnesium is te zorgend at de energiestofwisseling in het lichaam goed verloopt. Ook zorgt het voor goed functioneren van de spieren. Daarnaast brengt het zenuwprikkels over. Het skelet dankt zijn stevigheid ook deels aan de stof, net als de spieren at doen. Het is belangrijk voor de energievoorziening.

24-07-2020 | Algemeen welzijn

Koper

Geschreven door Niels

Koper is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.

Hemoglobine in het bloed is afhankelijk van ijzer. Om dit vast te leggen is echter Koper nodig. Daardoor is deze stof dus nodig om de zuurstoftransporten in het lichaam goed te regelen. Ook speelt Koper een rol bij bindweefsel en botvorming. Daarnaast worden huid en haar van pigment voorzien, mede door deze stof. De energievoorziening en de weerstand van het lichaam zijn ook deels afhankelijk van voldoende Koper.

24-07-2020 | Algemeen welzijn

Kalium

Geschreven door Niels

Om te zorgen voor goede geleiding van de zenuwprikkel is Kalium een belangrijke stof. Ook helpt het de bloeddruk in normale staat te houden. Kalium draagt ook bij aan het samentrekken van de spieren en de energiehuishouding in die spieren.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.