29-07-2020 | Algemeen welzijn

Foliumzuur of vitamine B11

Geschreven door Niels vitaminen zwangerschap

Wie zwanger is of zwanger probeert te worden, heeft waarschijnlijk al van vitamine B11 of foliumzuur  gehoord. Deze vitamine is namelijk de belangrijkste vitamine voor vrouwen met een kinderwens. Door voldoende foliumzuur binnen te krijgen help je je baby namelijk met een gezonde groei en ontwikkeling. Wil je meer te weten komen over foliumzuur? Lees dan zeker verder!

17-07-2020 | Algemeen welzijn

Bèta-caroteen (pro-vitamine A)

Geschreven door Niels

Bèta-caroteen staat ook bekend als pro-vitamine A. Het is een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en helpt je een goede weerstand op te bouwen. Ook helpt het een goed gezichtsvermogen en gezonde botten, tanden en huid te verzorgen. Daarnaast stimuleert het de groei. Er wordt ook gesteld dat Bèta-caroteen kan helpen in de bestrijding van vrije radicalen die schade aan de cellen kunnen veroorzaken.

17-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine K

Geschreven door Niels

Vitamine K (Fytomenadion) is een vitamine die een rol speelt in de bloedstolling. Ook is het belangrijk voor de botstofwisseling. Voor pasgeboren baby’s is het in de eerste drie maanden belangrijk om extra vitamine K toegediend te krijgen om bloedingen te voorkomen. Dit komt omdat pasgeborenen geen voorraad vitamine K meekrijgen bij geboorte en deze in de eerste drie maanden nog niet voldoende aanmaken.

17-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine E: Wat is het en waarom hebben we het nodig

Geschreven door Niels

Vitamine E is een vitamine die vetoplosbaar is. Het is een belangrijke vitamine om rode bloedcellen mee aan te maken. Daarnaast houdt het verschillende weefsels, zoals het spierweefsel, in stand. Vitamine E is daarnaast een antioxidant. Dat betekent dat het een beschermende werking tegen vrije radicalen heeft.

16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine B12 (cobalamine)

Geschreven door Niels

Vitamine B12 (cobalamine) is één van de varianten die in het vitamine B-complex te vinden zijn. Dit is ontdekt toen duidelijk werd dat er meer dan één vitamine B bestond. Deze vitamines zijn allemaal wateroplosbaar. Vitamine B12 is nodig om specifieke vormen van bloedarmoede te voorkomen. Daarnaast draagt het bij aan een goede weerstand. Het helpt ook bij de vorming van goede rode bloedcellen. De werking van het zenuwstelsel wordt er ook door bevorderd, net als de energievoorziening.

16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Geschreven door Niels

Vitamine B11 is ook bekend als foliumzuur. Het is een vitamine die van belang is voor het immuunsysteem en voor een goed functionerend zenuwstelsel. Daarnaast is het van belang voor de vorming van rode bloedcellen, de vorming van DNA en gezonde groei tijdens zwangerschap. De deling van cellen tijdens de groei wordt ook gestimuleerd door vitamine B11, het verkleint de kans op geboorte met een open ruggetje. Daarnaast zorgt het voor minder homocysteïne in het bloed, wat minder kans op hart- en vaatziekten beteken.

16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine B8 (Biotine)

Geschreven door Niels

Vitamine B8 is één van de vitaminen in het vitamine b-complex. Het staat ook bekend als bitotine. Het is een wateroplosbare vitamine. Het is belangrijk voor de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten. Daarnaast draagt het bij aan de productie van vetzuren. Zo speelt het een rol in de energievoorziening. Het is goed om te weten dat B8 ook een rol speelt bij het hebben van gezond haar en een gezonde huid en een goed zenuwstelsel.

16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine B6 (Pyridoxine)

Geschreven door Niels

Vitamine B6 staat ook bekend als pyridoxine en is één van de vele soorten vitamine B. Dit was lange tijd niet bekend, er werd gedacht dat er maar één soort vitamine B was. Tegenwoordig is echter veel meer duidelijk hierover. In het geval van vitamine B6 is het zo dat de weerstand en de spijsvertering hier baat bij hebben. Ook is het belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en speelt het zo een rol in de energievoorziening. Ook is B6 belangrijk voor het zenuwstelsel.

16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Geschreven door Niels

Als het gaat over pantotheenzuur, dan gaat het voer vitamine B5. Dit is één van de vitamines uit het B-complex. Dit bestaat uit de vele verschillende varianten van vitamine B. Deze vitamines zijn wateroplosbaar. Als het gaat over B5, dan zijn de belangrijkste werkingen dat het eiwitten, vetten en koolhydraten afbreekt. Daarnaast is het een manier om een mens van energie te voorzien. Ook helpt het bij de vorming van hormonen en bevordert het het zenuwstelsel.

16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine B3 (Nicotinezuur)

Geschreven door Niels

Vitamine B3 is één van de vitaminen uit het B-complex. Het staat ook bekend als nicotinezuur. Het is één van de vitaminen die ontdekt is toen bekend werd dat vitamine B uit een reeks afzonderlijke vitaminen bestaat. Vitamine B3 is een belangrijke factor voor de energievoorziening van de cellen in het lichaam. Ook speelt het een rol voor een goed werkend zenuwstelsel. Daarnaast zorgt het voor een gezonde huid.

16-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine B2 (Riboflavine)

Geschreven door Niels

Het vitamine B-complex bestaat uit meerdere vitaminen waarvan vitamine B2 er één is. Dit staat ook wel bekend als riboflavine. Dit is bekend sinds de ontdekking dat vitamine B uit meerder varianten bestaat. De B-varianten zijn oplosbaar in water. Het is belangrijk om voldoende vitamine B2 binnen te krijgen om de spijsvertering, de mate van energie en de staat van het zenuwstelsel goed te houden. Het is daarnaast een belangrijke vitamine voor de huid en de ogen. Ook beschermt het de cellen in het lichaam tegen schade door oxidatie.

15-07-2020 | Algemeen welzijn

Vitamine C: hoe herken je een tekort?

Geschreven door Niels vitaminen vitamines

Scheurbuik is een aandoening die vooral geassocieerd wordt met zeemannen die honderden jaren geleden vaak maandenlang op een boot zaten zonder enige vorm van vers fruit. Hierdoor liepen ze een ernstig tekort aan vitamine C op met scheurbuik als voornaamste gevolg. Vandaag de dag komt scheurbuik steeds minder voor en is een tekort een stuk zeldzamer. In dit artikel leer je meer over het belang van vitamine C.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.