085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
30-06-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Kan je bruin worden in de schaduw?

Geschreven door Niels zonnebrand zonnebescherming zonnen

Er wordt vaak gewaarschuwd voor de schadelijke effecten van zonlicht op onze huid. Je hebt je misschien al eens afgevraagd in hoeverre deze gevolgen jou beïnvloeden, ook al zit je niet de hele dag in de volle zon. Word je bijvoorbeeld ook bruin achter glas of in de schaduw? Lees hier in welke mate deze situaties jouw huid kunnen aantasten.

Bruinen in de schaduw, kan dat?


Natuurlijk zal je altijd sneller bruinen en verbranden wanneer je onbeschermd in de zon komt, maar ook in de schaduw ontsnap je niet aan de UVA- en UVB-stralen. Deze straling wordt immers weerkaatst door de omgeving en bereikt zo jouw huid. Dit effect is sterker met sterk reflecterende oppervlakken zoals water, zand en sneeuw. Verder bieden een parasol en kleding die niet van uv-werend materiaal zijn gemaakt niet voldoende bescherming. Ook in de schaduw kan je dus bruinen (en verbranden!). Dit wil zeggen dat je je best insmeert, ook al blijf je uit de zon.


Kan je bruinen als het bewolkt is?


Schaduw weert niet alle uv-stralen en een wolkendek evenmin. Bij een volledig bewolkte dag, bereikt zelfs zo’n 30% van de uv-straling het aardoppervlak. Wanneer het gedeeltelijk bewolkt is, kan de uv-straling zelfs hoger zijn. Dit komt omdat het zonlicht dan wordt weerkaatst door de omringende wolken. Daarom is het dus ook belangrijk om de uv-index te checken via het weerbericht of in je weer-app. Je kan dus ook op een bewolkte dag verbranden of bruinen.


Kan je enkel buiten bruinen of verbranden?


Ook wanneer je binnen zit tijdens de zonnige periodes, kan het zonlicht je via de ramen bereiken. Het glas houdt wel een groot deel van de UVB-stralen tegen. Dit zijn het type stralen waar je een bruine tint van krijgt. Vergis je echter niet, UVA-stralen worden slechts voor de helft geblokkeerd! UVA-stralen verouderen je huid eerder op lange termijn. Je kan dus best ook binnen beschermen met een zonnecrème, ook al zie je niet meteen de effecten van de zon op je huid.

 

Het is dus zeker niet voldoende om enkel zonnecrème te smeren wanneer je op een warme dag in de volle zon komt. Ook binnen, in de schaduw en op bewolkte dagen is het belangrijk om je in zekere mate te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen. Vooral mensen met een erg lichte huid kunnen best steeds een zonnecrème met factor 50 gebruiken. Zo voorkom je veroudering van de huid, pigmentvlekken en huidkanker. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.