Calendula zalf tegen: eczeem, acne, jeuk, littekens, wonden, ...
De Calendula Officinalis, ook wel de goudsbloem genoemd is een bloem die bekend staat omwille van de helende, ontstekingsremmende werking. De geneeskracht kan benut worden door het extract van de Calendula Officinalis te onttrekken of de bloemblaadjes in hun geheel te verwerken. De naam van de bloem is afgeleid uit het Latijnse “kalender”. De bloemen bloeien het hele jaar door wat de naam zou kunnen verklaren. De goudsbloem wordt al jarenlang gebruikt voor de geneeskrachtige werking. In het Oude Egypte gebruikten ze de bloem vroeger om de verjongende werking, de Romeinen dachten dat de goudsbloem een positieve invloed had op hart- en vaatziekten en in de Amerikaanse burgeroorlog behandelden soldaten huidwonden met de Calendula. Tot op de dag van vandaag wordt de bloem nog steeds gebruikt voor medische toepassingen.
Hoe werkt Calendula?
De Calendula is een bloem die zijn geneeskrachtige werking haalt uit fytonutriënten. Dit zijn stoffen die in plantaardige voeding zitten. De nutriënten zorgen ervoor dat bepaalde processen in het lichaam geactiveerd worden waardoor de gezondheid bevorderd kan worden. Ook mineralen en vitaminen zijn eigenlijk fytonutriënten. De geneeskrachtige eigenschappen van de bloem kan men in verschillende vormen verkrijgen. Er bestaan tincturen, zalven, crèmes, theeën en olie-extracten die je afhankelijk van de klachten kan gebruiken.
Hoe vaak Calendula smeren?
Hoe vaak je Calendula moet smeren hangt van af van de reden waarvoor je het gebruikt. Wanneer je het als dagelijkse verzorging gebruikt, doe je meestal een dag- en nachtcrème op. Wanneer het voor wondzorg gebruikt wordt, is het aangewezen om een verdunde Calendula oplossing te gebruiken en deze 10 minuten met een steriel gaasje op de wonde te leggen.
Heeft Calendula bijwerkingen?
De Calendula heeft geen bijwerkingen maar kan wel een allergische reactie opwekken bij mensen die overgevoelig zijn voor een bepaalde bloemenfamilie. Om dit te testen kan je een beetje zalf op een klein stukje van je arm doen en kijken of je huid reageert.
Waarvoor wordt Calendula gebruikt?
Calendula officinalis homeopathie
In de homeopathie wordt de Calendula bloem zeer veel gebruikt. Goudsbloem is niet alleen een zeer mooie bloem, het bevat zoals gezegd zeer veel fytonutriënten. Hierdoor heeft de Calendula een aantal positieve werkingen op het menselijke lichaam. De bloem werkt ontstekingsremmend op de huid en kan bovendien ook de mond en de keel helen wanneer deze geïnfecteerd is. Ook schimmels kunnen behandeld worden met de Calendula bloem. Naast deze werkingen, kan de goudsbloem ook het spijsverteringsstelsel ondersteunen en menstruatieproblemen verminderen.
Calendula bij bestraling
Wanneer je een behandeling met bestraling moet ondergaan, zal je vaak ook last krijgen van bijwerkingen. Omdat bestraling door de huid moet gaan om het onderliggende gezwel te bereiken, zal de huid worden geprikkeld. Dit kan zich uiten in een gevoelige en rode huid maar kan ook ernstiger worden waardoor er zich blaasjes en open wondjes zullen ontwikkelen. In het ergste geval, ontwikkelen de wondjes zich verder tot grote, vochtige plekken die heel erg gevoelig zijn voor ontstekingen omdat bacteriën gemakkelijk kunnen binnendringen. Wanneer de bijwerkingen zich voornamelijk uiten in een gevoelige, rode huid kan een Calendula zalf verlichting bieden door de huid te kalmeren.
Calendula bij eczeem
Eczeem is de verzamelnaam van verschillende aandoeningen die een ontstekingsreactie van de huid veroorzaken. Hierdoor krijg je last van uitslag en soms ook jeuk. Calendula werkt ontstekingsremmend. Daarom kan het de huid kalmeren en helen waardoor de eczeem verminderd wordt.
Calendula bij acne en puistjes
Acne is een frequent probleem waarbij de talgklieren van de huid verstopt raken waardoor er zich talg ophoopt. Hierdoor krijg je mee-eters. Net als bij eczeem, kan de goudsbloem de huid kalmeren. Ook ontstekingsreacties worden aangepakt waardoor de acne zal verminderen.
Calendula bij aambeien
Hoewel Calendula niet de meest voor de hand liggende behandeling is voor aambeien, kan het wel verlichting bieden. De homeopathische zalven kunnen vooral een positieve werking hebben wanneer je ook last hebt van anaalscheurtjes. Het middel werkt dan bloedstelpend en ontstekingsremmend waardoor de scheurtjes sneller genezen.
Calendula bij jeuk
Jeuk kan zeer vervelend zijn. Doordat je gaat krabben kunnen er ook wondjes en infecties ontstaan. Jeuk kan bovendien zeer verschillende oorzaken hebben. Om de jeuk te verlichten kan een Calendula product zeer nuttig zijn. Het kalmeert de huid waardoor de jeuk afneemt.
Calendula bij koortslip
Wanneer je een koortslip hebt, zal een Calendula zalf deze niet terugdringen. Hiervoor is het aangewezen om een zalf te gebruiken die is ontwikkeld om koortsblaren te behandelen. Wanneer de koortsblaar weg is, kan Calendula wel de huid kalmeren aangezien middelen zoals Zovirax de huid kunnen uitdrogen.
Calendula bij netelroos
Netelroos is een soort van allergie waarbij er huiduitslag en strepen op de huid optreden. Meestal uit de huiduitslag zich in galbulten. Dit zijn rode gezwollen plekjes met een wit centrum. Deze bultjes kunnen heel erg jeuken en branden. Homeopathische geneesmiddelen zoals Calendula gaan de symptomen van netelroos tegen. Het is dus geen behandeling die de netelroos gaat genezen maar een hulpmiddel dat de huid kalmeert en jeuk minimaliseert.
Calendula bij schimmelinfectie
Calendula kan gebruikt worden als behandeling voor schimmelinfecties. De behandeling is voornamelijk effectief bij de candidaschimmel. Deze schimmel komt voornamelijk voor op vochtige plaatsen en is ook de veroorzaker van vaginale infecties en spruwinfecties in de mond. Calendula zalven of tincturen kunnen de schimmel behandelen en de huid kalmeren. Voor de mondinfecties, is het aangewezen om de mond te spoelen met een calendula oplossing.
Calendula bij waterpokken
Bijna elk kindje krijgt te maken met de waterpokken. Deze virusinfectie veroorzaakt vlekjes, blaasjes en korstjes op de huid. Deze kunnen heel erg jeuken. Calendula gaat uiteraard de ziekte niet behandelen maar kan de symptomen wel verlichten door de jeuk te reduceren.
Calendula bij wonden
Calendula bij open wonden
Calendula mag in tegenstelling tot bijvoorbeeld arnica, wel op open wonden worden gebruikt. Dit is vooral handig wanneer je wonde niet goed geneest. Dit kan komen door verschillende omstandigheden zoals vervuiling, een operatie of een infectie. De bloem werkt ontstekingsremmend en heeft een wondhelende werking. Daarom kan de goudsbloem gebruikt worden om de wondheling te bevorderen. Bovendien werkt het ook verzachtend en kalmerend. Wel is het belangrijk om de Calendula te verdunnen wanneer je het op een open wonde doet. De zalf verhoogt namelijk de kans op een infectie. Een verdunning kan je maken door 1 druppel Calendula tinctuur te nemen en deze te mixen met 7 druppels afgekoeld, gekookt water. Uiteraard kan je dit in grotere hoeveelheden maken zolang je de 1:7 verhouding gebruikt. Om de wonde te behandelen, neem je een steriel gaasje dat je onderdompelt in de verdunning. Leg het gaasje 10 minuten op de open wonde en verbindt hierna eventueel de wonde.
Calendula bij brandwonden
Hoewel je best van open brandwonden afblijft, kan het bij een trage genezing nuttig zijn om toch een verdunde Calendula oplossing op de wonde te gebruiken. Gebruik hiervoor dezelfde methode als voor de open wonde. Laat het gaasje nooit meer dan 10 minuten op de brandwonde liggen.
Calendula bij schaafwonden
Wanneer je een gewone wonde zoals een schaafwonde hebt, mag je de Calendula wel in de vorm van een zalf gebruiken. De zalf zal dan de genezing bevorderen en littekenvorming voorkomen. Je kan ook een verdunning maken. Een verdunning is zachter waardoor het minder prikt.
Calendula bij zonneallergie
Wanneer je last hebt van zonneallergie, is het zeer belangrijk om een aangepaste bescherming te gebruiken. Gebruik een zonnecrème die de allergische huid beschermt en voedt. Wanneer de zonneallergie toch bultjes en jeuk veroorzaakt, kan je nadien wel Calendula gebruiken om de huid te kalmeren.
Calendula bij zonnebrand
Ook wanneer je verbrand bent, kan een crème op basis van Calendula de huid verkoelen en verzachten. Het pijnlijke gevoel dat gepaard gaat met een verbrande huid, kan zo verminderd worden.
Is Calendula goed voor de huid?
Calendula voor de huid
Een goede dagelijkse verzorging voor de huid is zeer belangrijk. De goudsbloem heeft een bijzondere werking voor de huid en is daarom geschikt als dagelijkse huidverzorging. De ontsmettende en kalmerende werking van de bloem kan ervoor zorgen dat een probleemhuid er weer gezond uit gaat zien.
Calendula als dagcrème voor gezicht
Calendula als gezichtscrème kan een verzachtend effect hebben. Dagcrèmes op basis van Calendula zijn vooral een goede verzorging voor mensen die last hebben van huidproblemen zoals eczeem en acne. Je kan ook een Calendula tinctuur nemen en een druppeltje in je gewone dagelijkse verzorging doen.
Calendula als nachtcrème
Ook als nachtcrème kan een Calendula crème of een druppeltje tinctuur in je nachtcrème nuttig zijn. De producten op basis van de bloem kalmeren de huid dan effectief. De ontstekingsremmende werking kan bovendien puistjes en ontstekingen van de huid verminderen.
Calendula voor tattoo
Omdat Calendula wondhelend werkt, is het een goede verzorging om een tattoo mee in te smeren. Calendula werkt bovendien kalmerend. Dit kan de jeuk die een genezende tattoo kan veroorzaken, verminderen.
Calendula voor droge huid
De droge huid voelt vaak onaangenaam aan. De huid is dan trekkerig, rood en jeukt soms zelfs. Calendula zalf kan deze symptomen van de droge huid reduceren.
Calendula bij littekens
Hoewel littekens zeer hardnekkig zijn en nooit volledig zullen verdwijnen, kan de goudsbloem littekens helpen voorkomen wanneer je het tijdens de wondheling gebruikt. De bloem heeft een wondhelende werking. Omdat de wondes beter genezen, kan dit de littekens ook minder zichtbaar maken.
Calendula voor haar
Er bestaan ook shampoos die gebruik maken van Calendula. Deze kunnen verlichting bieden wanneer je last hebt van een jeukende hoofdhuid.
Calendula voor spataderen
Spataderen komen zeer vaak voor en worden veroorzaakt door bloedvaatjes die verwijd zijn. Uiteraard is het belangrijk om de oorzaak van de spataderen te achterhalen. Raadpleeg hiervoor je huisarts. Om de spataderen te verminderen, kan je Calendula gebruiken. De bloem kan de structuur van de aderen verbeteren, ontstekingen remmen en zwellingen verminderen. Door de zalf te gebruiken kan je het zware gevoel dat gepaard gaat met de spataderen, verlichten.
Calendula voor dieren
Calendula voor honden en katten
Ook wanneer je hond of kat wondjes of jeuk heeft, kan je een Calendula zalfje gebruiken. Dit kan de wonden helpen genezen. Bovendien werkt de zalf kalmerend voor de huid van je dier waardoor eventuele jeuk ook verlicht zal worden.