085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
22-07-2020 | Algemeen welzijn

Nieuwigheden in superfoodland: chlorella en spirulina

Geschreven door Niels Superfoods

In de wereld van superfoods lijkt er om de haverklap wel een nieuw wonderlijk voedingsmiddel met vele gezondheidsclaims de kop op te steken. Superfoods zouden namelijk veel goede voedingsstoffen en antioxidanten bevatten die je gezondheid kunnen verbeteren.

Chiazaden, Gojibessen en tarwegras ken je misschien al, maar sinds kort winnen chlorella en spirulina ook aan populariteit.  In dit artikel kom je meer te weten over de oorsprong en de gezondheidsvoordelen van deze superfood.  

Wat is het?

Chlorella en spirulina zijn beiden algen die al enkele jaren erg populair zijn in Azië. Spirulina is een erg kleine blauwgroene spiraalvormige alg die al ongeveer 3,5 miljard jaar oud is. Het kleine algje komt voornamelijk voor in zoutwater en is rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Verder bevat het de stof fycocyanine, een antioxidant die zorgt voor de blauwe kleur. De groenige kleur krijgt spirulina van chlorofyl.

Cholrella is tegenstelling tot spirulina een zoetwateralg die een groenige kleur heeft. De naam betekent letterlijk “klein groen blaadje” en de alg groeit voornamelijk in meren in Zuidoost-Azië. De groene kleur van deze alg wordt net zoals bij spirulina veroorzaakt door chlorofyl.   

Waarom is chlorella en spirulina een superfood?

De combinatie van voedingsstoffen, vitamines en mineralen in beide algen heeft ervoor gezorgd dat chlorella en spirulina de titel van superfood krijgen. Zo bevat spirulina de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E en K en mineralen zoals fosfor, magnesium, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium. Beide algen bevatten ook chlorofyl, een stof die bekend staat omwille van haar ontgiftende en leverbeschermende eigenschappen. Hierdoor zou de alg gebruikt kunnen worden om het bloed en de darmen te reinigen. Verder is spirulina een zeer goede bron van proteïnen met een eiwitgehalte van ongeveer 60%. Volgens sommigen zou chlorella ook helpen om het immuunsysteem te ondersteunen, gezonde nagels, huid en haar verzorgen en helpen met gewicht te verliezen.

Wetenschappelijk bewezen?chlorella spirulina voordelen

De gezondheidsclaims rond chlorella en spirulina klinken waarschijnlijk erg mooi in de oren. Wie wilt er nu niet gezond worden door middel van één enkel soort voedsel te eten? Jammer genoeg bestaat er, net zoals bij vele andere superfoods, geen wetenschappelijk bewijs voor al deze claims. 

Bijwerkingen van chlorella en spirulina

Het gebruik van deze algen kan ook bijwerkingen met zich meebrengen. Zo kun je in de eerste weken na het gebruik van chlorella en spirulina last krijgen van vermoeidheid en hoofdpijn. Deze klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door het vrijkomen van gifstoffen na het gebruik. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het gebruik van deze algen afgeraden door hun ontgiftende werking. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.