085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
20-02-2019 | Algemeen welzijn

De gezondheidsvoordelen van complimenten geven

Geschreven door Anne-Lise

In het kader van Complimentendag, ontdek je hier hun voordelen voor het moreel! Een compliment is positief voor degene die dit geeft, maar ook voor degene die het ontvangt. Als dit oprecht is, natuurlijk. Daarnaast zijn deze van essentieel belang om de band tussen 2 mensen te versterken en om een kind helpen op te groeien. Lees alles wat je moet weten en houd de complimentjes niet meer voor jezelf niet enkel vandaag, maar gedurende het hele jaar!

Wat is een compliment?

Een compliment is een lovend woord dat zomaar aan iemand is gericht. Hier bedoelen we mee, zonder iets terug te verwachten. Het is goed, omdat het oprecht is en gratis iemand een plezier doet. Dit in tegenstelling doet vleierij, wat een gericht compliment is. Het plezier wordt gedeeld door degene die een compliment geeft en degene die het ontvangt, vandaar ook zijn kracht: het is goed voor het moreel en geeft joie de vivre. We hebben het daarentegen over vleierij wanneer er een verborgen vraag schuilgaat achter de vleierij.

Waarom zijn complimenten belangrijk?

Als je iemand een compliment geeft, wekt het een positieve emotie en een gevoel van dankbaarheid op naar de ander toe. Het helpt om de ander te laten zien dat hij bestaat voor jou. Om een goed compliment te kunnen geven, moet je dus een detail opgemerkt hebben of opmerkzaam zijn naar de ander toe. De belangstelling die je de ander geeft, stelt hem in staat zijn zelfvertrouwen te versterken en dit gaat ook helpen om kritiek beter te aanvaarden, maar ook om meer in zichzelf te investeren en zichzelf te overstijgen.

Bij kinderen wordt het toegelaten om complimenten te geven als het binnen de perken blijft en als men hier niet mee overdrijft. Op deze manier kan het kind aan zichzelf werken en groeien op basis van een positief zelfbeeld. Het kind zal dan profijt halen uit zijn sterktes en zal luisteren naar zijn zwaktes omdat hij zich bewust is van de waarde ervan.

De belangstelling die je de ander geeft, stelt hem in staat zijn zelfvertrouwen te versterken en dit gaat ook helpen om kritiek beter te aanvaarden, maar ook om meer in zichzelf te investeren en zichzelf te overstijgen.

Enkele voorbeelden van complimenten:

Om een goed complimentje te geven, volstaat het om de ander te zeggen wat je apprecieert, bijvoorbeeld:

  • de fysieke verschijning: bij voorkeur een detail dat het verschil maakt (de kleur van de kleding, een accessoire, een mooie look, etc.)
  • een karaktereigenschap of één van de kwaliteiten: intelligentie, doorzettingsvermogen, eerlijkheid, moed, positivisme, geduld, vrijgevigheid, overtuigingen, etc.
  • vakkundigheid als het aankomt op koken, knutselen, sporten, kunst, etc.
  • geleverde prestaties, verricht werk, iets dat gedaan werd of een inspanning die geleverd werd
  • het gedrag, in het bijzonder een actie, een reactie, een beslissing die genomen werd
  • zijn/haar gezelschap, gesprek, wat deze persoon meegeeft
  • Enz.

Je kunt ook gewoon vertellen dat je trots bent op de persoon in kwestie of deze feliciteren met wat ze gedaan hebben. Houd dit in gedachten: ook al lijkt het geven van het compliment maar triviaal of maar een klein detail, het speelt een belangrijke rol in een relatie.

Hoe reageer je op een compliment?

Een compliment kan ongemak veroorzaken: als het gericht is (vleierij) of bij bijvoorbeeld introverte mensen, die zich beschaamd voelen wanneer deze geobserveerd of „geanalyseerd” worden. Je moet echter weten hoe je ze moet accepteren en ervan kunt profiteren. Als het compliment je oprecht lijkt, kun je de persoon eenvoudigweg bedanken en hem vertellen dat zijn aandacht je raakt, dat hij je gelukkig maakt of bijvoorbeeld de moeite deelt die je gedaan hebt om het betreffende resultaat te verkrijgen en dat je dus heel blij bent dat hij het leuk vindt. Het is de uitwisseling van emoties tussen twee mensen die het gevoel van tevredenheid in de onderlinge communicatie creëert.

Hoe is een compliment goed voor je gezondheid?

Zoals we hebben gezien, geeft het een gevoel van psychisch welbevinden. Want gezond zijn betekent ook je goed voelen in je hoofd! Bovendien bevordert het een positieve gemoedstoestand, die van invloed kan zijn op hoe je je voelt. Ten slotte laat het toe om je gevoelens te tonen, om dus een emotie uit te drukken, wat bevrijdend werkt. Één ding is zeker: het is bevorderlijk voor wie het doet, maar ook voor degene die het ontvangt. Twijfel dus zeker niet om complimentjes te geven (die oprecht zijn, natuurlijk)!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.