085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
17-09-2018 | Algemeen welzijn

Microlax: je frenemy bij darmonderzoeken

Een darmonderzoek of coloscopie, niet iets waar je op zit te wachten. Jammer genoeg is het nu eenmaal soms echt nodig. Hoewel niemand een darmonderzoek echt een aangename ervaring vindt, is het niet iets waar je voor moet vrezen. Je mag altijd een lichte verdoving aanvragen voor je een coloscopie ondergaat. Deze verdoving brengt je in een lichte slaap waardoor je je bijna niet bewust bent van het darmonderzoek. Dit kan de ervaring al stukken aangenamer maken.

Hoe bereid je je voor op een coloscopie?

Voor je een darmonderzoek kan ondergaan, is het nodig om je darmen voor te bereiden op het onderzoek. De specialist moet in de darmen kunnen zonder al te veel obstructies tegen te komen. Om het onderzoek zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het nodig om een aantal instructies te volgen. Eerst en vooral is het van belang om een restenarm dieet te volgen. Dit dieet start je best 3 dagen voor de coloscopie. De belangrijkste punten van een restenarm dieet vind je in onderstaande tabel.

Toegelaten Niet toegelaten
 • Witte producten en meelspijzen
 • Boter of margarine, olie, hardgekookte eieren, witte zachte kaas, jonge broodkaas en smeerkaas
 • Suiker, gelei, vruchtensiroop en honing
 • Ontvette bouillon, bouillonblokjes, vleesextracten
 • Mager, zacht vlees, magere vis
 • Appelsap, tomatensap, gezeefd sap van grapfruit of sinaasappel
 • Cake zonder fruit, biscuits, droge koekjes, sojamelk
 • Water, koffie, thee, sojamelk
 • Zout, laurier, tijm, kaneel, saffraan
 • Volkoren producten, peperkoek, speculaas, havermout
 • Boter of margarine, eieren, andere kaassoorten
 • Suikerwaren met fruit en noten, confituur, snoepgoed
 • Alle soorten soepen m.u.v. ontvette bouillon
 • Vet vlees, bereide vleeswaren, vleesconserven, wild
 • Aardappelen
 • Groenten en fruit
 • Gebak, producten met melk en fruit, koekjes met fruit of chocolade
 • Melk, melkdranken, koolzuurhoudende dranken
 • Olijven, pickles, kappertjes, andere specerijen, pindakaas, witte sauzen, sauze blik, kant- en klare gerechten


Naast het restenarm dieet, zijn er ook bepaalde geneesmiddelen die bij voorkeur vermeden worden. Het stopzetten van noodzakelijke medicatie moet je met de arts die het darmonderzoek uitvoert, bespreken. Geneesmiddelen die best niet worden ingenomen voor een darmonderzoek zijn ijzerpillen en bloedverdunners. Zoals gezegd, bespreek je dit best eerst met je arts. Het eigenhandig stopzetten van noodzakelijke medicatie kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Het derde en laatste deel van de voorbereiding is het legen van de darmen. Tijdens een darmonderzoek, zal de arts met een buis in de darmen gaan om de darmen te kunnen bekijken. Wanneer er ontlasting aanwezig is, kan dit de zichtbaarheid verminderen. Daarom moet men voor een coloscopie een klysma uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met Microlax. Wanneer je Microlax gebruikt als voorbereiding van een onderzoek, doe je dit bij voorkeur tweemaal. Is het onderzoek ’s ochtends? Breng het eerste klysma dan in de avond voor je onderzoek plaatsvindt. De tweede Microlax tube breng je de ochtend van het onderzoek zelf in. Dit doe je best twee uur voor je thuis vertrekt. Heb je pas om 16 uur een afspraak? Laxeer dan enkel twee uur voor je vertrekt, de dag van de afspraak. Eén tube Microlax volstaat in dat geval.

Hoe verloopt een darmonderzoek?

coloscopie verloop

Het onderzoek vindt plaats in een dagkliniek. Je gaat op het uur van je afspraak naar het ziekenhuis waar ze een infuus inbrengen. Hierna zullen ze, indien je dit hebt aangevraagd, eerst een lichte verdoving toedienen. Dan gaan ze de coloscoop via de anus in de darmen brengen. De soepele buis is voorzien van een sterk licht en speciale lenzen die het mogelijk maken om de binnenkant van het slijmvlies goed te bekijken. Eventuele ontstekingen of afwijkingen zullen hierdoor ook zichtbaar zijn. Indien nodig, neemt de betreffende arts een stukje weefsel of slijmvlies weg om verder te onderzoeken. Het onderzoek is over het algemeen pijnloos, ook als je geen verdoving hebt aangevraagd. Het kan wel ongemakkelijk voelen maar je hebt er normaal gezien geen last van.

Na het onderzoek

Wanneer het darmonderzoek afgelopen is, blijf je de dag zelf nog in het ziekenhuis. Je hoeft er niet te overnachten maar je mag geen voertuigen meer besturen. De verdoving kan namelijk nawerken waardoor dit gevaarlijk kan zijn. Het is aangeraden om daarom een familielid of kennis te voorzien die je in de namiddag kan ophalen. De dag zelf kan je een drukkend en opgeblazen gevoel hebben. Ook winderigheid komt vaak voor. Dit komt doordat ze tijdens het onderzoek lucht in de darmen blazen zodat de darmwanden goed zichtbaar zijn. Je mag ’s avonds een lichte maaltijd eten en de dag erna kan je al je gewoonlijke activiteiten hervatten.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.