18-11-2019 | Aandoeningen

Wat je moet weten over een darmontsteking

Geschreven door Niels darmproblemen Darmflora darmkanker Darmen

Er zijn elk jaar heel wat mensen die last krijgen van een darmontsteking. Dat is erg vervelend en je zal dan ook wel degelijk last krijgen van bepaalde symptomen. Nu zien wij dat er nog altijd onduidelijkheid bestaat over het ontstaan en de kenmerken van een darmontsteking. Vandaar dat wij je vandaag alles laten zien wat je maar moet weten over de darmontsteking. Zo weet je wat je te wachten staat. 


Wat is een darmontsteking

De darmontsteking (Inflammatory Bowel Disease of IBD) is een overkoepelende term die wordt gebruikt om problemen te beschrijven die een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal kunnen veroorzaken. De soorten darmontstekingen omvatten:

 • Ulceratieve colitis. Deze darmontsteking veroorzaakt een langdurige ontsteking en pijnlijke plekken (zweren) in de binnenste voering van de dikke darm (dubbelpunt) en rectum.
 • De ziekte van Crohn. Dit type darmontsteking wordt gekenmerkt door een ontsteking van de darmwand van het spijsverteringskanaal en verspreidt zich vaak diep in de aangetaste weefsels.

Zowel ulceratieve colitis als de ziekte van Crohn hebben kenmerken die te maken hebben met ernstige diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Symptomen

De symptomen van de ontstekingsdarmziekte variëren, afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de plaats waar deze zich voordoet. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Je zal waarschijnlijk periodes van actieve ziekte hebben, gevolgd door periodes van remissie. Tekenen en symptomen die vaak voorkomen bij zowel de ziekte van Crohn als bij colitis ulcerosa zijn onder meer:

 • Diarree
 • Koorts en vermoeidheid
 • Buikpijn en verkramping
 • Bloed in je ontlasting
 • Verminderde eetlust
 • Onbedoeld gewichtsverlies

Ga naar de huisarts als je een blijvende verandering in jouw darmgewoonten ervaart of als je een van de tekenen en symptomen van een ontstekingsdarmziekte hebt. Hoewel een ontstekingsdarmziekte meestal niet dodelijk is, kan het een ernstige ziekte zijn die in sommige gevallen levensbedreigende complicaties kan veroorzaken.

Oorzaken van een darmontsteking 

De exacte oorzaak van inflammatoire darmziekten blijft onbekend. Vroeger werden dieet en stress gezien als oorzaak, maar nu weten artsen dat deze factoren alleen kunnen zorgen voor een verergering van de symptomen. Een mogelijke oorzaak is een probleem in het immuunsysteem. Wanneer jouw immuunsysteem een virus of bacterie probeert te bestrijden, zorgt een abnormale immuunrespons ervoor dat het immuunsysteem ook de cellen in het spijsverteringskanaal aantast. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen in het feit dat IBD vaker voorkomt bij mensen die familieleden hebben met de ziekte. De meeste mensen met IBD hebben die familiegeschiedenis echter niet.

Wel zijn er enkele risicofactoren die mogelijk een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van een darmontsteking, deze hebben wij hieronder even voor je op een rijtje gezet:

 • Leeftijd: De meeste mensen die IBD ontwikkelen worden gediagnosticeerd voordat ze 30 jaar oud zijn. Sommige mensen ontwikkelen de ziekte echter pas op hun 50e of 60e levensjaar.
 • Ras of etniciteit: Hoewel blanken het grootste risico op de ziekte hebben, kan het in elk ras voorkomen. Als je van Asjkenazische Joodse afkomst bent, is je risico nog hoger.
 • Familiegeschiedenis: Je loopt een hoger risico als je een naaste - zoals een ouder, broer of zus of kind - hebt met de ziekte.
 • Rookgedrag: Sigaretten roken is de belangrijkste beheersbare risicofactor voor het ontwikkelen van de ziekte van Crohn. Hoewel roken enige bescherming kan bieden tegen colitis ulcerosa, is het belangrijk om te proberen te stoppen met roken vanwege de algemene gezondheidsvoordelen van het niet roken.
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen: Pijnstillers zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen), naproxen natrium (Aleve), diclofenac natrium (Voltaren) kunnen het risico op het ontwikkelen van IBD verhogen of de ziekte verergeren bij mensen die IBD hebben.
 • Woonplaats:  Als je  in een geïndustrialiseerd land woont, heb je meer kans om IBD te ontwikkelen. Daarom kan het zijn dat omgevingsfactoren, waaronder een dieet met veel vet of geraffineerd voedsel, een rol spelen. Mensen in noordelijke klimaten lijken ook een groter risico te lopen.

Complicaties

Ulceratieve colitis en de ziekte van Crohn hebben een aantal complicaties gemeen en andere die specifiek zijn voor elke aandoening. De complicaties die in beide omstandigheden worden gevonden kunnen onder andere de volgende zijn:

 • Darmkanker: Het hebben van IBD verhoogt het risico op darmkanker. 
 • Huid-, oog- en gewrichtsontsteking: Bepaalde vormen van aandoeningen, waaronder artritis, huidletsels en oogontsteking (uveïtis), kunnen tijdens IBD voorkomen.
 • Bijwerkingen van medicijnen: Bepaalde medicijnen voor IBD worden geassocieerd met een klein risico om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Corticosteroïden kunnen geassocieerd worden met een risico op osteoporose, hoge bloeddruk en andere aandoeningen.
   
Wij horen graag je mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.