De voedingsdriehoek uitgelegd

De voedingsdriehoek is voor veel mensen een handige richtlijn bij het optimaliseren van hun dieet en bij het opstellen van een persoonlijk eetpatroon. In deze voedingsdriehoek vind je alle mogelijke producten die je maar kunt nuttigen, deze zijn onverdeeld in verschillende categorieën. De producten in de bovenste lagen zijn beter dan de producten in de onderste lagen, hier moet je dan ook meer van eten. Wij zullen je vandaag deze voedingsdriehoek wat beter laten zien, zo snap je hoe je hem af moet lezen en hoe je hem kunt gebruiken.
Water op de eerste plaats
De bovenkant van de driehoek is een blauwe laag. In deze blauwe laag vinden we het water. Water staat zo hoog door het feit dat water van cruciaal belang is voor de vochtbalans in het lichaam, dat is de reden waarom het voorrang krijgt boven de rest. Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt op een dag, vaak wordt 2 tot 3 liter aangeraden.
Donkergroene voedingsmiddelen
Op de tweede plaats staan de donkergroene voedingsmiddelen. Hier kan je denken aan alle voedingsmiddelen die een plantaardige oorsprong hebben, deze hebben een gunstig effect op de gezondheid. Denk onder andere aan fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Ook plantaardige olie heeft een plekje verdient in deze laag. Deze producten zijn goed om te eten en zouden de basis moeten zijn van jouw dagelijkse dieet.
Lichtgroene producten
De derde laag van de driehoek is voorzien van een lichtgroene kleur. In deze laag staan de producten die een dierlijke oorsprong hebben. De effecten op het lichaam zijn gunstig of neutraal. Bij deze laag moet je denken aan yoghurt, vis, melk, kaas en eieren. Het is belangrijk dat je voor de niet bewerkte varianten kiest aangezien deze bewerkt vaak minder goede voedingswaarden hebben, daarnaast is de grote hoeveelheid zout erg ongezond.
Oranje voedingsmiddelen
De producten die zich in de oranje laag bevinden zijn de voedingsmiddelen die een dierlijke of plantaardige oorsprong hebben en die een ongunstig effect op het lichaam hebben. Hier kan men denken aan boter, rood vlees en palmolie. Je kunt deze producten wel nuttigen, echter moet je het met mate doen. Er zitten namelijk wel belangrijke stoffen in als ijzer en vitaminen. Beperk deze producten maar zorg ervoor dat je ze wel af en toe binnen krijgt om toch de stoffen binnen te krijgen.
Rode producten
Rood maakt eigenlijk geen deel uit van de driehoek, deze staat hier dan ook los van. De rode laag is gericht op de producten die echt niet goed zijn voor het lichaam. Hier moet je denken aan erg bewerkte producten of aan producten waar veel te veel vet of suiker in zit. Deze producten kunnen iedere oorsprong hebben, het gaat erom dat ze vrijwel geen nuttige voedingstoffen bevatten. Probeer deze producten niet of zo min mogelijk te eten. Ze zijn niet goed en dragen op geen enkele manier bij aan een gezonder leven.
Het grijze gebied
In het grijze gebied bevinden zich de producten die een beetje discutabel zijn. Bekende producten die zich in het grijze gebied bevinden zijn bijvoorbeeld wit brood en fruitsapjes. Deze producten zijn namelijk wel bewerkt, echter hebben ze nog wel enkele belangrijke voedingsmiddelen. Toch is het verstandig om deze producten niet al te veel te eten.
De samenstelling van de voedingsdriehoek
Je vraagt je waarschijnlijk af wat ze gedaan hebben om deze voedingsdriehoek op te stellen. Hoe heeft men bijvoorbeeld bepaalt welke producten er wel of niet op komen? Bij het opstellen van de driehoek hebben ze voornamelijk gekeken naar het effect van de voedingsmiddelen op het lichaam. Op deze manier konden de onderzoekers zien in hoeverre de producten verstandig zijn om te eten. Voor het samenstellen van de driehoek hebben ze met name gekeken naar de onderzoeken die er op dit moment beschikbaar zijn. Is er naar een bepaald product geen onderzoek gedaan, dan kijken ze naar de aanwezige voedingsstoffen. Dit heeft ervoor gezorgd dat vrijwel ieder product kan worden verdeeld op de driehoek. Tevens is er een afsplitsing gemaakt tussen de plantaardige en de dierlijke producten, dit met het oog op een duurzaam karakter.
De vijf zones
Zoals je hierboven al hebt gezien zijn er vijf verschillende zones te vinden op de driehoek. Deze verschillende zones zorgen ervoor dat je op een eenvoudige wijze een afscheiding kunt maken tussen de verschillende soorten producten. We zien dat deze zones over de jaren heen flink veranderd zijn, zo was de oude driehoek een stuk minder accuraat dan die van vandaag de dag. Vroeger werden bijvoorbeeld alle vettige producten bij elkaar gezet, nu zijn ze uit elkaar gehaald. Er zit nu eenmaal een verschil tussen de vetstoffen uit onverzadigde vetzuren en de verzadigde vetzuren. Dit is ook het geval voor de producten waar veel eiwit in zit, vlees en vis kunnen nu worden onderverdeeld in verschillende zones. Ook dit hebben ze gedaan met het oog op de gezondheid en duurzaamheid.
Waarom is het grijze gebied ingevoerd?
Je begrijpt wel dat er een hele hoop producten zijn die niet zo eenvoudig zijn om in te delen. Bij het ontwikkelen van de voedingsdriehoek is hier rekening mee gehouden. Door het invoeren van een grijs gebied zijn de onderzoekers in staat geweest om de nieuwe producten toch nog een plekje te geven.
Uiteraard werden zij bij het ontwikkelen van de driehoek bijgestaan door alle mogelijke soorten experts, echter kan je niet ieder product zomaar indelen. Door het grijze gebied niet visueel te maken hebben ze de driehoek overzichtelijk kunnen houden. Als ze alle producten in het grijze gebied zouden zetten, dan zou het allemaal erg onoverzichtelijk worden, wat ze nu hebben gedaan is dan ook veel beter. Dankzij het beperkt aantal symbolen op de driehoek kan iedereen zien waar hij of zij op moet letten bij het doen van de boodschappen.
Hoe weet je wat in het grijze gebied zit?
Goed, allemaal leuk en aardig dat grijze gebied, maar hoe weet je nu welke producten zich in dat grijze gebied vinden? De grijze producten zijn afgeleid uit de producten die zich in de basis bevinden in de voedingsdriehoek. Het enige verschil is dat deze producten een bepaalde bewerking hebben ondergaan waardoor ze net iets slechter voor het lichaam worden. Hier kan je onder andere denken aan de toevoeging van een bepaalde hoeveelheid suiker of zout. Ook het verwijderen van de vezels kan ervoor zorgen dat een product terecht komt in het grijze gebied. Dit is de reden dat je deze producten eerder links moet laten liggen dan de producten die wel in de driehoek liggen. Ze hebben geen echt slechte invloed op het lichaam, maar gezond zijn ze ook niet. Zie de producten uit de driehoek zelf als een soort gezonder alternatief.
Waarom staan de hoeveelheden er niet bij?
Een vraag die regelmatig voorbij komt is waarom de hoeveelheden niet staan opgenomen bij de betreffende producten. De reden hiervoor is dat de hoeveelheid over de jaren heen is veranderd. Vroeger werkten er veel mensen in de fabriek, deze mensen stonden voor een lange periode op hun voeten. Hierdoor was hun dagelijkse behoefte hoger dan de normale persoon van nu, wij brengen nu eenmaal een groot deel van de dag zittend door. Daarnaast heeft iedereen een andere energiebehoefte. Hierdoor is het lastig om een bepaalde hoeveelheid te koppelen aan de betreffende producten. Zo zit er een groot verschil tussen wat een vrouw en een man nodig heeft.
Waarom letten ze op duurzaamheid
Een andere vraag die regelmatig gesteld wordt is waarom er wordt gekeken naar de duurzaamheid van bepaalde voedingsmiddelen. We leven in een wereld waarin het steeds belangrijker wordt om op een duurzame manier door het leven te gaan. Een groeiend aantal mensen denkt na over de duurzaamheid van bepaalde producten, we willen nu eenmaal wel doen wat het beste is voor onze planeet. Daarnaast zijn de ethische en ecologische producten zeer gezond om te nuttigen, dit maakt het zo belangrijk voor de voedingsdriehoek. Door de dierlijke producten te verminderen en door het aantal plantaardige producten te verhogen zal je een win-win situatie krijgen. Door de duurzame keuzes die men maakt het is mogelijk om op een eenvoudige wijze de planeet een handje te helpen.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.