085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
31-03-2020 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Droge huid: oorzaken en verzorging

Geschreven door Niels droge huid huidverzorging

Een rode, trekkerig aanvoelende of schilferende huid voelt nooit aangenaam. Droge huid is een probleem waar velen mee geconfronteerd worden, vooral in maanden waarin het kouder is en de huid constant wordt belaagd door de gure weersomstandigheden. In deze blog kom je alles te weten over droge huid en hoe je deze moet behandelen.

Hoe ontstaat droge huid?

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de huid droog aanvoelt. Naast externe factoren die ervoor zorgen dat de huid over minder vetten beschikt, kunnen ook huidaandoeningen zoals psoriasis en atopische dermatitis voor een droge huid zorgen.

Zeep en andere stoffen doen huidvetten verdwijnen

Je handen vaak wassen is zeker hygiënisch, maar het kan er ook voor zorgen dat dedroge huid handen natuurlijke vetten van de huid verwijderd worden met een droge huid als gevolg. Verder zorgt te warm water er ook voor dat de huid sneller uitdroogt. Je ziet droge handen dan ook vaker bij personen die een beroep hebben waarbij het verplicht is om de handen vaak en grondig te wassen. Enkele voorbeelden hiervan zijn koks, verpleegkundigen, dokters … Ook het gebruik van een handdoek kan ervoor zorgen dat de huid sneller geïrriteerd raakt door de huid droog te wrijven. Een andere droogtechniek zoals het deppen van de huid zorgt voor minder irritatie.

Het weer

Je zult merken dat je in de koude wintermaanden sneller last hebt van een droge huid. De koude en wind zorgen ervoor dat de huid sneller droog aanvoelt. Een goede bescherming tegen de weersomstandigheden is dus zeker een must wanneer de buitentemperatuur een duik neemt.

Zon

De zon en de UV stralen waarvoor ze zorgt, kunnen belangrijke factoren zijn die droge huid bevorderen. De warmte van de zon zorgt er namelijk voor dat het vocht in de huid verdampt waardoor de huid uitdroogt. Wanneer de huid onvoldoende beschermd is tegen de zonnestralen, kan de huid verbranden en uitdrogen.

Leeftijd

Ook leeftijd speelt een belangrijke rol in het uitdrogen van de huid. Zo hebben oudere mensen vaker last van een droge huid. De droogheid is meestal vooral op te merken op de onderarmen en -benen. De oorzaak van de droge huid valt te wijten aan de verouderde huid die minder goed vocht kan vasthouden.  

Tips om droge huid te behandelen

Met enkele simpele tips kun je de huid goed verzorgen en droge huid tegengaan. 

Reinig de huid en zorg voor hydratatie

Een propere en gehydrateerde huid is een blije huid. Een goede huidverzorging is dus van essentieel belang om een droge huid buitenspel te zetten. Begin met de huid grondig maar voorzichtig te reinigen. Kies dus voor een mild reinigingsmiddel en was de huid op een lagere temperatuur. Gespecialiseerde reinigingslotions helpen de huid te reinigen en terwijl ook extra vocht vast te houden. Na het wassen dep je de huid droog met een zachte handdoek. Door te wrijven kun je gevoelige huid namelijk irriteren. Nadat de huid gereinigd is, hydrateer je de huid. Verschillende lotions en crèmes hebben vochtvasthoudende eigenschappen en gaan daarmee droge huid tegen. Als je vaak (beroepsmatig) je handen wast, is een goede handcrème een onmisbaar product voor jou. 

Bescherm jezelf tegen de zon endroge huid beschermen andere weersomstandigheden

Een goede bescherming tegen de zon en andere weersomstandigheden kan je helpen om een droge huid tegen te gaan. Een goede dagcrème helpt je huid om gehydrateerd te blijven en bevat ook vaak een SPF (Sun Protection Factor) waardoor de UV stralen de huid niet kunnen beschadigen. Wanneer de zon feller schijnt, is een goede zonnecrème met een hoge SPF ook een absolute must-have.

Niet enkel de felle zon van de zomermaanden, maar ook de gure weersomstandigheden van de wintermaanden kunnen je huid beschadigen. Regen, sneeuw, vriestemperaturen en een strakke koude wind kunnen er ook voor zorgen dat de huid uitdroogt. Pas je kleding dus zeker goed aan de weersomstandigheden aan en zorg ervoor dat de huid voldoende gehydrateerd blijft door middel van een huidcrème of -lotion. De lippen drogen in deze periode ook vaak uit met barstjes als gevolg. Een goede lippenbalsem helpt je om barstjes in de lippen tegen te gaan.   

Wanneer de zon feller schijnt, is een goede zonnecrème met een hoge SPF ook een absolute must-have.

Ga preventief te werk

Voorkomen is beter dan genezen. Ook al heb je op dit moment geen last van een droge huid, toch blijft het belangrijk om de huid goed te verzorgen. Een goede reiniging en hydratatie van de huid is eigenlijk een must voor iedereen. Zo heb je niet enkel een prachtig stralende huid, maar zul je ook geen last krijgen van een droge huid. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.