Toon alle thema's »

Fibromyalgie

fibromyalgieFibromyalgie wat is dat

Fibromyalgie is een aandoening die 14 miljoen mensen in Europa treft. Hoewel de oorzaak van fibromyalgie tot nog toe onbekend is, zijn er wel ernstige gevolgen aan verbonden. Ondanks dat fibromyalgie vaak de betekenis krijgt onzin te zijn en in het hoofd te zitten omdat er geen aanwijsbare oorzaak is, is het wel officieel erkend als ziekte door het ernstige effect dat de aandoening kan hebben op het leven van de patiënt. Fibromyalgie veroorzaakt pijnen in het bindweefsel en de spieren. Dit zijn de weke delen van het bewegingsapparaat. Fibromyalgie valt onder reumatische aandoeningen maar verschilt van reuma omdat er bij reuma sprake is van ontstekingen van de gewrichten. Bij fibromyalgie zijn er geen ontstekingen maar voornamelijk pijn en vermoeidheid. De pijn kan zich rond de gewrichten situeren omdat hier de pijnpunten liggen maar de aandoening affecteert eigenlijk enkel de spieren en het bindweefsel.

 

Fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie klachten

Fibromyalgie kan tal van klachten veroorzaken. De chronische aandoening veroorzaakt gewrichtsklachten doordat de spieren en het bindweefsel rondom de gewrichten pijn doen. Deze pijnpunten komen voornamelijk voor in de nek, de billen, de ellebogen en de knieën en worden onder andere gebruikt om de diagnose te stellen. De voornaamste klachten zijn dus pijn in de spieren in het hele lichaam, spierstijfheid en chronische vermoeidheid. Fibromyalgie kan ook hoofdpijn, buikpijn, darmklachten en zenuwpijn veroorzaken. Naast deze lichamelijke klachten kan er ook sprake zijn van cognitieve problemen zoals concentratiestoornissen. De klachten die fibromyalgie met zich meebrengt worden vaak ernstiger bij koude temperaturen, door stress en na inspanningen. In sommige gevallen kan fibromyalgie opkomen na een operatie, chemo of een trauma zoals een ongeval.

Fibromyalgie gevolgen

fibromyalgie gevolgenDe gevolgen van fibromyalgie kunnen zeer ernstig zijn. De aandoening kan een vicieuze cirkel van pijn en vermoeidheid veroorzaken wat tot depressies kan leiden. Patiënten die aan fibromyalgie lijden worden in sommige gevallen afgezonderd van hun omgeving omdat ze door de klachten steeds minder kunnen doen. Ook de carrière van sommige fibromyalgie patiënten gaat aan de aandoening ten onder. Patiënten vallen dan onder invaliditeit omdat werken na verloop van tijd niet meer mogelijk is. Omdat inspanningen de klachten vaak verergeren is sporten of een andere hobby uitoefenen in bepaalde gevallen onmogelijk. De concentratieproblemen kunnen uitweiden naar problemen met het geheugen waardoor dagelijkse taken soms zelfs moeilijk worden. Fibromyalgie en alcohol combineren wordt sterk afgeraden omdat alcohol de spieren en gewrichten negatief kan beïnvloeden wat de klachten verergert. Aangepaste voeding kan in sommige gevallen de symptomen verlichten. Dit kan men proberen door voeding die kunstmatige toevoegingen bevat en cafeïne houdende dranken zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk om weinig suiker, gluten, zuivel, onverzadigde vetten en weinig vlees te eten. Deze voedingsstoffen kunnen ontstekingen veroorzaken waardoor de klachten verergeren.

Fibromyalgie behandeling

Wie stelt diagnose fibromyalgie

De diagnose van fibromyalgie wordt door artsen gesteld. Deze zullen de pijn aantonen door deze uit te lokken door op de pijnpunten op je lichaam te drukken. Ook de psychische klachten worden meegenomen in de diagnosestelling. Er is geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie op te sporen dus de diagnose wordt vaak gesteld via eliminatie van andere aandoeningen die wel fysiek aantoonbaar zijn. Wanneer er geen sprake is van andere aandoeningen en de symptomen langdurig zijn en overeenkomen met de fibromyalgie symptomen, dan pas wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat fibromyalgie erfelijk is.

Fibromyalgie genezen

Fibromyalgie genezen is niet mogelijk. Hoewel dit zeer negatief klinkt, zijn er wel behandelingen om de pijn te verlichten. Er bestaan ook fibromyalgie klinieken die gespecialiseerd zijn in de behandeling van de aandoening. Omdat fibromyalgieklachten veel te maken hebben met de spieren, kan kinesitherapie ook een positief effect hebben op de klachten. Zelf zijn er ook een aantal dingen die je kan doen om de aandoening in toom te houden en de klachten te verminderen. Lichaamsbeweging is daar een van. Hoewel sporten het lichaam te veel kan belasten, is het wel goed om te wandelen, te zwemmen en te fietsen om de spieren in beweging te houden. Je eetgewoontes aanpassen door geen cafeïne te drinken, suikers te vermijden, enz. kan de vermoeidheid en de slaapproblemen die gepaard gaan met de aandoening ook verlagen.

fibromyalgie medicijnenFibromyalgie medicijnen

Er zijn een aantal geneesmiddelen die worden voorgeschreven wanneer fibromyalgie wordt vastgesteld. Deze medicijnen bestaan vooral uit spierontspanners, antidepressiva, pijnbestrijders en slaapmedicatie om de pijnklachten en vermoeidheid aan te pakken. Zware pijnstillers zoals Tramadol worden soms door fibromyalgie patiënten gebruikt. Hoewel deze de pijn kunnen verlichten, is het niet verstandig om zulke middelen langdurig te gebruiken. Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met deze middelen wanneer je aan de aandoening lijdt. Pijnbestrijding met Lidocaïne is een behandelwijze die een aantal jaar geleden is onderzocht. De verdovende stof wordt voornamelijk door tandartsen gebruikt. Om fibromyalgie klachten te verlichten, werd de Lidocaïne tijdens de testen ingespoten in de billen en in het spierweefsel van de schouders. Dit onderzoek toonde aan dat de patiënten die behandeld werden met Lidocaïne minder gevoelig waren voor pijnprikkels maar het toonde ook aan dat de placebogroep evenzeer minder pijn rapporteerde. Dit kan erop wijzen dat de injecties drukpunten activeerden wat de pijn verminderde, net zoals acupunctuur. Bepaalde onderzoekers veronderstellen dat er een link bestaat tussen fibromyalgie en cortisol. Volgens deze onderzoekers zouden bepaalde fibromyalgie klachten kunnen worden verklaard door een lager cortisolgehalte in de hersenen en een verminderde reactie van de hersenen op cortisol. Er zijn geen behandelingen die specifiek op deze theorie inwerken. Pregabaline of lyrica wordt soms ook door fibromyalgie patiënten gebruikt om de klachten te verminderen. Dit medicijn heeft invloed op de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen, met name vermindert het de neurale gevoeligheid. Nieuwe medicijnen tegen fibromyalgie worden volop onderzocht maar er zijn geen doorbraken voor een definitieve behandeling voor fibromyalgie patiënten. Ook natuurlijke middelen zoals magnesium zouden de klachten van patiënten kunnen verminderen. Welke magnesium of andere natuurlijke middelen je bij fibromyalgie kan gebruiken, worden hieronder verder besproken.

Natuurlijke middelen tegen fibromyalgie

Hoewel je fibromyalgie niet natuurlijk kan genezen, zijn er wel homeopathische medicijnen voor fibromyalgie die het leven kunnen vergemakkelijken door de klachten te verlichten. Bepaalde kruiden en supplementen kunnen tegen fibromyalgie helpen en zijn dus zeker het proberen waard. Supplementen die een positief effect kunnen hebben op fibromyalgie zijn MSM, vitamine D3 en magnesium. Deze supplementen kunnen er samen voor zorgen dat de vermoeidheid vermindert en de spierenklachten verlicht worden. Naast deze natuurlijke supplementen, zijn er ook natuurlijke behandelingen die de symptomen kunnen aanpakken. Een voorbeeld dat voor fibromyalgie gebruikt wordt, is de massage matras. De officiële benaming is een andullatiematras, wat een matras is die trillingen produceert. Daarnaast wekt de matras ook infraroodlicht op. Deze combinatie zou de klachten van fibromyalgie kunnen verminderen. Hoewel klinisch wetenschappelijk bewijs de werking van deze matrassen niet ondersteunt, ondervinden sommige patiënten positieve effecten door de matras 15 tot 20 minuten per dag te gebruiken. Biopunctuur is een meer invasieve maar natuurlijke behandelmethode die soms gebruikt wordt om de klachten te verlichten. Bij biopunctuur worden biologische producten op bepaalde plaatsen in de huid of de spieren ingespoten. Door pijnstillende natuurlijke middelen te gebruiken hiervoor, kunnen sommige patiënten hiermee geholpen worden