Toon alle thema's »

Fibromyalgie

 

Fibromyalgie is de tweede meest voorkomende aandoening die je botten en spieren aantast. Toch wordt het vaak verkeerd gediagnosticeerd en verkeerd begrepen. De klassieke symptomen zijn een wijdverbreide spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Er is geen genezing mogelijk, tenminste nog niet voor wat alsnog bekend is. Een combinatie van medicatie, sport, het verlagen van je stressniveau en een gezonde levensstijl kan je symptomen echter genoeg verlichten om ervoor te zorgen dat je op een normale manier door het leven kan. Wij laten je in dit artikel meer zien over wat fibromyalgie precies is.

Wat is fibromyalgie eigenlijk?

Fibromyalgie is een langdurige of chronische aandoening die wordt geassocieerd met wijdverbreide pijn in de spieren en botten. Dergelijke symptomen worden als subjectief beschouwd, wat betekent dat ze niet  vastgesteld of gemeten kunnen worden door middel van onderzoeken. Omdat de symptomen subjectief zijn en er geen duidelijke oorzaak bekend is, wordt fibromyalgie vaak verkeerd gediagnosticeerd als een andere ziekte. Het gebrek aan objectieve tests voor deze stoornis zorgt ervoor dat sommige artsen de stoornis helemaal in twijfel trekken. Hoewel het momenteel algemeen aanvaard wordt in medische kringen, zien sommige artsen fibromyalgie niet als een echte aandoening. Dat kan als gevolg het risico op een depressie verhogen, mensen voelen zich namelijk niet gehoord door de medische wereld.

Artsen vinden nu dat levensstijlveranderingen beter zijn dan medicatie voor het behandelen van de aandoening.

Onderzoekers komen dichter bij een oplossing voor het verhelpen fibromyalgie, dus het stigma dat komt kijken bij deze aandoening verdwijnt gelukkig al snel. In het verleden maakten veel artsen zich zorgen dat mensen de niet op te sporen pijn gebruikten als een excuus om op zoek te gaan naar pijnmedicatie op voorschrift. Artsen vinden nu dat levensstijlveranderingen beter zijn dan medicatie voor het behandelen van de aandoening. Hoe meer dat artsen deze diagnose beginnen te accepteren, hoe waarschijnlijker het is dat de medische gemeenschap effectieve manieren zal vinden om fibromyalgie te behandelen.

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

Medische onderzoekers en artsen weten niet wat fibromyalgie veroorzaakt. Echter, dankzij tientallen jaren van onderzoek zijn ze dicht bij het begrijpen van factoren die deze aandoening kan veroorzaken. Deze factoren omvatten:

 • Infecties: Eerdere ziekten kunnen leiden tot fibromyalgie of symptomen van de aandoening erger maken.
 • Genetische aanleg: Fibromyalgie loopt vaak in gezinnen. Als je een familielid met deze aandoening hebt, is het risico dat jij het ook zal ontwikkelen hoger. Onderzoekers denken dat bepaalde genetische mutaties een rol kunnen spelen bij deze aandoening. Die genen zijn echter nog niet geïdentificeerd.
 • Trauma: Mensen die een lichamelijk of emotioneel trauma ervaren, kunnen fibromyalgie ontwikkelen. De aandoening is in verband gebracht met posttraumatische stressstoornis.
 • Stress: Net als trauma's kan stress maanden- en jarenlang vele effecten hebben waar je lichaam mee te maken krijgt. Stress is in verband gebracht met hormonale stoornissen die kunnen bijdragen aan fibromyalgie.

Artsen begrijpen nog niet volledig hoe deze factoren ervoor zorgen dat mensen de chronische wijdverbreide pijn ervaren die met de aandoening gepaard gaat. Sommige theorieën suggereren dat het kan zijn dat de hersenen de pijngrens verlagen. Wat eens niet pijnlijk was, wordt na verloop van tijd erg pijnlijk. Een andere theorie suggereert dat de zenuwen en receptoren in het lichaam gevoeliger worden voor stimulatie. Dat betekent dat ze overreageren op pijnsignalen en onnodige of overdreven pijn veroorzaken.

Symptomen van fibromyalgie

Simpel gezegd doet alles pijn wanneer je last hebt van deze aandoening. Veel voorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Spierpijn
 • Trillende of strakke spieren
 • Lage pijndrempel of gevoelige punten
 • Vermoeidheid 
 • Problemen met concentreren en geheugen, de zogenaamde "fibromist".
 • Slapeloosheid of niet goed kunnen slapen
 • Zenuwachtig, bezorgd of depressief zijn

Diagnose van fibromyalgie

Je huisarts zal je onderzoeken en je vragen stellen over jouw vroegere medische problemen en over andere naaste familieleden. Er is geen test die je kan vertellen dat je fibromyalgie hebt. In plaats daarvan zal je arts aandoeningen als een overactieve schildklier en artritis en lupus uitsluiten. Het is namelijk zo dat de symptomen voor deze ziektes en aandoeningen nagenoeg overeenkomen. Zo kun je bloedonderzoeken krijgen om hormoonniveaus en tekenen van ontstekingen te controleren. Als je arts geen andere reden kan vinden voor hoe je je voelt, zal hij een tweedelig scoresysteem gebruiken om te meten hoe wijdverbreid de pijn is geweest en wat de mate is waarop jouw symptomen het dagelijks leven beïnvloeden. Met behulp van deze resultaten kom je samen met je arts tot een plan om de aandoening te beheersen.

Er is geen test die je kan vertellen dat je fibromyalgie hebt. In plaats daarvan zal je arts aandoeningen als een overactieve schildklier en artritis en lupus uitsluiten.

Behandeling van fibromyalgie

Afhankelijk van de symptomen kan je arts pijnstillers, antidepressiva, spierverslappers en geneesmiddelen voorschrijven die je helpen om in slaap te vallen. De drie geneesmiddelen die specifiek zijn goedgekeurd voor pijn die afkomstig is van zijn:

 • Duloxetine (Cymbalta)
 • Milnacipran (Savella)
 • Pregabalin (Lyrica)

Over-the-counter pijnstillers kunnen ook helpen. Sterkere medicijnen, zoals opioïden, werken op de lange termijn meestal niet goed. Je kunt hier zelfs afhankelijk van worden. Regelmatige gematigde lichaamsbeweging is de sleutel tot de bestrijding van deze ziekte. Je wilt activiteiten doen die weinig impact hebben en die je uithoudingsvermogen vergroten, je spieren uitstrekken en die je een beter gevoel geven zoals yoga, tai chi, pilates en wandelen. Sporten maakt een hele hoop endorfines vrij, die pijn, stress en een gevoel van neerslachtigheid tegengaan. Daarnaast kan sporten ervoor zorgen dat je makkelijker kunt slapen. Je kunt ook proberen om aanvullende therapieën te volgen. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan massage, acupunctuur en chiropractische manipulatie om de pijn te verlichten.