Fluoride

Om goede tanden en botten op te bouwen, is het mineraal fluoride nodig. In het tandglazuur en het bot wordt de stof opgenomen. Daarmee is bederf te voorkomen, maar is ook de zekerheid op een stevige structuur te krijgen.
Bronnen voor Fluoride
Doordat fluor wordt verbonden met natrium of calcium ontstaat Fluoride. Dit betekent dat er in allerlei producten kleine hoeveelheden van te vinden zijn. Dit geldt voor nagenoeg alle producten, maar vooral voor thee en zeevis.
In welke mate is Fluoride nodig?
Er zit onvoldoende fluoride in voeding. Daarvoor zijn de hoeveelheden te klein. Dit betekent dus dat er geen bescherming tegen tandbederf mee mogelijk is. In sommige landen wordt de stof aan het drinkwater toegevoegd. In Nederland wordt vooral tandpasta aangeprezen. Ook fluoridetabletten zijn een optie. Per leeftijdsgroep kan wel verschillen hoeveel hiervan nodig is. Vooral onder de vijf jaar is dit minder dan vanaf vijf jaar. Wel moet dit een leven lang worden aangevuld op deze manier.
Welke hoeveelheid is veilig?
De mate waarin het moet worden gebruikt kan het best in de hoeveelheid tandpasta worden weergegeven. Voor kinderen tot en met 5 jaar moet niet meer tandpasta dan een erwt worden gebruikt. Let ook op dat het niet wordt ingeslikt. De richtlijnen die door de EFSA zijn opgesteld kunnen ook helpen bij het vormen van een goed beeld. Kinderen tot 3 jaar kunnen maximaal 1,5 milligram per dag aan. Voor 4 tot 8 is dat 2,5 milligram, voor 9 tot 14 5 milligram en daarboven 7 milligram per dag. Dit laatste geldt ook voor volwassenen van alle leeftijden.
Aanbevolen inname
- 0-2 jaar, vanaf de doorbraak van de 1e tand: 1 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05-0,075% fluoride)
- 2-5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05-0,075% fluoride)
- Vanaf 5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-tandpasta (0,1-0,15 % fluoride)
Gevolgen van te veel Fluoride
Als het gaat om het gebruik van fluoridetabletten, dan kunnen bruine vlekken en strepen op de tanden daar het gevolg van zijn. Deze aandoening staat ook wel bekend als zebratanden. Overmatig gebruik is bovendien de aanleiding voor problemen met nieten, botten, spieren en zenuwen. Overmatige hoeveelheden fluoride kunnende botten te sterk maken waardoor deze de flexibiliteit verliezen. Dit kan botbreuken inleiden. Dit kan tot flinke problemen leiden.
Aanvaardbare bovengrens
- 1,5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
- 2,5 milligram per dag voor kinderen van 4-8 jaar
- 5 milligram per dag voor kinderen van 9-14 jaar
- 7 milligram per dag voor volwassenen.
Gevolgen van te kort aan Fluoride
Ook als het gaat om een lage dosis Fluoride over een langere periode, dan kan dit tot problemen leiden. In dat geval is de kans op tandbederf een stuk hoger. Wanneer de tanden goed en voldoende gepoetst worden, zal dit niet optreden. Op andere vlakken zijn geen problemen bekend van een te beperkte inname van dit mineraal. Dit is ook van belang.
Lees meer op:
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.