085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
17-06-2021 | Aandoeningen

Welke medicijnen kunnen maagpijn veroorzaken?

Geschreven door Niels buikpijn

Wanneer je hoofdpijn hebt of wanneer je rug pijn begint te doen, grijp je misschien snel naar een pijnstiller om het ongemak te verzachten. In het merendeel van de gevallen zal de pijnstiller de pijn zonder problemen doen verdwijnen, maar soms kan medicatie voor maagklachten zorgen. In dit artikel leer je meer over welke soorten medicatie maagklachten kunnen veroorzaken. 

Pijnstillers

Verschillende vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen de maag overhoop gooien waardoor je last krijgt van maagklachten. Aspirine kan bijvoorbeeld het maagslijmvlies aantasten en dus voor klachten zorgen. NSAID’s zoals ibuprofen en naproxen kunnen dan weer voor klachten zorgen zoals zure oprispingen, irritatie en andere maagklachten. Het kan helpen om deze pijnstillers bij het eten in te nemen om zo de klachten te verminderen. Wanneer je vaak NSAID’s moet gebruiken en je last hebt van maagklachten, kan een arts ook een maagbeschermer voorschrijven.  

Antibiotica

Ontstekingen die veroorzaakt worden door bacteriën kunnen door middel van een antibioticakuur behandeld worden. Toch kan antibiotica ook voor misselijkheid, diarree en winderigheid veroorzaken. Dat komt doordat een mix van bacteriën helpt om het eten te verteren en de voedingsstoffen omzet in energie. Antibiotica kan deze ‘goede’ bacteriën ook bestrijden waardoor de balans in darmen verstoord geraakt en er klachten kunnen ontstaan. 

Verschillende voedingsmiddel beschikken over een grote hoeveelheid ‘goede’ bacteriën, ook wel probiotica genaamd. Zo kan yoghurt aangevuld worden met probiotische bacteriestammen. Door voedsel met probiotica te eten, kan het onevenwicht deels hersteld worden en kunnen de klachten afnemen.    

Opioïde pijnstillers

Bij heel hevige en ernstige pijn kunnen pijnstillers op basis van opium worden voorgeschreven. Oxycodon, fentanyl en methadon zijn allemaal voorbeelden van opioïde pijnstillers. Deze zware pijnstillers kunnen ook bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, constipatie, buikkrampen en een opgeblazen gevoel. 

Cholesterolverlagende medicijnenbuikpijn medicijnen oorzaak

Hoge LDL-cholesterolwaarden kunnen voor hartproblemen zorgen. Door middel van medicatie kunnen de slechte cholesterolwaarden verlaagd worden. Deze geneesmiddelen, ook wel statines genaamd, kunnen ook een negatieve werking hebben op de spijsvertering en voor klachten zorgen zoals diarree, constipatie en winderigheid. In meer zeldzame gevallen kunnen statines ook voor leverproblemen zorgen.  

IJzersupplementen

IJzer helpt bij het transport van zuurstof in de cellen. Wanneer het lichaam over te weinig ijzer beschikt, spreekt men ook wel van anemie of bloedarmoede. Om dat tekort aan te pakken, kunnen ijzersupplementen gebruikt worden. Deze supplementen kunnen echter voor maagpijn, constipatie en een geïrriteerde slokdarm zorgen.   

Chemotherapie 

Misselijkheid, braken en diarree zijn enkele van de vaakst voorkomende bijwerkingen van een kankerbehandeling zoals chemotherapie. Vaak zal een arts een medicijn voorschrijven om de klachten te doen afnemen. Daarnaast kunnen veranderingen in het voedingspatroon, zoals minder pittig eten, ook helpen om het ongemak te doen afnemen.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.