085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
19-03-2021 | Algemeen welzijn

Gezond afvallen, hoe doe je dat?

Geschreven door Anouk (apotheekassistente) gezond-afvallen

Veel mensen zijn de afgelopen maanden bijgekomen omdat ze veel thuiszitten en wat meer eten en drinken. Herken jij jezelf hierin? En wil je die kilo’s kwijtspelen? Dan vertellen we je graag meer over hoe je op een gezonde én duurzame manier kan afvallen.

Hoe verlies je gewicht?

Eigenlijk is het simpel. Je verliest gewicht door meer energie te verbruiken dan je opneemt. Dat wil zeggen dat je let op wat je eet en drinkt en dat je voldoende beweegt.

Het is ook belangrijk om regelmatig te eten: met minstens drie maaltijden per dag voorzie je je lichaam van de noodzakelijke voedingsstoffen om optimaal te functioneren. Wat je dan best eet? Dat vatten we voor jou samen in een handig lijstje met gezonde voeding (PDF).

Sommige aandoeningen (bv. een verminderde schildklierwerking) of geneesmiddelen (bv. antidepressiva) kunnen je eetlust doen toenemen of je stofwisseling vertragen. Het gevolg? Je verdikt. In zo’n geval neem je best contact op met je huisarts.

 

 

Wat zijn de nadelen van overgewicht?

Mensen met overgewicht lijden vaker aan onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en artrose. Ze zijn ook sneller vermoeid en kortademig. Bovendien kan overgewicht een negatieve impact hebben op je mentale gezondheid.

Wat zijn de voordelen van afvallen bij overgewicht?

Er zijn er te veel om op te noemen, daarom geven we hier alleen de belangrijkste. Ten eerste geniet je van een betere conditie en een lagere bloeddruk. Daarnaast wordt het risico op aandoeningen zoals diabetes kleiner. Sommige mensen krijgen zelfs betere controle over de ziektes waaraan ze lijden.

Afvallen draagt ook bij aan een positiever zelfbeeld. Tot slot mag je rekenen op een hogere levensverwachting.

Wat is de gezondste manier om af te vallen?

Geef jezelf de tijd om gezond af te vallen. Dat vraagt namelijk vaak om een verandering van levensstijl en dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. Begin dus met kleine stapjes.

Neem je tijd om te eten. Je maag geeft een signaal aan je hersenen wanneer je genoeg hebt, maar als je te snel eet, komt dat signaal te laat aan. Eet ook regelmatig: drie maaltijden en twee gezonde tussendoortjes zijn een goede standaard.

Kies daarbij voor natuurlijke voeding. Kant-en-klare maaltijden bevatten vaak meer calorieën en minder voedingsstoffen. Zorg ook dat je voldoende varieert zodat je voedingsstoffen uit verschillende voedselgroepen binnenkrijgt.

Vermijd frisdrank en gesuikerde dranken. Water is nog steeds de beste en gezondste dorstlesser. Beperk ook je alcoholconsumptie. Alcoholische dranken zitten dikwijls boordevol calorieën, die je zeker kan missen. Ze staan dan ook op ons lijstje met dikmakers, dat we speciaal voor jou samenstelden (PDF).

Moet ik vetten en koolhydraten volledig vermijden?

Een voedselgroep helemaal uitsluiten is nooit een goed idee. Kies gewoon voor onverzadigde vetten (bv. olijfolie en avocado) in plaats van verzadigde vetten (bv. palmolie en koekjes) en trage koolhydraten (bv. volkorenbrood) in plaats van snelle koolhydraten (bv. chocolade).

Wist je trouwens dat calorieën tellen ook geen goede maatstaf is voor een gezond leven? Een koekje bevat misschien minder calorieën dan een maaltijd, maar ook minder voedingsstoffen. Daardoor gaat je lichaam sneller nog een koekje vragen, terwijl een evenwichtige maaltijd je wel een voldaan gevoel geeft.

Kan ik snel afvallen?

Als mensen beslissen om af te vallen, willen ze snel resultaten zien. Ze denken namelijk dat dat hen gaat stimuleren om hun dieet vol te houden. Maar snel afvallen is nooit gezond en heeft vaak resultaten van korte duur. Zulke diëten zijn ook moeilijk vol te houden, waardoor de kilo’s er nadien al snel weer bijkomen.

In plaats van een dieet met een doel op korte termijn, ga je dus beter voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging. Zo vermijd je trouwens ook het gevreesde jojo-effect. Kies bovendien voor een realistisch doel, zoals maximaal een halve kilo per week afvallen.

Wil je het proces toch versnellen? Vul je eetpatroon dan aan met voedingssupplementen. Let wel op: die dienen enkel om de aanpassing van je eetpatroon te ondersteunen en een sneller resultaat te krijgen. Als je stopt met gezond eten en met je voedingssupplementen, zal je gewoon weer bijkomen.

Onze tips opgelijst

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.