085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-10-2019 | Algemeen welzijn

10 Tips bij de voedingsdriehoek

Geschreven door Niels gezond leven gezonde voeding afvallen

Mensen die graag af willen vallen of die wat gezonder door het leven willen gaan doen er verstandig aan om de voedingsdriehoek te volgen. De voedingsdriehoek laat zien welke producten je wel kunt eten en welke producten je beter links kunt laten liggen. Wij laten je vandaag de 10 beste tips zien die je kunt gebruiken in combinatie met deze voedingsdriehoek. 

1.    Plantaardige producten in de basis

Het is een goed idee om de focus in de gerechten te leggen op plantaardige producten. Plantaardige producten geven een vol gevoel, zitten vol met de juiste vitaminen en mineralen en zijn vaak niet bewerkt. Om het aan te vullen kan je noten en plantaardige olie toevoegen. 

2.    Minder dierlijke producten eten

De tweede tip is om minder dierlijke producten te eten. Dat betekent niet dat je helemaal geen vlees, kaas of andere producten kunt eten, het gaat er alleen om dat je dit wat mindert. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om eens af te wisselen met wat tofu. 

3.    Water in plaats van frisdrank

Water is veel beter dan frisdrank, dit is iets wat duidelijk is. Kies dan ook voor water om de dorst te lessen. Als alternatief kan je kiezen voor thee of koffie zonder suiker. 

4.    Laat bewerkte producten links liggen

Bewerkte producten mogen dan lekker zijn, gezond zijn ze daarentegen niet. Die snoepjes en koekjes kan je dan ook beter links laten liggen. Dat geldt overigens ook voor alcohol, het is verstandig om dit te minderen. 

5.    Blijf afwisselen

Een handige tip is om af te blijven wisselen als het aankomt op de verschillende soorten producten en gerechten. Door af te blijven wisselen zorg je ervoor dat je het langer vol kunt houden om gezond te eten. Dat zorgt op de lange termijn voor betere resultaten. 

6.    Eet op vaste tijden

Een eetpatroon is erg belangrijk, houd je hier dan ook aan. Door op vaste tijden te eten zal je door de dag heen minder snel naar een tussendoortje grijpen. Een goede manier om vast te houden aan deze tijden is door samen met anderen te eten. 

7.    Wees bewust tijdens het eten

Bewust en met mate eten is een belangrijke stap om te maken. Door je bewust te zijn van je eetgewoontes weet je beter wanneer je te veel eet en wanneer je de verkeerde keuzes maakt. 

8.    Pas je omgeving aan

Het aanpassen van je omgeving is van noodzakelijk belang wanneer je gezonder wilt gaan eten. Er zijn enkele dingen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld fruit in het zicht leggen en koekjes verstoppen, hierdoor pak je wat sneller een stuk fruit in plaats van iets ongezonds. Daarnaast kan je alle ongezonde dingen uit huis vervangen voor iets gezonds. Kies dus niet voor een pakje koekjes, maar neem nootjes mee naar het werk. 

9.    Doe het rustig aan

Langzaam stapjes nemen is beter dan in een keer een te grote stap maken. Het is belangrijk dat je elke keer kleine verbeteringen doorvoert op jouw eetpatroon, dit is de manier om jouw doelen te behalen. Drink je nu bijvoorbeeld drie biertjes per dag, breng dit dan langzaam terug naar één of naar 0. Dat is een stuk verstandiger dan in een keer helemaal stoppen, hierdoor wordt de stap minder groot. 

10.    Blijf genieten 

Het leven moet natuurlijk wel leuk blijven, vergeet dan ook niet om te blijven genieten. Af en toe mag je jezelf echt wel even verwennen met iets ongezonds, zolang je er geen gewoonte van maakt. Door je bewust te zijn, zal je al een hele hoop veranderingen merken. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.