05-02-2014 | Aandoeningen

De griep is in aantocht!

Geschreven door Kristien griep winterkwalen

De berichten hebben ons de afgelopen dagen allemaal bereikt: de griep staat voor de deur! Weliswaar wat later dan vorig jaar, maar de eerste gevallen zijn nu wel degelijk vastgesteld in de peilpraktijken van het griep-surveillancesysteem.

Volgens dokter Marc Van Ranst (viroloog en griepcommissaris) mogen we een situatie verwachten gelijkaardig aan 2012.

 

Wat heeft de griep dit jaar voor ons in petto?

Wat wil dit nu eigenlijk zeggen? Welnu, in 2012 begon de epidemie in de week van 6 februari 2012, en duurde deze 6 weken (tot de week van 12 maart 2012). De meeste gevallen kwamen voor in de 7de kalenderweek, en de intensiteit van de epidemie was matig.

Ter vergelijking: vorige winter (2013) begon de griepepidemie begin januari 2013 en duurde deze 12 weken. De piek van de epidemie lag in week 6 van 2013 (van 4 februari tot 10 februari 2013), en deze piek was hoger dan de vorige seizoenen.

Deze winter verwacht dokter Van Ranst een kortere griepperiode van zo een 6-tal weken in plaats van een 10-tal weken, met een piek tegen “einde februari”. Er wordt een “normale, matige” griep verwacht, dit wil zeggen niet uitzonderlijk licht of niet extreem ernstig. Dit leidt men af uit de ernst van de griepinfectie in de landen die nu al op de piek van de griepepidemie zitten (vb Spanje).

Hebben we dan geluk dit jaar? Welnu, griep is en blijft een ernstige en zeer besmettelijke virale ziekte. Complicaties van griep kunnen een dodelijke afloop hebben. Redenen genoeg om een aantal beschermingsmaatregelen in acht te nemen!

Vaccinatie tegen griep zorgt voor een degelijke bescherming, maar daarvoor is het nu te laat.

Vaccinatie is nu te laat en dus blijft over: goed uitkijken om een mogelijke besmetting zo sterk mogelijk terug te dringen. Daarvoor zorg je er best voor dat je het aantal contacten met ‘griep-zieken’ beperkt. Ook regelmatig je handen goed wassen is nuttig. Een alcoholgel op zak hebben is geen overbodige luxe deze periode!

 

Griepbesmetting voorkomen

Als je voorwerpen hebt aangeraakt die mogelijk besmet kunnen zijn (vb wisselgeld, deurklink, telefoon, een glas van een zieke…), kom dan niet aan je ogen, mond, of neus.

En heb je ondanks alle maatregelen toch de pech van tot de slachtoffers te horen, weet dan dat alleen rusten en een middel tegen pijn en koorts je gaat kunnen helpen tegen dat super ellendige, koortsige griepgevoel (je bent zo slap als een vod, al je spieren doen pijn, je hoofd voelt miserabel pijnlijk aan).

Antibiotica zijn niet aangewezen bij een virale infectie zoals de seizoensgriep, simpelweg omdat ze hier niet tegen werken. Enkel bij complicaties zoals bronchitis of longontsteking zal je arts antibiotica voorschrijven.

Antibiotica zijn niet aangewezen bij een virale infectie zoals de seizoensgriep  omdat ze hier niet tegen werken.

Antivirale middelen gebruiken kan de duur en de ernst van de griepinfectie verminderen. Omdat een gezond iemand de griep zelf kan overwinnen, worden deze antivirale middelen voorbehouden voor specifieke gevallen (het is aan de arts om dit te beslissen).

 

10 weetjes in verband met griep

  1. Ben je zelf ziek, draag dan een neus-mondmasker wanneer anderen in je buurt zijn. Zo verlaag je de kans om anderen ziek te maken.
  2. Zorg ervoor dat je papieren zakdoekjes bij de hand hebt om je neus in te snuiten of in te niezen. Deze papieren zakdoekjes kan je makkelijk in de vuilbak gooien, en zo verlaag je weer de kans van anderen te besmetten.
  3. Verlucht tijdens het griepseizoen regelmatig de leefruimten waarin meerdere mensen samenkomen of samenleven.
  4. Probeer zo weinig mogelijk in afgesloten ruimten te vertoeven met meerdere mensen samen (vb wachtzaal van de dokter, trein,…)
  5. Kinderen met griep geef je best een koortswerend middel op basis van paracetamol. Vermijd aspirine bij kinderen met een virale infectie.
  6. Zorg ervoor dat je een alcoholgel op zak hebt (en gebruik deze ook regelmatig!).
  7. Laat je jaarlijks vaccineren tegen griep, zeker als je tot de risicogroepen behoort. Voor zwangere vrouwen mag vaccinatie tegen griep vanaf het 2de trimester van de zwangerschap. Meer info in verband met de risicogroepen vind je op www.influenza.be.
  8. “De griep hebben” is een uitdrukking die het hele jaar door gebruikt wordt. Enkel tijdens de griepperiode gaat het hier om de echte seizoensgriep.
  9. Je kan met het griepvirus besmet zijn, en geen symptomen hebben. Toch kun je gedurende deze periode anderen besmetten. Als zieke volwassene ben je besmettelijk vanaf 1 dag voor het uitbreken van de griepsymptomen, tot 5a7 dagen na het ziek worden. Bij kinderen gaat deze besmettelijke periode van 6 dagen voor tot 10 dagen na het ziektebegin.
  10. Gevaccineerd tegen griep, en toch griep krijgen? Dat kan, als je vroeg op het seizoen gevaccineerd bent, en de griep pas later op het seizoen doorbreekt.

En nu maar hopen dat we eraan kunnen ontsnappen …

Kristien

Wij horen graag uw mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.