Het nut van griepvaccins
Elk jaar opnieuw horen we in oktober in het journaal dat de ‘nieuwe’ griepvaccins beschikbaar zijn. Waarom deze belangstelling voor de griep in het nieuws? En kan men niet gewoon elk jaar dezelfde vaccins gebruiken? Hier volgt een antwoord op deze en andere vragen.
Waarom elk jaar op nieuw vaccineren tegen griep?
Griep is een infectieziekte veroorzaakt door het virus ‘influenza’. Jaarlijks, rond de winterperiode, maakt de griep veel mensen ziek met symptomen zoals: koorts, koude rillingen, hoofd- en - spierpijnen en hoest. In ernstige gevallen kan het virus longontsteking tot zelfs hartontsteking en in zeer zeldzame gevallen zenuwaandoeningen veroorzaken. Deze zogenaamde complicaties zijn ernstig (tot mogelijk dodelijk) en worden eerder verwacht bij ouderen, hart-en longlijders (bv. astma- of COPD-patiënten), diabetici, rokers, nierpatiënten, vrouwen die 12 of meer weken zwanger zijn gedurende het griepseizoen (de winter), mensen met een spieraandoening of met een verminderde weerstand. Het zijn deze kwetsbare (risico)groepen die men zeker wil vaccineren.
Griep is een infectieziekte veroorzaakt door het virus ‘influenza’
Maar ook mensen met minder kans op gevaarlijke complicaties bij infectie met influenza kunnen zich laten vaccineren. Zo hoeven ook zij de griep niet (intens) door te maken en kunnen ze mensen rondom hen die extra gevoelig zijn ook niet besmetten. Vandaar dat gezondheidswerkers en mensen die omgaan met kinderen jonger dan 6 maanden of met bovengenoemde risicogroepen ook best gevaccineerd worden. (Het vaccin mag pas toegediend worden vanaf 6 maanden).
Wat doet een griepvaccin?
Het griepvaccin zal, zoals alle vaccins, ervoor zorgen dat je lichaam voldoende antistoffen maakt tegen het virus zodat, wanneer je ermee in contact komt, je toch niet ziek wordt of veel minder ernstig ziek, met minder kans op complicaties. Daartoe bevat het vaccin een hele kleine hoeveelheid van het dode virus. Het virus verandert echter regelmatig van vorm. Antistoffen die gericht zijn tegen een virus met een bepaalde vorm herkennen een virus met een andere vorm vaak niet meer en gaan dan ook niet tegen dat nieuwe virus kunnen vechten.
Zo komt het dat wetenschappers elk jaar microscopisch onderzoek moeten doen naar de vorm van het meest recente griepvirus om een passend vaccin te ontwerpen.
Het griepvaccin komt dan in september op de markt. Je apotheker bewaart het voor jou in de frigo tot op het moment van afhalen. Risicopatiënten (zie boven) krijgen extra tussenkomst van het RIZIV voor hun griepprik. Zo zal de arts een speciale vermelding maken voor hen op het voorschrift zodat de apotheker het verminderde tarief kan rekenen. (Bijvoorbeeld 65+ voor ouderen). Mensen die in een tehuis verblijven, krijgen de prik gratis. Indien je bij jouw mutualiteit of verzekering extra terugbetaling krijgt, vraag je hiervoor aan je apotheker een bewijsje voor de aanvullende verzekering.
De arts spuit het vaccin intramusculair in, ergens in de bovenarm of bil. Deze plek kan na inspuiting wat stijf, rood of gezwollen zijn. Je lichaam vormt antistoffen tegen het virus na 8 à 10 dagen. Zo ben je vanaf 2 weken na vaccinatie beschermd tegen het virus. Daarom is het belangrijk om je elk jaar op tijd (tussen midden oktober en midden november) te laten vaccineren.
Voor verdere informatie: vraag raad aan je apotheker of arts.