Toon alle thema's »

Haaruitval: de behandeling hangt af van de oorzaak

perte de cheveux

Haaruitval kan iedereen overkomen, zowel mannen als vrouwen. Dit kan seizoensgebonden, chronisch, genetisch of zelfs van voorbijgaande aard zijn. Er bestaan dus verschillende soorten haaruitval die verschillende oorzaken kunnen hebben. Om te weten hoe het behandeld moet worden, is het dan ook beter dat je eerst de oorzaak weet.

Haaruitval van voorbijgaande aard

Haaruitval die van voorbijgaande aard is kan ieder moment opduiken en duurt vaak maar een tijdje. Vaak kan het gelinkt worden aan slechte voeding, hormoonschommelingen of gewoon bij seizoenswisselingen. 

Haaruitval door slechte voeding

Een onevenwichtige voeding of niet-gevarieerde voeding kan haaruitval veroorzaken die gemakkelijk te behandelen is. In feite kan een tekort aan vitaminen en mineralen, te weinig licht en dus vitamine D, of een teveel aan slechte cholesterol de haargroei verhinderen.

Behandeling

De eerste maatregel die genomen moet worden is natuurlijk het aanpassen van je voedingsschema zodat je genoeg vitamines en mineralen binnenspeelt. Feitelijk is een tekort aan deze voedingsstoffen alleen al voldoende om haaruitval te veroorzaken. Als het simpelweg aanpassen van je voeding niet voldoende is, of als je het effect gewoon wilt versterken, dan kunnen voedingssupplementen op basis van vitaminen en mineralen aangeraden worden. Deze bevatten onder andere keratine en vitamine B.

Als deze maatregelen nog niet voldoende zijn, dan kunnen zwavelhoudende aminozuren (cystine en cysteïne) ook wel handig zijn. Een vitaminekuur kan daarom altijd wel voordelen hebben, hetzij als curatieve behandeling, hetzij als preventieve behandeling.

Een tekort aan vitaminen en mineralen alleen al kan verantwoordelijk zijn voor haarverlies.

Haaruitval door hormoonschommelingen

Haaruitval kan ook optreden na een bevalling, tijdens de menstruatie of tijdens de menopauze of in geval van intense stress. Bepaalde orale contraceptieven kunnen haaruitval ook versterken. In feite wordt haaruitval veroorzaakt door androgenen, mannelijke hormonen, zoals testosteron. Maar ook vermoeidheid, depressie of een psycho-affectieve shock kunnen haaruitval veroorzaken.

Behandeling

Een behandeling op basis van keratine, Alline bijvoorbeeld laat het toe om de haarvezels te versterken en de haargroei te verbeteren. Voedingssupplementen zoals die van Pilos op basis van zwavelhoudende aminozuren zijn ook aangewezen om te gebruiken in deze situatie. Uiteindelijk zijn bernagie- en teunisbloemolie vetzuren die, naast het strijden tegen de haaruitval, de symptomen van haaruitval door hormonale schommelingen verzachten (premenstrueel syndroom, menopauze of na de bevalling) zoals Aomix. Als je een arts raadpleegt, kan deze soms ook een behandeling op basis van hormonen voorschrijven.

Haaruitval door seizoenswisselingen

Seizoensgebonden haaruitval komt over het algemeen voor in de herfst en in de lente. Dit is echter heel normaal en natuurlijk. Want ja, zoals de bomen hun blaadjes verliezen, verliezen de mensen hun haren.

Behandeling

Voedingssupplementen en een goede shampoo kunnen de haaruitval verminderen. We moeten echter wel onthouden dat bepaalde periodes, zoals de winter en de zomer, gelijk staan aan te veel eten: tijdens de zomer rijgen we de barbecues aan elkaar en tijdens de winter zijn het dan weer de feestdagen. Je moet dus altijd eerst proberen je voeding aan te passen en in de gaten te houden.

Haaruitval door plaques

haaruitval behandeling

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door aandoeningen zoals alopecia. Dit is dan niet enkel voor het hoofd, maar kan voor het haar op heel het lichaam zijn. Ook seborroïsch eczeem kan aan de basis van haaruitval liggen. De haar vallen dus uit in plaques. Deze soort van haaruitval is, over het algemeen, omkeerbaar.

Behandeling

De behandeling verschilt per aandoening, omdat er een pathogeen is dat aangepakt moet worden (bv. Schimmel, bacterie, enz.) en wat de haaruitval veroorzaakt. In dit geval is het dus beter om een arts te raadplegen om zo tot de juiste behandeling te komen.

Chronische haaruitval

chronische haaruitval

Alopecia, of definitieve haaruitval, in zijn geheel of gedeeltelijk kan pathologisch zijn, genetisch of gewoon door de leeftijd. Over het algemeen gaat dit dus voorkomen bij mannen vanaf een bepaalde leeftijd en heeft te maken met de daling van het testosteron.

Behandeling

Er kan voor een lokale behandeling gekozen worden, bijvoorbeeld met minoxidil zoals die van Bailleul-biorga, om de haaruitval af te remmen. Overigens kan een behandeling met tribulus terrestris zoals die van Therascience langs de ene kant helpen tegen de haaruitval door de testosteronaanmaak te verhogen en langs de andere kant kan het bijdragen aan een gezonde prostaat.

Shampoo tegen haaruitval

Een shampoo tegen haaruitval kan altijd in combinatie met een andere behandeling gebruikt worden, in alle gevallen, maar wordt zelden alleen gebruikt. Het is dan ook essentieel om deze tijdig te gebruiken. In feite laten deze shampoos het toe om tegen de haaruitval te strijden en ze zijn bevorderlijk voor de haargroei. Het is in elk geval steeds aangeraden om voor kwaliteitsproducten te kiezen. Er zijn verschillende, goedkopere producten beschikbaar op de markt, maar deze zijn over het algemeen te agressief voor de hoofdhuid.

Eens het haarfolikel geen haar meer bevat, is het te laat en kan het niet meer terugkomen; het is dus beter om dit soort shampoo te gaan gebruiken van het moment dat je merkt dat je haar verliest.

Beter voorkomen dan genezen

Als het aankomt op haaruitval, dan zetten we het beste alles in op preventie. Langs de ene kant hebben we gezien dat zowel de voeding als verzorgingsproducten essentieel zijn in de preventie van haaruitval. Aan de andere kant is het ook belangrijk om agressieve behandelingen zoals kleuren of brushen te vermijden. Houd ook in het achterhoofd dat warmte en aan te haren trekken ook de haarvezels beschadigt. Je doet er dus goed aan om de stijltang, haardroger, te strakke dotjes en vlechten te vermijden.

NB: haaruitval mag niet verward worden met dikteverlies. In geval van haarverlies is het het aantal haren dat vermindert, terwijl dikteverlies terugslaat op afbraak en verdunning van de haarvezel. Dit dikteverlies kan aangepakt worden met keratine en vitaminen om de kwaliteit van de haren die terugkomen te verbeteren, maar er zijn ook lokale behandelingen zoals shampoos, conditioners en maskers om de bestaande haren te versterken. 

1 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×

9,2 / 10
 • Adriana uit Bilthoven schreef:
  perfect
  Fast delivery, regular updates on the delivery. Very happy with the service
 • Jan uit Halsteren schreef:
  Goede ervaring
  Gekochte waren werden snel en goed geleverd
 • Maya uit Almere schreef:
  Goed
  Ik had nog nooit eerder bij Viata besteld en was aangenaam verrast dat alles vrij snel werd afgehandeld. Wat ik ook zeer mooi vond, was het persoonlijke kaartje dat meekwam met de bestelling. Echt top!

haaruitval-de-behandeling-hangt-af-van-de-oorzaak - alle producten

1 - 2 van 2 |
placeholder Biocyte Keratine forte 1000mg
 (0)
Biocyte Keratine forte 1000mg Capsules 40 stuks

Voedingssupplement op basis van pure keratine in de vorm van tabletten. Gaat haaruitval tegen en geeft meer volume.

37,00
Tijdelijk geen voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Biocyte Keratine forte 1000mg
 (0)
Biocyte Keratine forte 1000mg Capsules 3x40 stuks

Voedingssupplement op basis van pure keratine in de vorm van tabletten. Gaat haaruitval tegen en geeft meer volume.

76,00
Tijdelijk geen voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

1 - 2 van 2 |
Gedeelde ervaringen
 • Ik ben bezig aan de 2de strip en mijn haar valt veel minder uit!! De haren die nu in mijn borstel zitten kan ik tellen voor ik Biocyte slikte was ik losse haren van mijn kleren en de grond aan het plukken. Ook merk ik meer volume en glans. Nee ik heb geen aandelen ja dit product werkt bij mij, tot nu toe ;)
  Veronique 08/07/2015