085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
27-09-2021 | Algemeen welzijn

Hoe roken haaruitval veroorzaakt

Geschreven door Niels Haar stoppen met roken

Roken brengt een hele hoop gezondheidsrisico’s met zich mee. Dat wist je waarschijnlijk al. Longkanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen aan de luchtwegen zijn misschien wel de bekendste gevolgen van langdurig roken. Daarnaast veroorzaakt roken nog vele andere gezondheidsproblemen. Haaruitval is er daar een van. 

De link tussen roken en haaruitval

Iedereen kent de risico’s van langdurig roken wel. De schadelijke stoffen in tabak verhogen de kans op verschillende soorten kanker, zorgen voor hart- en vaatziekten en veroorzaken andere aandoeningen aan de luchtwegen. Daarnaast kan sigarettenrook ook een negatieve impact hebben op andere delen van het lichaam.

In één sigaret zitten namelijk meer dan 7000 chemicaliën waarvan er minstens 69 kanker kunnen veroorzaken. Wanneer je de rook van een sigaret inhaleert, kunnen deze schadelijke stoffen via de longen in het bloed terechtkomen en zich zo over de rest van het lichaam verspreiden. 

Kanker is misschien wel het bekendste risico van roken, maar er bestaan ook minder bekende gezondheidskwaaltjes die door roken veroorzaakt worden. Zo hebben rokers bijvoorbeeld sneller last van haaruitval. Een onderzoek van de Universiteit van Caïro uit 2020 onderzocht haarverlies bij 500 rokers en 500 niet-rokers tussen de 20 en 35 jaar oud. Van de 500 rokers kon er bij 425 tekenen van haarverlies worden vastgesteld. Bij de niet-rokers hadden slechts 200 testpersonen last van haaruitval. Daarnaast was de haaruitval bij de rokers een stuk ernstiger dan bij de niet-rokers.  

De exacte link tussen roken en haaruitval is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen, maar de onderstaande bijwerkingen van roken zouden mogelijk kunnen bijdragen aan haarverlies.   

Oxidatieve stress haaruitval roken stoppen

Door te roken kan het lichaam meer vrije radicalen produceren. Vergelijk vrije radicalen met een soort van bijproduct in het lichaam. Deze moleculen missen een elektron en zijn daardoor instabiel. Ze willen reageren met andere moleculen en kunnen zo de cellen van het lichaam beschadigen. Wanneer er veel vrije radicale in het lichaam aanwezig zijn, kan dit oxidatieve stress veroorzaken. 

De schadelijke stoffen in sigarettenrook kunnen ervoor zorgen dat de cellen in de haarzakjes beschadigd raken waardoor de haargroei beperkt wordt. 

Hieronder vind je enkele oorzaken van oxidatieve stress:

 • Sigarettenrook 
 • Luchtvervuiling 
 • Nucleaire straling
 • Uv-straling 

Verminderde bloedtoevoer naar de haarzakjes 

De schadelijke stoffen in tabak hebben ook een negatieve impact op het hart- en vaatstelsel. Langdurige blootstelling aan sigarettenrook kan ook leiden tot vaatvernauwingen. Hierdoor loop je meer risico op:

 • Bloedklonters 
 • Hartaanvallen 
 • Beroertes 

Doordat het bloed minder goed kan doorstromen, zullen de haarzakjes ook minder voedingsstoffen krijgen dan normaal. Hierdoor kunnen de haarzakjes in de hoofdhuid beschadigd raken en

Andere manieren waarop roken de gezondheid van je haar beïnvloedt

Roken zorgt niet enkel voor meer haaruitval, maar kan ook voor andere haarproblemen zorgen. 

 • Grijze haren: Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat roken mogelijk een invloed heeft op vroegtijdig grijs worden. Rokers onder de 30 jaar zouden sneller grijze haren krijgen dan niet-rokers.
 • Meer risico op complicaties bij een harttransplantatie: Roken zou er ook voor kunnen zorgen dat complicaties, zoals dood huidweefsel op de hoofdhuid, vaker voorkomen bij een haartransplantatie.
 • Maakt het haar mogelijk meer fragiel: De verminderde bloedtoevoer naar de haarzakjes zou er ook voor kunnen zorgen dat nieuwe haren minder gezond zijn en sneller afbreken. 
 • Maakt het haar mogelijk droger: De oxidatieve stress van roken kan ervoor zorgen dat het lichaam minder haarolie produceert. Hierdoor zou het haar droger kunnen aanvoelen.

Veroorzaken elektronische sigaretten ook haaruitval?

Het gebruik van elektronische sigaretten of vapes wordt steeds populairder. Aangezien het nog om een relatief nieuwe vorm van roken gaat, is er nog niet veel wetenschappelijk bewijs omtrent de invloed van vapen op haaruitval. Er is wel al aangetoond dat elektronische sigaretten evenzeer voor oxidatieve stress kunnen zorgen. In theorie zou dit ook kunnen bijdragen aan haarverlies, maar er is tot op heden onvoldoende wetenschappelijk bewijs om deze claim aan te tonen.  

Is haaruitval door roken omkeerbaar? 

Door te stoppen met roken kun je een groot gedeelte van de schade veroorzaakt door tabak terugdraaien. Wanneer je 15 jaar gestopt bent met roken, verkleint bijvoorbeeld het risico op een hartaanval of beroerte tot het risico dat iemand heeft die niet rookte. 

Of hetzelfde geldt voor haarverlies is vandaag de dag nog niet duidelijk. Stoppen met roken is echter altijd goed voor je gezondheid. Het is dus nooit te laat om stoppen. Zelfs na een leven lang roken, kun je nog altijd de positieve ehaaruitval roken oorzakenffecten van te stoppen ervaren. 

Tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken is moeilijk, dat zal iedere ex-roker je kunnen vertellen. De positieve gevolgen voor je gezondheid maken stoppen het echter helemaal waard. Een goede strategie en ondersteuning van je familie en een dokter verhogen je slaagkansen.

De volgende tips kunnen je helpen stoppen:

 • Gebruik nicotinevervangers: pleisters, kauwgom of inhalers kunnen je helpen om de zin in een sigaret te doen verminderen. Door nicotinevervangers te gebruiken kun je geleidelijk aan de hoeveelheid nicotine die je lichaam nodig heeft verlagen. Hierdoor nemen de slaagkansen aanzienlijk toe tegenover van de ene dag op de andere te stoppen met nicotine. 
 • Alternatieve therapie: andere therapie zoals hypnose of acupunctuur werkt zeker niet voor iedereen, maar het is altijd het proberen waard.
 • Ga naar een praatgroep: Veel mensen vinden het gemakkelijker om te stoppen wanneer ze met lotgenoten kunnen praten. In een praatgroep kun je moeilijkheden en andere obstakels bespreken. Hierdoor heb je het gevoel niet alleen te zijn en kun je beter gemotiveerd blijven. 
 • Vermijd plaatsen waar er gerookt wordt: Door weg te blijven bij rokers verklein je het risico dat je verleid wordt om een sigaret op te steken. 
 • Gebruik een app: ondertussen bestaan er verschillende apps die je helpen te stoppen met roken. Deze apps houden bij hoe lang je al gestopt bent en helpen je gemotiveerd te blijven. 
 • Stop zonder hulpmiddelen: door te stoppen zonder enige vorm van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, zul je waarschijnlijk last krijgen van hevige afkickverschijnselen. Veel mensen laten zich hierdoor echter niet afschrikken en stoppen ook succesvol met roken. 

Conclusie

Verschillende schadelijke stoffen kunnen het lichaam binnenkomen via sigarettenrook. Eens in het lichaam kunnen de stoffen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook de haargroei kan negatief beïnvloed worden door te roken.

Door te stoppen met roken kun je een groot gedeelte van de gezondheidsrisico’s van roken nog terugdraaien. Stoppen met roken verlaagt zo het risico op hartaanvallen en beroertes en zou ook een positief effect kunnen hebben op de haargroei. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.