085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

14-08-2019 | Aandoeningen

Hartritmestoornissen: wanneer de maatslag van je hart verstoord wordt

Geschreven door Niels hart

Het hart in jouw lichaam zorgt ervoor dat er bloed doorheen het lichaam wordt gepompt. Normaal gezien doet het hart dit in rust aan 60 tot 100 slagen per minuut. Wanneer je een inspanning levert, stijgt ook je hartslag om tegemoet te komen aan de hogere zuurstofnood. Het hart klopt dan makkelijk 150 tot 180 keer per minuut. Wanneer het hart te snel, te traag of onregelmatig klopt, spreekt men van een hartritmestoornis. 

Welke soorten hartritmestoornissen bestaan er?

 Met een hartritmestoornis wordt een afwijkende hartslag bedoeld die de volgende vormen kan aannemen.

  •  Voorkamerfibrilatie: door een verstoring van het elektrisch systeem ter hoogte van de voorkamers klopt het hart vaak te snel en onregelmatig.  
  • Tachycardie: het hart klopt te snel (boven de 130 slagen per minuut)
  • Bradycardie: het hart klopt het te traag (onder de 50 slagen per minuut)

Hoe herken je een hartritmestoornis? 

Een hartritmestoornis kan je herkennen aan symptomen zoals hartkloppingen en -overslagen, duizeligheid en flauwvallen. Verder kan een pijnlijk drukkend gevoel in de borstkas ook wijzen op een ritmestoornis. Je kan op die momenten zelf de hartslag meten om te kijken wat het hartritme is. Wanneer de hartslag voor een langere periode onder de 50 of boven de 130 slagen per minuut ligt, kan het zijn dat je last hebt van een hartritmestoornis.   

Zijn hartritmestoornissen altijd gevaarlijk?  hartritmestoornis herkennen

Een onregelmatige hartslag hoeft niet altijd een reden tot paniek te zijn. Bij iedereen zal het hart wel eens sneller of trager kloppen dan normaal. Dit komt vaak door spanning of stress en over het algemeen zijn deze afwijkingen onschuldig. Wanneer je regelmatig last hebt van hartkloppingen of flauwvalt kunnen de ritmestoornissen serieuzer zijn. Wanneer je twijfelt, ga je toch best even naar een dokter. 

Wie kan er last krijgen van een hartritmestoornis?

Iedereen kan plots last krijgen van een hartritmestoornis, maar toch lopen bepaalde groepen meer risico op deze aandoening. Zo komen hartritestoornissen vaker voor op oudere leeftijd. Dit betekent echter niet dat je op jongere leeftijd geen last kunt krijgen van hartritmestoornissen. Een hartritmestoornis is namelijk vaak erfelijk waardoor de symptomen zich ook op jonge leeftijd kunnen voordoen. Ook extreme sporters behoren tot een risicogroep die sneller een hartritmestoornis kunnen ontwikkelen.  

Wat kun je zelf doen? 

Wanneer je last hebt van een hartritmestoornis kan het nuttig zijn om zo nauwkeurig mogelijk de klachten te noteren. Zo houd je bij hoe vaak je last hebt, wanneer de klachten zich voordeden, hoe lang het duurt … Verder meet je gedurende 1 minuut je polsslag. Wanneer deze lager is dan 50 of sneller dan 130 raadpleeg je het best een arts. Bij een hartritmestoornis of een te hoge hartslag beperk je ook het best de inname van cafeïne omdat dit ook voor hartkloppingen kan zorgen.  

Oorzaken har hartritmestoornis oorzakentritmestoornissen

Hartritmestoornissen kunnen door vele verschillende factoren veroorzaakt worden. Ze kunnen uit het niets tevoorschijn komen bij het ouder worden, maar daarnaast speelt ook erfelijkheid een belangrijke rol in het ontstaan van hartritmestoornissen.   

Leeftijd

Naar mate je ouder wordt, vergroot ook de kans dat je last gaat krijgen van een hartritmestoornis. Na jarenlang hard te werken kan het hart namelijk tekenen van slijtage beginnen te vertonen. Het systeem dat prikkels doorgeeft van de boezems naar de kamers kan na verloop van tijd achteruit gaan. Verder kan de sinusknoop (hier ontstaan de prikkels) minder goed beginnen werken met een lagere hartslag tot gevolg.

Erfelijkheid 

Naast je ouderdom kunnen ook je genen ervoor zorgen dat je een verhoogd risico hebt op hartritmestoornissen. Een erfelijke ritmestoornis kan leiden tot een levensbedreigende hartritmestoornis, maar niet iedereen heeft last van klachten. 

Hartziekten

Verschillende hartziekten kunnen een ritmestoornis met zich meebrengen. Zo kunnen hartfalen, een aangeboren hartaandoening, hartklepafwijking, een hartspierziekte en vernauwde kransslagaders allemaal zorgen voor een onregelmatig hartritme. 

Gebruik van medicijnen, voedingsmiddelen of drugs

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze voor een onregelmatige hartslag kunnen zorgen. Lees dus zeker aandachtig de bijsluiter voor gebruik. Verder kan het gebruik van cafeïne, alcohol en drugs ook zorgen voor veranderingen in het hartritme.  

Mogelijke behandelingen voor een hartritmestoornis

Een hartritmestoornis kan op verschillende manieren behandeld worden. Bij een te trage hartslag (bradycardie) kan een pacemaker onder de huid worden ingebracht. Het toestel volgt het hartritme en zal het hart stimuleren wanneer de hartslag te laag wordt.  hartritmestoornis behandelingen

Bij een te snel hartritme of tachycardie kan gespecialiseerde medicatie (anti-aritmica) de hartslag verlagen tot een normaler ritme. Wanneer de medicatie niet helpt kan er ook een elektrische schok toegediend worden om de ritmestoornis te onderbreken. De schok wordt toegebracht onder narcose zodat de patiënt er niets van voelt. Verder kunnen de hartritmestoornissen vermeden worden door middel van een ablatie. Hierbij maakt men gericht kleine littekens op het hart om het elektrisch traject van de ritmestoornis te doorbreken. 

Wanneer de ritmestoornis als levensbedreigend beschouwd wordt, kan een interne defibrillator onder de huid ingebracht worden. Als het toestel een levensbedreigende stoornis opmerkt, zal het elektrische schokken toedienen om de hartritmestoornis te doen stoppen. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.