31-08-2018 | Dieren

Herfsttips voor je huisdieren

Nu de zomer bijna op zijn einde is, komt de herfst weer dichterbij. Binnenkort zien we weer bomen in alle mogelijke kleuren, ruiken we die typische herfstgeuren en overal rondom ons liggen bladeren op de grond. 

Uiteraard is dit het uitgewezen seizoen om lange boswandelingen te maken met je huisdieren of samen in de zetel onder een dekentje te kruipen. Hoewel de herfst een seizoen vol zalige activiteiten voor jou en je viervoetige huisgenoot is, zijn er toch een aantal dingen waarop je moet letten. We weten namelijk allemaal hoe graag honden knabbelen op alles dat ze zien en hoe graag katten in vreemde objecten gaan hangen.  Daarom geef ik je een aantal tips om de herfst extra veilig te maken voor je huisdier. Dit maakt het kleurrijkste seizoen meteen ook veel leuker!

Herfstwandelingen met je hond

Wandel op een veilige manier

In de herfst wordt het opeens veel vroeger donker dan in de zomer. Het is daarom belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen als je met je compagnon gaat wandelen. Je wil denk ik liefst niet dat je hond omvergereden wordt door een chauffeur die hem niet heeft gezien. Hang daarom altijd een lampje aan de halsband van je viervoeter. Het is trouwens ook geen slecht idee om zelf goed zichtbaar te zijn. Een lampje op je eigen jas en fluorescerende bandjes zijn daarom ook aangeraden, zeker wanneer je naast een drukke weg loopt.

Let op met wat je viervoeter in zijn mond stopt

Honden zijn over het algemeen grote eters. Wat je ze ook geeft, de kans is groot dat ze het zo snel mogelijk doorslikken. Een hond is dus niet al te kieskeurig op wat hij eet. Let daarom tijdens wandelingen in de herfst heel goed op. In de herfst groeien er namelijk heel veel eikels en paddenstoelen. Eikels bevatten looizuur en dit is giftig voor de meeste dieren. Ze kunnen namelijk nierfalen veroorzaken bij dieren. Daarnaast kunnen ze door de grootte en de vorm ook schade aan de darmen toebrengen en verstoppingen met zich meebrengen. Ook paddenstoelen schieten in de herfst met duizenden tegelijk uit de grond. Zoals je wel weet zijn bepaalde paddenstoelen giftig, ook voor de mens. Laat je huisdier daarom geen paddenstoelen eten. Zo voorkom je eventuele vergiftiging door een paddenstoel. Ook kastanjes, dennenappels en beukennootjes mogen niet door je huisdier gegeten worden.

Nu het over voeding voor dieren gaat, is het ook belangrijk om even aan te halen dat je je compagnons de nodige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen moet geven zodat ze de harde wintermaanden gezond door kunnen komen. Ook probiotica en zalmolie kunnen de gezondheid van je huisdieren bevorderen. Door deze supplementen te gebruiken zorg je ervoor dat ze minder snel ziek worden omdat hun immuunsysteem versterkt wordt!

Spelen in de herfst

herfst hond spelen

Uiteraard heeft je hond beweging nodig. Door de bladeren woelen en springen zal daarom zeker een van de activiteiten van je hond zijn tijdens jullie herfstwandelingen. Laat je compagnon daar zeker van genieten maar pas wel op wanneer hij met stokken gaat spelen. De stokken die in de herfst op de grond liggen zijn hoogstwaarschijnlijk van bomen gewaaid. De stokken kunnen tijdens die val versplinteren waardoor de hond tijdens het spelen splinters binnenkrijgt. Dit kan schade berokkenen aan de maag en darmen van je geliefde wandelmaatje. Breng liever zelf speeltjes mee als je hond graag apporteert.

Daarnaast moet je ook opletten wanneer je viervoeter gaat zwemmen in de herfst. Hoewel de temperaturen overdag vrij zacht lijken, kan het ’s avonds heel erg afkoelen. Hierdoor zal de watertemperatuur ook veel kouder zijn dan je zou denken. Wanneer je hond heeft gezwommen, houdt hem dan goed warm door hem te laten lopen. Indien mogelijk droog je de hond tijdens de wandeling al af, als dit niet kan, droog je hem goed af zodra je thuiskomt.

Teken

Mensen denken vaak dat vlooien en teken in de herfst niet meer actief zijn. Dit is jammer genoeg niet waar. Het is zelfs zo dat teken beter overleven in temperaturen tussen de 7 en 25° C. Daardoor komen teken voornamelijk in de lente en de herfst voor. Zorg er dus voor dat je huisdieren beschermd zijn tegen vlooien en teken!

De herfst: de ruifperiode bij uitstek

In de herfst zullen de meeste dieren beginnen te ruiven. Dit betekent uiteraard dat je hele huis vol met hondenharen ligt. Verliest je viervoeter echt veel haren? Lees dan onze tips voor de ruifperiode van je huisdieren. In dit artikel vind je factoren waar je op moet letten en welke verschillende dingen je kan doen om het vachtverlies van je hond of kat te verminderen.

Thuis genieten met je dieren

Katten en hun warme plekjes

herfst kat

Zoals we allemaal wel weten, houden katten van kleine plaatsen. Geef ze een doos waar ze net inpassen en ze zijn gelukkig voor de rest van de dag. Als de temperaturen dalen, zullen ze deze kleine plekjes nog meer appreciëren. Zorg daarom voor lekkere, warme plekjes waar je katten zich in kunnen nestelen. Ze zullen hier heel erg blij mee zijn én je voorkomt op deze manier dat ze tussen gevaarlijke plekken gaan kruipen waar ze vast kunnen komen te zitten.

Verstop je snoep!

Heb je een avondje in de zetel gelegen om een film te kijken? Dan is de kans groot dat hier ook snoep aan te pas is gekomen. Of het nu chocolade is of eerder zuurtjes en chips, zorg ervoor dat je je knabbels weer wegstopt voor je gaat slapen. Zo kunnen je dieren er niet aan en voorkom je dat ze zich ziek gaan eten. Vooral met chocolade moet je oppassen, dit is namelijk giftig voor honden en katten!

Bijna kerstmis...

Als de herfst voor de deur staat, betekent dit dat ook kerstmis dichterbij komt. Dit betekent dat je je kerstboom waarschijnlijk gaat opzetten. Ook de gezellige herfstdecoraties, zoals die knusse kaarsjes met winterse geuren, kunnen dan weer de tafel op. Hoe gemoedelijk je huisje er dan ook uitziet, let op dat je huisdieren zich geen pijn doen aan je decoraties. Katten die in de kerstboom kruipen en verstrikt geraken in de versiering of je hond die een kaars omstoot, het klinkt allemaal ver weg maar het is snel gebeurd! Zorg er dus voor dat je kerstboomversieringen en andere decoraties niet te gevaarlijk zijn voor je dieren en dat je kaarsjes altijd uitdoet wanneer je niet in de kamer bent. Zo voorkom je gevaarlijke ongelukken!

Wij horen graag je mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.