Hoe verhoog je je weerstand?
Tijdens de herfst- en wintermaanden hebben mensen vaak last van een verkoudheid of lopen ze de griep op. Kinderen gaan opnieuw naar school, zitten dichtbij elkaar in de klas en bij slecht weer vertoeven we nu eenmaal liever binnen. Hierdoor dragen we bacteriën over en wie geen goede weerstand heeft, maakt geen schijn van kans tegen deze bacteriën. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder lang gehinderd zal zijn door allerlei kwaaltjes. Wij geven je alvast enkele tips om je weerstand te verhogen.
Algemene maatregelen
Het is algemeen bekend dat een gezonde levensstijl bijdraagt tot een goede weerstand. Zorg in de eerste plaats dus voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Denk hierbij vooral aan voldoende vers fruit en verse groenten. Maar ook een goede nachtrust en beweging zijn erg belangrijk. Bovendien hebben stress en roken een negatieve invloed op je weerstand. Naast een gezonde levensstijl te hanteren, kom je best zo weinig mogelijk in aanraking met bacteriën. Houd dus altijd je hand of zakdoek voor je mond, wanneer je niest of hoest. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je hand te wassen met water en zeep. Verder kan voldoende buitenlucht en een goede verluchting van je huis helpen bij het verhogen van je weerstand.
Aangezien 80% van ons immuunsysteem zich bevindt in onze darmen, is een gezonde darmflora erg belangrijk voor een goede weerstand.
Laat je vaccineren
Een vaccinatie kan eveneens een oplossing bieden om je te beschermen tegen de griep of een longontsteking. Dat is vooral belangrijk bij oudere mensen (65+), personen met een verminderde weerstand (door bepaalde aandoeningen), personen met chronische aandoeningen (zoals diabetes, hart- en vaatziekten,…) en bij zwangere vrouwen vanaf de tweede trimester van de zwangerschap. Aangezien een vaccin enkel te verkrijgen is op voorschrift, zal je vooraf eerst even langs moeten gaan bij je huisarts.
Natuurlijke middelen: echinacea, vitamine D, bèta-glucanen, probiotica
Er bestaan ook natuurlijke middelen om je te wapenen tegen ziektekiemen. Dat wilt niet zeggen dat je volledig immuun bent tegen ziektes, maar de kans op besmetting wordt wel kleiner. Voorbeelden van zulke natuurlijke middelen zijn: echinacea, bèta-glucanen, zink, vitamine C, vitamine D, probiotica, multivitaminen en homeopathie.
De echinacea purpurpurea, ook wel de rode zonnehoed genoemd, bevordert de weerstand dankzij haar verschillende krachtige bestanddelen. Intussen is deze plant één van de meest gebruikte middelen om de weerstand te verhogen. Vooral de eerstelijnsafweer wordt gestimuleerd dankzij het samenspel van volgende stoffen: alkylamiden, polyacetyleenverbindingen polysacchariden, flavonoïden, koffiezuurderivaten en etherische olie.
De kans op ziektes verhoogt eveneens bij een gebrek aan vitamine D: dankzij de actieve transformatie van vitamine D in de witte bloedcellen ontstaat de cellulaire immuniteit. Dat gebeurt door de bevordering van de aanmaak van een antimicrobieel eiwit, dat in staat is om bacteriën te bestrijden. Vitamine D kan je niet altijd opnemen via zonlicht, maar deze vitamine is ook aanwezig in onze voeding, bijvoorbeeld in margarine en vette vis. Bovendien hebben peuters, zwangere vrouwen en oudere mensen baat bij extra vitamine D.
Een andere natuurlijke manier om je immuunsysteem te versterken is de inname van bèta-1,3/1,6-glucanen. Dat zijn polysachariden verkregen uit paddenstoelen of een stam van gisten. Aangezien deze vroeger een bedreiging vormden voor onze weerstand, zijn de macrofagen (bepaalde immuuncellen) in ons lichaam in staat om deze te detecteren. Deze macrofagen absorberen de bèta-glucanen en zetten hen aan om meer weerstand te bieden tegen infecties. Vervolgens zorgen de macrofagen ervoor dat ze verschillende zones van ons immuunsysteem bereiken.
Probiotica zijn micro-organismen die helpen het evenwicht in de darmflora te bewaren. Deze beschermen de darmwand waardoor ze de strijd aangaan met de slechte bacteriën in de darm. Aangezien 80% van ons immuunsysteem zich bevindt in onze darmen, is een gezonde darmflora erg belangrijk voor een goede weerstand. Probiotica, meestal afkomstig van de Lactobacillus- of Bifidobacterium-stammen, vind je zowel in voeding als in voedingssupplementen. De hoeveelheid probiotica in allerlei yoghurtdrankjes is echter veel te laag gedoseerd om werkelijk effect te hebben op je weerstand. Preparaten van de apotheek (zoals Probactiol plus) daarentegen hebben wel een positieve invloed op je weerstand.