Heb je koorts? Hoe je het weet en wat je nu moet doen

Het is normaal dat je lichaamstemperatuur in de loop van de dag schommelt. Maar in het algemeen geldt dat als je een volwassene bent en je temperatuur hoger is dan 38°C, je koorts hebt.
Koorts is de manier van het lichaam om een ziekte te bestrijden. Hoewel het mogelijk is koorts te hebben zonder bekende oorzaak, wordt koorts meestal veroorzaakt door een virus of een bacteriële infectie.
Maar voordat je op zoek gaat naar een thermometer, moet u eerst je symptomen vaststellen. Heb je een klam gevoel? Ben je moe? De symptomen van koorts kunnen bij baby's en peuters nog lastiger te herkennen zijn.
De meest voorkomende symptomen van koorts zijn:
- hoofdpijn
- warm voorhoofd
- rillingen
- pijnlijke spieren
- algemeen gevoel van zwakte
- pijnlijke ogen
- verlies van eetlust
- uitdroging
- gezwollen lymfeklieren
Zuigelingen of jonge kinderen die koorts hebben, kunnen ook last krijgen van:
- grotere prikkelbaarheid dan gewoonlijk
- lusteloosheid
- blozende huid
- bleekheid
- moeite met slikken
- weigering om te eten, te drinken of borstvoeding te geven
In ernstige gevallen kan koorts leiden tot:
- overmatige slaperigheid
- verwardheid
- stuiptrekkingen
- hevige pijn in andere delen van het lichaam
- ongewone vaginale afscheiding
- pijn bij het plassen
- huiduitslag
- braken
- diarree
Lees verder voor informatie over de verschillende manieren om je temperatuur te controleren, plus tips over hoe je koorts kunt verlagen en meer.
Koorts en COVID-19
Begin 2020 kwam een nieuw virus in het nieuws omdat het de ziekte COVID-19 veroorzaakte. Een van de duidelijke symptomen van COVID-19 is lage koorts die na verloop van tijd erger wordt.
Andere veel voorkomende symptomen van COVID-19 zijn kortademigheid en een droge hoest die geleidelijk ernstiger wordt.
Bij de meeste mensen verdwijnen deze symptomen vanzelf en is medische hulp niet nodig. Je moet echter contact opnemen met de hulpdiensten als je last hebt van ademhalingsmoeilijkheden, verwardheid, blauwe lippen, of aanhoudende pijn op de borst.
Hoe neem je de temperatuur op?
Er zijn verschillende manieren om je temperatuur op te nemen. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.
Mond
Orale thermometers worden gebruikt om de temperatuur in de mond op te nemen. Ze hebben meestal een digitale uitlezing, geven een pieptoon wanneer de meting voltooid is en kunnen je zelfs waarschuwen als de temperatuur hoog genoeg is om van koorts te spreken.
Het opnemen van de temperatuur via de mond is voor volwassenen een betere optie dan voor kinderen en baby's. Om een nauwkeurige meting te krijgen, moet je namelijk de mond dichthouden terwijl je de thermometer ten minste 20 seconden op zijn plaats houdt. Dit kan voor kinderen en baby's moeilijk zijn.
Om een orale thermometer te gebruiken:
- Vermijd eten of drinken 15 minuten voor het inbrengen van de thermometer. Eten en drinken kan namelijk de temperatuur in de mond veranderen en de meting beïnvloeden.
- Houd de thermometer ten minste 20 seconden onder de tong voordat je hem eruit haalt. Hij moet zo dicht mogelijk bij het midden van de mond zitten. Dit kan per merk verschillen, dus controleer de gebruiksaanwijzing van je specifieke thermometer.
- Desinfecteer de thermometer met antibacteriële zeep en warm water nadat je een meting hebt verricht.
Oor
Oorthermometers meten de temperatuur van het trommelvlies. Hoewel medische professionals ze vaak gebruiken, kun je een oorthermometer ook thuis gebruiken.
Een oorthermometer werkt met een digitale uitlezing en geeft binnen enkele seconden resultaat. Baby's ouder dan 6 maanden, kinderen en volwassenen kunnen er een gebruiken. Omdat het snel gaat, is het voor ouders vaak een makkelijke optie om bij jonge kinderen te gebruiken.
Uit een onderzoek uit 2013 is gebleken dat dit type thermometer even effectief is als een thermometer met kwik in glas.
Zo gebruikt u een digitale oorthermometer:
- Houd de thermometer tegen het oor, met de infraroodsensor in de richting van de gehoorgang.
- Als de thermometer op zijn plaats zit, zet je hem aan. De meeste modellen laten een pieptoon horen als de meting voltooid is.
Steek een oorthermometer niet in de gehoorgang. Omdat de thermometer infraroodstraling gebruikt, kan hij een meting verrichten als de sensor naar de gehoorgang is gericht.
Rectaal
Je kunt een rectale temperatuur meten door een thermometer voorzichtig in het rectum te steken. Je kunt een standaardthermometer gebruiken - dezelfde die je gebruikt om de temperatuur via de mond op te nemen. Maar gebruik nooit dezelfde thermometer in de mond als in het rectum.
Koop in plaats daarvan twee thermometers en geef op elke thermometer aan hoe deze wordt gebruikt. Je kunt online ook een rectale thermometer met een klein uiteinde kopen voor gebruik bij een baby. Dit kan het risico op verwondingen bij je baby verkleinen.
Een onderzoek uit 2015 wees uit dat een rectale temperatuurmeting nauwkeuriger is dan een orale of oormeting.
Rectale thermometers zijn de beste keuze voor jonge kinderen, vooral voor kinderen jonger dan 6 maanden. Dat komt omdat je dan een nauwkeurigere meting krijgt. Veel kinderartsen zullen je zelfs vragen een rectale temperatuur op te nemen voordat je bij hen komt voor koorts bij een baby.
Om de rectale temperatuur van uw baby te meten:
- Draai de baby op zijn buik en verwijder zijn luier.
- Steek de punt van de thermometer voorzichtig in het rectum. Steek de thermometer niet verder dan 1 tot 2 cm in.
- Zet de thermometer aan en houd hem ongeveer 20 seconden op zijn plaats.
- Verwijder de thermometer voorzichtig als de meting voltooid is.
- Maak de rectale thermometer na gebruik schoon met ontsmettingsalcohol.
Je kunt ook overwegen om wegwerpthermometerhulzen te gebruiken, vooral als je de thermometer bij meer dan één persoon gebruikt.
Als je baby tijdens de meting veel beweegt, kan het resultaat onnauwkeurig zijn.
Zonder thermometer
Als je geen thermometer hebt, zijn er minder nauwkeurige manieren om koorts vast te stellen.
Aan het voorhoofd voelen, is de populairste methode, maar ook de minst nauwkeurige. Dit is vooral het geval als je zelf een diagnose stelt.
Als u op de tast een koortsdiagnose bij iemand anders wilt stellen, raak dan eerst je eigen huid aan en raak dan de andere persoon aan om de twee temperaturen te vergelijken. Als de andere persoon het veel warmer heeft dan jou, kan hij of zij koorts hebben.
Je kunt ook proberen in de huid op de rug van de hand te knijpen om te controleren op tekenen van uitdroging. Als de huid niet snel terugspringt, zou je uitgedroogd kunnen zijn. Uitdroging kan een teken van koorts zijn.
Wat betekent de
temperatuur?
Je hebt koorts als de rectale temperatuur 38°C bedraagt of als uw orale temperatuur 37,8°C bedraagt. Bij volwassenen en kinderen ouder dan 3 maanden, wordt een temperatuur van 39°C of hoger beschouwd als hoge koorts.
Als je baby nog geen 3 maanden oud is en een rectale temperatuur van 38°C heeft, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Koorts bij jonge baby's kan zeer ernstig zijn.
Als je kind tussen 3 maanden en 3 jaar oud is en een temperatuur van 39°C heeft, moet je een arts bellen. Dit wordt beschouwd als hoge koorts.
Bij iedereen is een temperatuur van meer dan 40°C of minder dan 35°C reden tot bezorgdheid. Zoek onmiddellijk medische hulp als dit het geval is.
Koorts laten zakken
Tenzij je koorts het gevolg is van een onderliggende ziekte, zoals een infectie, of de koorts bij een jonge baby of kind heerst, is medische hulp meestal niet nodig. Dit is wat je kunt doen om de koorts te laten zakken.
Tips voor de behandeling van koorts
- Vermijd hitte. Als het kan, houd de kamertemperatuur koel. Vervang dikkere kleding door lichte, ademende stoffen. Kies 's nachts voor een laken of een lichte deken.
- Blijf gehydrateerd. Het aanvullen van verloren vocht is essentieel. Water is altijd een goede optie, maar bouillon of een rehydratatiemix kan ook nuttig zijn.
- Neem een koortsverlager. Koortsverlagende medicijnen zoals ibuprofen en paracetamol kunnen ook helpen om de symptomen te verlichten. Overleg met een arts voordat je deze medicijnen aan een baby of kind geeft om de juiste dosering te krijgen.
- Rust uit. Lichaamsactiviteit kan de temperatuur doen stijgen, dus doe het rustig aan terwijl je wacht tot de koorts voorbij is.
Moet je een koud bad nemen of douchen?
Koud water kan tijdelijk helpen de temperatuur te verlagen, maar het kan leiden tot rillingen.
Als je rilt, gaat het lichaam snel trillen om uw lichaamstemperatuur te verhogen, dus je kunt de temperatuur juist laten stijgen als je een koud bad of een koude douche neemt.
Probeer in plaats daarvan het lichaam af te sponzen met warm water. Als het water verdampt, begint het lichaam af te koelen. Als het sponzen echter rillingen veroorzaakt, stop dan of verhoog de temperatuur van het water.
Wanneer naar de dokter?
In de meeste gevallen zal koorts vanzelf overgaan.
Er zijn echter gevallen waarin medische hulp nodig is bij volwassenen. Overweeg contact op te nemen met een arts als de temperatuur hoger is dan 40°C of als de koortsverlagende medicijnen niet werken.
Bij baby's van 3 maanden en jonger moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen als de rectale temperatuur 38°C of hoger is. Kinderen van 3 maanden tot 3 jaar moeten hun arts raadplegen als hun temperatuur 39°C of meer bedraagt.
VRAAG & ANTWOORD
Wanneer moet ik mijn koorts behandelen?
Tenzij je een medische aandoening hebt waarbij een arts je anders heeft verteld, is het behandelen van koorts bedoeld om je gerust te stellen, maar niet medisch noodzakelijk.
Je moet je koorts alleen behandelen als je je er slecht door voelt. Koorts is niet gevaarlijk - het is de manier van het lichaam om een infectie te bestrijden.
Als je lichaam pijn doet en je je niet op je gemak kunt voelen, neem dan paracetamol of ibuprofen. Er is echter geen reden om de koorts te behandelen alleen om de lichaamstemperatuur te verlagen.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.