Toon alle thema's »

Huidkanker

Er zijn 3 grote types huidkanker : het spinocellulair carcinoom, het basocellulair carcinoom, en het melanoom.Er zijn 3 grote types huidkanker : het spinocellulair carcinoom, het basocellulair carcinoom, en het melanoom. De eerste twee types noemt men de non-melanoma huidkankers. Deze zijn relatief ongevaarlijk, maar moeten uiteraard ook behandeld en opgevolgd worden. Eén persoon op zes krijgt hier ooit mee te maken! Dit is frequenter dan borstkanker bij vrouwen!

Het melanoom daarentegen is een echte doder. Eén persoon op vijftig krijgt ooit een melanoom.

Deze 3 types samen maken dat huidkanker de meest voorkomende kanker is!

Huidkanker is de meest voorkomende kanker

 

Risicofactoren voor huidkanker.

 • Je huidtype: dit gaat van fototype 1 (heel bleek, bruinen nooit) tot fototype 6 (Afrikaans). Hoe lager je fototype is, des te hoger is je kans op huidkanker.
 • Het aantal moedervlekken : indien je meer dan 50 moedervlekken hebt, waarvan 3 speciale : dan heb je ook een hogere kans op huidkanker.
 • Ben je erfelijk belast? Als huidkanker in je familie wel meer voorkomt, is je kans op huidkanker hoger.
 • Het aantal uren dat je blootgesteld bent aan de zon : in tegenstelling tot de vorige 3 puntjes, heb je hier wel invloed op!
 • Zonnebank: als je 1 sessie onder de zonnebank gaat, stijgt je risico op huidkanker met 20%. Daar komt nog 2% per sessie per jaar bij. En wanneer je jonger dan 35 jaar bent als je onder de zonnebank gaat, heb je 75% meer kans op huidkanker

 

Andere weetjes over huidkanker

 • Melanomen ontstaan in perfect normale huid. Het risico op het ontstaan ervan in een moedervlek is niet hoger. Plaatsen van het lichaam waar de zon aankan (handen, gelaat), hebben wel een hoger risico op het ontstaan van huidkanker.
 • Typische kenmerken van een melanoom : een onregelmatige boord, meerdere kleuren in de vlek (bruin, wit, rood, zwart), asymmetrisch in 2 assen, groter dan 6mm, en evolueert zeer snel. Deze vlugge evolutie is het belangrijkste!
 • Een melanoom kan ook in een nagel voorkomen. Dit zie je als een zwarte band in de nagel: het melanoom bevindt zich ter hoogte van de nagelwortel, en geeft pigment af aan de nagel.
 • Huidkanker komt zeer frequent voor, maar we kunnen het zien met het blote oog! De jaarlijkse preventiecampagnes van Euromelanoma zijn belangrijk in het opsporen van deze tumoren. Je kan ook zelf kijken : op je gezicht, tussen je vingers, tussen de haren, op de borst, op de rug, tussen de billen, aan de achterkant van de benen, en kijken of er ‘iets nieuw is of iets wat veranderd is’.
 • Elk van ons heeft een bepaald zonnekapitaal. Eens dit opgebruikt is, stijgt onze kans op huidkanker. Je kan je huid een heel eind helpen door altijd zonnecrème te smeren als je buitenkomt. Dit moet je correct doen :  je zonnecrème aanbrengen een half uur voor je buiten gaat, en genoeg zonnecrème gebruiken. Ook om de 2 uur herhalen (want de filters vervallen snel in de zon)!
 • Vitamine-tabletjes (met ook antioxidantia) hebben een beschermend effect bij foto-veroudering (huidveroudering door de zon). Ze werken ook zeer goed in het voorkomen van zonne-allergie. Ze hebben echter geen invloed op het voorkomen van huidkanker!
 • In Australië krijgt 2 op 3 personen te maken met huidkanker! Reden : de Britten wonen nog niet lang genoeg in Australië (waar de zon veel schijnt). De huid heeft immers 10000 jaar nodig om zich aan te passen.
 • Er zijn meer mannen met een melanoom op de linkerarm dan vrouwen. Reden : meer mannen zitten achter het stuur van de wagen of vrachtwagen dan vrouwen, en UV-stralen kunnen door een glasraam.
 • Bij vrouwen ouder dan 50 jaar komen er meer melanomen voor aan de rechterzijde. Reden : ze laten zich nog steeds meer vervoeren.

        >> In de toekomst verwacht men een verandering van deze verhoudingen!

 

Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.