085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
23-10-2020 | Algemeen welzijn

Huidproblemen bij incontinentie – zeg dag tegen de pijn en jeuk

Geschreven door Niels

Last van huidproblemen bij incontinentie? Als urine te lang op de huid ligt zorgt dit voor een jeukend en branderig gevoel. We leggen uit hoe je huidirritatie voorkomt en bestrijdt. Drie stappen zijn belangrijk: het juiste incontinentiemateriaal, goed reinigen en passende huidverzorging.

Waarom urineverlies huidproblemen veroorzaakt

Langdurige blootstelling aan vocht maakt de huid week en kwetsbaar. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes ontstaan, door bijvoorbeeld wrijving van het incontinentieverband. Ammoniak in urine beschadigt de huid. Als de huid niet de kans krijgt te herstellen kunnen huidproblemen verergeren.

Huidproblemen komen vooral voor bij mannen en vrouwen met een oudere of kwetsbare huid. Bacteriën hebben dan meer kans om tussen de huidlagen te kruipen omdat de huid dunner is. Mensen die minder mobiel of bedlegerig zijn kunnen ook problemen met de huid ervaren bij onverwacht urineverlies. We helpen je er tijdig aandacht aan te besteden.

Symptomen van huidirritatie

Je hebt bijvoorbeeld last van:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Branderig gevoel
  • Gespannen huid
  • Prikkend gevoel

Incontinentie gerelateerde dermatitis

Er is zelfs een speciale naam voor huidproblemen veroorzaakt door urineverlies: incontinentie gerelateerde dermatitis (IAD). Het juiste incontinentiemateriaal, goed reinigen en passende huidverzorging vermindert de kans op IAD. Twijfel je of je huidproblemen komen door urineverlies? Raadpleeg dan je huisarts.

Voorkom huidproblemen met producten van TENA

Een belangrijke eerste stap is het gebruik van het juiste incontinentiemateriaal. Er is altijd een soort incontinentiemateriaal dat bij je past. Of je nu een paar druppels, enkele scheuten of de gehele blaasinhoud verliest.

Bekijk het incontinentiemateriaal van TENA.

Reinigen van de huid – stap 2

Met de jaren wordt de huid steeds kwetsbaarder. Daardoor heeft ze meer tijd nodig om te genezen. Het schoonhouden van de huid is daarom belangrijk. Reinigingsproducten zoals TENA ProSkin Wash Cream en TENA ProSkin Wash Mousse houden je huid schoon. Daarnaast geven ze een fris gevoel en is de kans op geurtjes kleiner.

Huidverzorging met de barrièrecrème van TENA – stap 3

De huid dient onder andere als een soort barrière tegen bacteriën en vuil. Vandaar de naam barrièrecrème. De huid ademt en neemt vocht op. Raakt de huid geïrriteerd? Dan lukt het minder goed deze functies uit te voeren. Dit maakt de huid kwetsbaar.

De barrièrecrème is effectief omdat het de functies van de huid tijdelijk overneemt. Hierdoor ontstaat een barrière: een waterafstotende laag tegen vocht en wrijving. De crème is geschikt om de huid te beschermen bij de eerste tekenen van roodheid.

Ontdek TENA ProSkin Barrièrecrème.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.