Toon alle thema's »

Ibuprofen

Deze pijnstiller is samen met paracetamol voor het grote publiek zo’n beetje de bekendste in zijn soort. Dit geneesmiddel remt niet enkel verschillende soorten pijn, maar heeft ook een ontstekingsremmende en koortsdrukkende werking. 

Wat is ibuprofen?

Ibuprofen is een pijnstiller en ontstekingsremmer die tot de NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) behoort. Het heeft een pijnstillende, ontstekings- en koortsremmende werking.

Waar wordt ibuprofen voor gebruikt?

ibuprofenDeze pijnstiller wordt vooral gebruikt bij pijnlijke ontstekingen zoals spierpijn en gewrichtsaandoeningen. Verder kan ibuprofen gebruikt worden bij acute vormen van migraine en tandpijn.            

Is ibuprofen hetzelfde als paracetamol?

Beiden zijn pijnstillers die een koortsverlagende werking hebben. Het grote verschil met paracetamol is de ontstekingsremmende werking van ibuprofen. Dit maakt dat ibuprofen ook gebruikt kan worden om ontstekingsreacties te bestrijden.

Producten met ibuprofen

Deze pijnstiller is in verschillende producten terug te vinden zoals in Brufen, Ibuprofen Sandoz, Ibuprofen Teva, Ibuprofen EG en Spidifen (deze laatste wordt vooral gebruikt tegen tandpijn).  

Ibuprofen 800 mg

Wanneer je vaker meerdere keren per dag ibuprofen dient te nemen, kan het handig zijn om te kiezen voor een tablet met verlengde afgifte. Zo vervangt een tablet met 800 mg twee dosissen van 400mg van het medicijn.

Brufen 800

Brufen 800 is een pijnstiller op basis van iboprofen die een verlengde afgifte heeft en kan gebruikt worden bij verschillende aandoeningen aan de gewrichten en de wervelkolom. Verder kan het ook gebruikt worden bij aandoeningen aan de spieren, spieraanhechtingen en gewrichtsbanden.

Ibuprofen 600 mg

Deze pijnstiller heeft een koorts- en ontstekingsremmende werking en wordt vooral gebruikt bij het bestrijden van hoofd- en gewrichtspijn.

Ibuprofen EG 600

Deze generieke variant van de pijnstiller komt in de vorm van filmomhulde tabletten van 600 mg en kan gebruikt worden voor het bestrijden van verschillende soorten gewrichts- en spierpijnen. Voor meer informatie over de samenstelling of de mogelijke bijwerkingen van dit product neem je best een kijkje in de bijsluiter.

Ibuprofen Teva 600

Deze pijnstiller en ontstekingsremmer komt in de vorm van omhulde tabletten van 600 mg en heeft de gebruikelijke werking van ibuprofen met pijnstilling en ontstekingsremming.

Ibuprofen Sandoz 600 mg

Deze vorm van de pijnstiller komt net zoals vele van zijn soortgenoten in filmomhulde tabletten van 600 mg. Het wordt vooral gebruikt bij reumatologie, gynaecologie, aandoeningen van de mond en tanden, oogaandoeningen en het bestrijden van koorts. Verder kan ibuprofen Sandoz 600 mg ook in de vorm van een granulaat voor oplossing in drank of water  verkregen worden.

Spidifen 600

spidifen 600Deze pijnstiller met ibuprofen is vooral gericht op het bestrijden van tand- en kiespijn en wordt geleverd in de vorm van een granulaat. Verder kan het medicijn in hogere dosissen gebruikt worden voor vormen van inflammatoire gewrichtsaandoeningen.

Ibuprofen 400 mg

Deze variant van de pijnstiller met ontstekings- en koortsremmende werking beschikt over een lagere dosering van 400 mg zodat hij ook door kinderen met een lichaamsgewicht van meer dan 40 kg gebruikt kan worden. Zoals ieder medicijn kan ook deze pijnstiller bijwerkingen vertonen met als vaakst voorkomende maagklachten, misselijkheid en diarree. Voor meer informatie over alle bijwerkingen neem je best een kijkje in de bijsluiter. 

Ibuprofen EG 400

ibuprofen 400 EGDeze generieke variant van de pijnstiller komt in een dosering van 400 mg en heeft dezelfde pijnstillende, koorts- en ontstekingsremmende werking als zijn broertjes met een merknaam.

Ibuprofen 200 mg

Dit is de lichtste versie van de pijnstiller met een dosis van 200 mg. Deze pijnstillers komen geleverd in de vorm van filmomhulde tabletten en hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. 

Ibuprofen online bestellen bij Viata

Om Ibuprofen te bestellen moet je zelfs de deur niet meer uit. Je kan ze gewoon online bestellen bij Viata.

Voordelen ibuprofen online kopen

Als je voor 19u bestelt, worden de door jou gekozen producten de volgende dag aan huis geleverd. Bij een bestelling vanaf €39 worden de producten gratis geleverd via Pickup afhaalpunten.

Veelgestelde vragen over ibuprofen

Deze pijnstiller is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift en kan bij de behandeling van milde aandoeningen zonder doktersadvies gebruikt worden. Bij langdurig gebruik is het advies van een arts aanbevolen.

Dosering ibuprofen

Het aan te raden om de laagst mogelijke dosis ibuprofen te gebruiken die de klachten verlichten. Voor een professioneel advies over de dosering van ibuprofen is een doktersbezoek aanbevolen aangezien de dosering afhankelijk is van de aandoening en voor iedere gebruiker kan verschillen.

Hoeveel ibuprofen per dag?

Deze pijnstiller wordt in verschillende doseringen geleverd. Wanneer je jezelf afvraagt hoeveel ibuprofen 200 mg, 400 mg of 600 mg je per dag mag innemen dan is het best om de bijsluiter even te raadplegen. De maximumhoeveelheid ibuprofen per dag voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar hangt ook af van de aandoening die ermee bestreden wordt. Voor reuma, gewrichtsslijtage (artrose) en de ziekte van Bechterew is de gebruikelijke dosis 1200 mg tot 1600 mg per dag. Deze dosis wordt in 3 of 4 innames verdeeld. In ernstige gevallen kan voor een korte tijd maximaal 2400 mg per dag gebruikt worden.

Bij aandoeningen aan de spieren, pezen, menstruatiepijn en pijn na operaties is de aanbevolen dosering 1200 mg per dag. Deze dosering wordt in 3 tot 4 innames per dag verdeeld. In ernstige gevallen kan de dosis voor korte tijd verhoogd worden tot 1600 mg.

Bij koorts, griep, verkoudheid en diverse andere vormen van pijn is de aanbevolen aanvangsdosis  400 mg en kan indien nodig verhoogd worden met 200 mg tot 400 mg per keer om de 4 tot 6 uur. De maximale dosis voor de bestrijding van deze aandoeningen bedraagt 1200 mg.

Hoe lang mag ik ibuprofen gebruiken?

Deze pijnstiller kan gebruikt worden zonder doktersadvies, toch is het aan te raden om bij een dokter op consultatie te gaan wanneer de klachten na 3 dagen niet verbeteren of zelfs erger worden. Een arts kan je op dat moment een beter advies geven over het langdurig gebruik van deze pijnstiller of een alternatief voorstellen.

Dosering bij kinderen

De dosering van deze pijnstiller bij kinderen onder de 12 jaar wordt over het algemeen berekend op basis van het lichaamsgewicht. De aanbevolen dosis bedraagt 5 mg tot maximum 10 mg per kg lichaamsgewicht per keer en maximum 3 keer per dag. Het gebruik van ibuprofen bij kinderen jonger dan 6 maanden of met een lichaamsgewicht onder de 5 kg wordt afgeraden.  

Wanneer ibuprofen overdosis

Zoals al eerder vermeld bedraagt de maximale dosis ibuprofen voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar 1200 mg. In ernstige gevallen kan deze dosis verhoogd worden tot 1600 mg of 2400 mg afhankelijk van de aandoening. Bij de groep van de ontstekingsremmende pijnstillers geldt in het algemeen de volgende regel: als de inname van het medicijn bij volwassenen meer dan tien keer de therapeutische dosering is, wordt het als giftig gezien. Bij kinderen helpt geldt dit al bij vijf keer. Als je denkt dat je een overdosis van deze pijnstiller hebt genomen, zoek dan zo snel mogelijk gespecialiseerde hulp.

Hoe lang blijft ibuprofen in het lichaam?

Het medicijn heeft een halfwaardetijd van ongeveer 2 à 3 uur. Dit wilt zeggen dat er na 2 à 3 uur de helft van de ibuprofen in het bloed afgebroken is.

Wanneer ibuprofen uitgewerkt?

Het pijnstillende effect van gewone ibuprofentabletten begint te werken na ongeveer 20 à 30 minuten en kan tot acht uur lang werken. Wanneer je tabletten met een vertraagde werking gebruikt, beginnen deze meestal na 2 à 3 uur te werken. Ze hebben een werkingsduur van ongeveer 12 uur. 

Wanneer is ibuprofen uit je bloed?

De halfwaardetijd van dit medicijn bedraagt ongeveer 2 à 3 uur. Na deze tijd is dus de helft van de actieve bestanddelen in het bloed afgebroken door het lichaam.

Hoe gebruik ik ibuprofen?

Dit geneesmiddel is in drie verschillende varianten te verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor deze pijnstiller in de vorm van filmomhulde tabletten, een bruisgranulaat of een vloeibare versie voor kinderen.  

Hoe ibuprofen innemen?

De pijnstiller in tabletvorm kan simpelweg ingenomen worden met een glas water. Dit kan 3 tot 4 maal per dag met een tussenpauze van 4 tot 6 uur. Voor de vloeibare variant voor kinderen is het aan te raden om een maatlepel te gebruiken om de juiste dosis te bepalen.

Hoe ibuprofen bruis innemen?

De bruisvariant van deze pijnstiller dient opgelost te worden in een glas water en heeft een lichte sinaasappelsmaak. Na toevoeging aan water roer je de inhoud van het zakje even en drink je het mengsel in zijn geheel uit.

Ibuprofen als slaapmiddel

Het gebruik van dit geneesmiddel als slaapmiddel is niet wetenschappelijk bewezen. Dit medicijn is op de eerste plaats een pijnstiller en een ontstekingsremmer, geen slaapmiddel. Wanneer je een slaapmiddel wilt gebruiken is het aan te raden om dit met een arts te bespreken.

Ibuprofen als ontstekingsremmer

Deze pijnstiller staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende werking en behoort dan ook tot de groep van de NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs). Dit maakt dat het middel ook klachten van ontsteking kan verlichten.  

Ibuprofen als spierontspanner

Dit medicijn heeft een pijnstillende, ontstekingsremmende en koortsverlagende werking. Er bestaat geen aantoonbaar wetenschappelijk bewijs dat dit geneesmiddel een spierontspannende werking heeft.

Ibuprofen als pijnstiller

ibuprofen pijnstillerDit medicijn is een effectieve pijnstiller met koortsremmende en ontstekingsremmende werking. Het wordt voornamelijk gebruikt tegen hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en diverse andere vormen van pijn.

Vanaf welke leeftijd mag je ibuprofen gebruiken?

De pijnstiller mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 maanden of met een lichaamsgewicht onder de 5 kg. Bij gebruik langer dan 24 uur is het advies van een arts ook aan te raden.

Wanneer ibuprofen wel/niet gebruiken?

Het gebruik van deze pijnstiller is af te raden wanneer je allergisch bent aan ibuprofen of aan één van de bestanddelen, je ooit al een maagzweer of maagbloeding hebt gehad, bij een hersenbloeding, bij een storing van de nieren of de lever, bij aanleg voor bloedingen, bij ernstig hartfalen, bij gelijktijdig gebruik van antistollingsmiddelen en gedurende de laatste drie maanden van de zwangerschap.

Ibuprofen bij kiespijn

Deze pijnstiller kan gebruikt worden bij tandpijn omwille van een ontsteking met weefselschade. Spidifen is een bekende merknaam op gebied van pijnstillers voor tandpijn en werkt pijnstillend terwijl het ook de zwelling vermindert.

Ibuprofen bij zwangerschap

Het gebruik van deze pijnstiller tijdens de zwangerschap kan negatieve gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het gebruik van deze pijnstiller in de vroege fase van de zwangerschap de kans op een miskraam verhoogt terwijl het in de latere fases van de zwangerschap kan zorgen voor weeënremming en een verlenging van de bloedingstijd bij de moeder. Als je zwanger bent, is het gebruik van de pijnstiller zonder doktersadvies dan ook ten strengste afgeraden.

Ibuprofen bij keelpijn

Dit medicijn heeft een pijnstillende werking die voor de bestrijding van verschillende soorten pijnen kan gebruikt worden. Ook al is dit medicijn een krachtige pijnstiller, toch kan het gebruik van deze pijnstiller echter veel bijwerkingen met zich meebrengen. Let dus op met het gebruik van dit medicijn.

Ibuprofen bij hoofdpijn

ibuprofen hoofdpijnDe pijnstillende werking van dit medicijn kan ook verlichting tegen hoofdpijn bieden. Toch is het langdurig gebruik van deze pijnstiller zonder doktersadvies af te raden. Wanneer je last de hoofdpijn niet vanzelf weggaat, is het best om op consultatie te gaan bij een arts.  

Ibuprofen bij buikpijn

De vaakst voorkomende bijwerkingen van dit medicijn hebben meestal betrekking op het maagdarmstelsel met brandend maagzuur, maagpijn en misselijkheid als enkele voorbeelden. Het is daarom ook niet aan te raden om dit product te gebruiken als pijnstiller voor buikpijn en andere maagklachten.

Ibuprofen bij kinderen

Ibuprofen kan gebruikt worden door kinderen ouder dan 6 maanden en met een lichaamsgewicht hoger dan 5 kg. Vanaf de leeftijd van 12 jaar worden kinderen tot de categorie van de volwassenen gerekend. 

Ibuprofen bij ouderen

Het gebruik van dit medicijn is ook bij ouderen toegestaan. Toch letten ouderen best op met dit medicijn aangezien de kans op bijwerkingen hoger ligt in deze leeftijdscategorie. Verder wordt het gebruik van deze pijnstiller ook afgeraden wanneer er gelijktijdig ook bloedverdunners ingenomen worden. Dit komt omdat ibuprofen naast een pijnstillende en ontstekingsremmende werking ook het bloed verdunt.

Ibuprofen bij spierpijn

Spierpijn gaat meestal vanzelf over, maar wanneer nodig kan de ontstekingsremmende werking van een NSAID ook verlichting bieden. In tegenstelling tot paracetamol werkt deze pijnstiller ook ontstekingsremmend. 

Ibuprofen bij hartklachten

Het gebruik van dit medicijn is af te raden wanneer je al eerder geconfronteerd bent met ernstig hartfalen. Voor meer informatie over de bijwerkingen raadpleeg je best de bijsluiter of neem je contact op met een arts.

Ibuprofen bij hersenschudding

Om de hoofdpijn ten gevolge van een hersenschudding te bestrijden is het af te raden om een pijnstiller als ibuprofen te nemen.

Ibuprofen bij oogontsteking

Een arts kan bij een oogontsteking een ontstekingsremmer voorschrijven. Toch zal een arts vaak opteren voor het gebruik van antibiotica aangezien een oogontsteking op lange termijn blijvende schade aan het zicht kan aanrichten.

Ibuprofen bij hooikoorts

Wanneer je last hebt van hooikoorts is het verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van deze pijnstiller. Vermijd dan ook hoge doses van dit medicijn.

Ibuprofen bij voorhoofdsholteontsteking

Wanneer je de pijn bij een voorhoofdsholteontsteking wilt verlichten, doe je dit best eerst aan de hand van een paracetamol. Wanneer dit niet helpt, kan een zwaardere pijnstiller als ibuprofen ook helpen.

Ibuprofen bij rugpijn

De pijnstillende en ontstekingsremmende werking van deze pijnstiller kan helpen tegen verschillende soorten gewrichtspijn en rugpijn.

Ibuprofen bij blaasontsteking

Bij een ernstige blaasontsteking zal een dokter meestal een antibioticum voorschrijven. Om de pijn te verlichten is het beter om geen pijnstillers te gebruiken aangezien deze stoffen bevatten die de nieren belasten.

Ibuprofen bij oorontsteking

Bij ernstige pijn die een oorontsteking als oorzaak heeft, kan een pijnstiller gebruikt worden om de pijn te verminderen. Gebruik eerst een paracetamol, maar wanneer deze niet voldoende werkt kan je ook ibuprofen gebruiken.

Ibuprofen bij dieren

ibuprofen dierenIbuprofen is een effectieve pijnstiller voor mensen, maar kan uiterst gevaarlijk zijn voor dieren. De stoffen in ibuprofen zijn dan ook erg belastend voor de lever van honden, katten en paarden en zijn zelfs giftig voor deze dieren. Het is dan ook ten strengste af te raden om deze pijnstillers aan je huisdieren te geven.   

Ibuprofen bij astma

Net als bij hooikoorts ben je best voorzichtig met ibuprofen als je aan astma lijdt. Het is dan ook aan te raden om hoge doses van dit medicijn te vermijden.

Ibuprofen bij migraine

Uit klinische ervaring blijkt dat deze pijnstiller in sommige gevallen effectiever is om de migraine te bestrijden dan paracetamol. Hier bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs voor en het kan dus ook van situatie tot situatie verschillen. Toch kan de pijnstillende werking van dit medicijn verlichting bieden bij klachten van migraine. 

Ibuprofen bij waterpokken

Wanneer je last hebt van waterpokken is het gebruik van ibuprofen afgeraden omdat dit het risico op huidcomplicaties verhoogt. Om de koorts te remmen ga je bijgevolg dan ook beter op zoek naar een andere pijnstiller. Een arts kan je hier meer advies over geven.

Ibuprofen bij windpokken

Windpokken is een andere benaming voor varicella en betekent hetzelfde als waterpokken. Om de koorts te remmen gebruik je beter geen NSAID aangezien deze het risico op huidcomplicaties verhogen.

Ibuprofen bij bloedverdunners

Aangezien deze pijnstiller ook bloedverdunnend werkt, mag hij niet in combinatie met bloedverdunners worden gebruikt. Voor meer advies over pijnstillers en bloedverdunners raadpleeg je best een arts.

Ibuprofen bij paracetamol

Het gebruik van paracetamol in combinatie met ibuprofen is niet afgeraden. Het is wel belangrijk dat je op de dosering van beide medicijnen let. De maximumdosis van beide geneesmiddelen ligt dan ook lager wanneer ze gecombineerd worden.

Ibuprofen met alcohol

Door het regelmatig gebruik van alcohol in combinatie met dit medicijn verhoogt het risico slokdarm- en maagbloedingen. Net als bij ieder geneesmiddel is het af te raden om deze pijnstiller te mengen met alcohol.

Ibuprofen met andere geneesmiddelen

Het gebruik van deze pijnstiller in combinatie met bepaalde medicijnen is af te raden. Vraag je arts om advies als je een van de volgende geneesmiddelen gebruikt: ontwateringsmiddelen, antistollingsmiddelen (zoals acenocoumarol), bètablokkers, sterke ontstekingsremmende middelen, digoxine, bloedplaatjesremmers, selectieve serotonineheropnameremmers (bijvoorbeeld sertraline) en lage doses aspirine.  

Moet ik een maagbeschermer gebruiken bij het ibuprofen

In bepaalde gevallen is het nodig om een maagbeschermer te gebruiken bij het innemen van ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen. Voor meer advies over maagbeschermers raadpleeg je best een arts.

Waarom maagbeschermer gebruiken bij ibuprofen

Aangezien deze pijnstiller vaak bijwerkingen heeft op het maagdarmstelsel kan het nodig zijn om een maagbeschermer te nemen. Zo kan een maagzuurremmer het gevoel van brandend maagzuur tegengaan.