085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

08-09-2021 | Aandoeningen

Oorzaken van een jeukende hoofdhuid

Geschreven door Niels jeuk gevoelige hoofdhuid droge huid

Een jeukende hoofdhuid ikan heel vervelend zijn en kan uiteenlopende oorzaken hebben. In sommige gevallen is het een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals psoriasis. Andere factoren zijn extern, zoals stress of een allergie. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken van een jeukende hoofdhuid.

Symptomen


Wanneer je veel jeuk hebt aan je hoofdhuid, wijst dit vaak op een infectie of ontsteking. Er zijn verschillende manieren waarop de huid kan worden aangetast:
•    Scherp begrensde plakkaten bij psoriasis
•    Schilfers en roodheid bij seborrhoïsch eczeem
•    Schilferende en kale plekken bij een hoofdschimmel
•    Contactallergie op PPD, een zwarte haarverfstof
•    Kalende plekken en littekens bij CDLE, een zeldzame bindweefselziekte
•    Hoofdluizen waarbij zowel de luizen als de eitjes te zien zijn


Het is aangeraden om zo weinig mogelijk aan je hoofdhuid te krabben omdat hierdoor wondjes ontstaan en de jeuk erger wordt. Het is beter om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen en te behandelen.


Mogelijke oorzaken


De jeuk verspreid zich soms naar de oren, het voorhoofd, de nek, en soms ook het gehele gezicht. Het komt ook vaak samen met andere symptomen voor, zoals rode bultjes en vlekken, puskopjes, schilfers en haaruitval. Afhankelijk van die bijkomende kwaaltjes kan je soms de oorzaak van de jeuk achterhalen. Hieronder een overzicht van de mogelijke oorzaken, ingedeeld aan de hand van bijkomende symptomen.


Een jeukende hoofdhuid met schilfering, gepaard met of zonder haaruitval


Roos


Je vindt dan honderden witte vlokjes in je haar. Onbehandeld roos kan leiden tot jeuk en zelfs tot haaruitval.

Seborrhoïsch eczeem


Dit is een ernstige vorm van roos. Op de hoofdhuid zitten grijswitte en/of gelige schilfers en korsten. De huid is volledig of gedeeltelijk rood. 

Psoriasis van de hoofdhuid


Dit type psoriasis valt te herkennen aan de hand van scherp begrensde, rood schilferende en zilverkleurige plakkaten in de haargrenzen en/of op de rest van de hoofdhuid. De aandoening kan tot haaruitval leiden.

Schimmelinfectie


Een schimmelinfectie van de hoofdhuid en haren wordt gekenmerkt door schilfering en plakkaten. De kleur van de geïrriteerde huid (wit, geel, groen, …) kan aangeven welke schimmel de infectie heeft veroorzaakt. Ook hier is er kans op haaruitval.

Droge huid


Soms worden de jeuk en schilfering simpelweg veroorzaakt door een droge huid. Meestal heeft men op meerdere plekken van het lichaam last van een droge huid.

Atopisch eczeem


Deze huidaandoening brengt verschillende symptomen met zich mee, waaronder mogelijk ook irritatie van de hoofdhuid. Naast jeuk en schilfering, kan de persoon ook last hebben van haaruitval en rode bultjes.

Allergisch contacteczeem


Deze vorm van eczeem wordt uitgelokt door een allergische reactie op bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld parfumstoffen in gels, spoelingen en shampoos. Sommige haarverfstoffen en schuim makende stoffen kunnen de huid ook irriteren. De symptomen van zo’n reactie zijn een acute, jeukende huiduitslag, rode vlekken, bultjes en in sommige gevallen vochtblaasjes en blaren. Je krijgt het niet enkel op je hoofdhuid, maar ook de delen van het gezicht (voorhoofd, rondom de ogen en oren) en de nek en hals worden getroffen.
 
Irritatie op huidverzorgingsproducten


Wanneer je hoofdhuid jeukt, lichtjes rood is en lichte schilfering vertoond, kan deze misschien geïrriteerd zijn door een bepaald bestanddeel in een haargel, spoeling of parfum. De meest gekende irriterende stof is SLS of natriumlaurylsulfaat en is vaak terug te vinden in shampoo.

Lichen simplex chronicus


Dit is een vaak voorkomende huidafwijking die hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door stress. Door het overmatig krabben aan de jeukende huid is de huid op het achterhoofd en een deel van de nek veranderd in een leerachtig, rode plakkaat.

Pityriasis amiantacea


Dit is geen ziekte op zich, maar eerder een uiting van een onderliggende aandoening zoals eczeem, psoriasis of hoofdschimmel. Je kan het herkennen aan de plakkerige, gele of geelgroene schilfers waardoor de haren aan elkaar plakken.

Reactie op geneesmiddelen


Sommige mensen reageren slecht op bepaalde medicijnen en krijgen dan een jeukende huiduitslag. De jeuk kan zich dan ook uitbreiden naar het gezicht en de hoofdhuid.


Jeukende hoofdhuid met puskoppen


Folliculitis


Wanneer de jeuk op de hoofdhuid gepaard gaat met puskopjes, spreken we van folliculitis. Dit wordt veroorzaakt door een bacteriële, schimmel- of gistinfectie.

Folliculitis decalvans


Als de puskoppen niet veroorzaakt worden door een infectie, gaat het mogelijk over folliculitis decalvans. Dit is een auto-immuun ontsteking die zich richt op het vernietigen van de haarwortels. Naast de puskoppen heeft de getroffen persoon ook last van roodheid, verlittekening en haaruitval.


Jeukende hoofdhuid met rode vlekken, littekenvorming en haaruitval


Deze specifieke combinatie van factoren kan wijzen op een (zeldzame) auto-immuunziekte, zoals bijvoorbeeld CDLE, folliculitis decalvans of lichen planopilaris.


Jeukende hoofdhuid door parasieten

moeder die luizen behandeld bij kind
Hoofdluizen


De hoofdluis is een bekende parasiet die zich voeden met het bloed dat ze uit de hoofdhuid zuigen. Hierbij komt er speeksel van de luis in de huid terecht, waardoor deze gaat jeuken. De luizen en eitjes zitten vast aan de haren en kan je met het blote oog zien.

Schurft of scabiës


Deze aandoening wordt veroorzaakt door schurftmijten die eitjes in je huid leggen. Deze zijn niet zoals hoofdluizen met het blote oog te zien. De jeukende, schilferende plekken verschijnen op verschillende plaatsen zoals tussen de vingers en tenen, in de oksels, in de liezen… In sommige gevallen worden ook de hoofdhuid en het gezicht aangetast.

Jeukende hoofdhuid zonder zichtbare symptomen


Je kan ook last hebben van jeuk zonder dat de huid zichtbaar geïrriteerd is. In dat geval zijn er de volgende mogelijke verklaringen:


Jeukende hoofdhuid door stress


Door stress kan je hoofdhuid beginnen te jeuken. Dan kan je best zo weinig mogelijk krabben, want hierdoor kunnen wondjes ontstaan die nog meer jeuk tot gevolg hebben.

Jeukende hoofdhuid door auto-immuunziekten


Als je schildklier te traag functioneert, kan dit leiden tot jeuk en haaruitval. Dit komt voor in combinatie met andere symptomen zoals gewichtstoename en vermoeidheid.


Bijkomende onderzoeken bij een jeukende hoofdhuid


Als de jeuk langdurig aanhoudt, maak dan een afspraak bij je huisarts of dermatoloog. Zij kunnen het probleem identificeren en correct behandelen. Meestal kan de diagnose op het blote oog worden gesteld, maar soms worden er nog bijkomende onderzoeken uitgevoerd zoals:


•    Huidbiopsie
•    Bloed- of urineonderzoek 
•    Allergietesten zoals een bloedtest of plaktest
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.