19-09-2018 | Aandoeningen

Verlos jezelf van keelpijn met deze tips

Er bestaat voor velen geen irritantere pijn dan keelpijn. De gewoonste dingen als praten, eten en slikken voelen als een ware marteling aan. De binnenkant van je keel lijkt volgens jouw gevoel meer op een grof vel schuurpapier dan op de gladde binnenkant van de keel die je gewoon bent. Heb je last van keelpijn? Geen paniek! Met deze handige tips raak je zo snel mogelijk van dat geïrriteerde gevoel in je keel af. 

Drink voldoende water

Een droge keel is een ongelukkige keel. Door onvoldoende te drinken kan de keel snel droog een geïrriteerd aanvoelen. Wanneer je voldoende drinkt verklein je de kans dat je keelpijn zult hebben. Toch kan voldoende water drinken ook nog helpen wanneer het kwaad al geschied is. Door de pijnlijke keel in contact te laten komen met vloeistof treedt er een verzachtend gevoel op. Verder kan het spoelen van de keel helpen om de bacteriën uit de keelholte te verwijderen. Het kan ook handig zijn om een klein beetje citroen toe te voegen aan het water aangezien deze citrusvrucht ook een licht ontsmettende werking heeft. Houd die keel dus goed gesmeerd met water!

Eet een ijsje 

Verwen jezelf maar met een lekker waterijsje. De vloeistof in het ijsje zorgt niet enkel voor de smering van de keel, maar de koude zorgt er ook voor dat de zwelling in de keel zal afnemen. Probeer echter wel weg te blijven van ijs waar melk in verwerkt zit aangezien melk ervoor kan zorgen dat de keel nog extra geïrriteerd geraakt. Haal dus snel dat raketijsje uit de vriezer en verzacht je keelpijn!

Thee met honingkeelpijn verhelpen

Een oude volkswijsheid is om thee met honing te drinken wanneer je last hebt van een zere keel. De tip die door menig grootmoeder wordt gegeven blijkt echter vaak voor verzachting van de keelpijn te zorgen. Dit komt doordat de keel vochtig wordt gehouden door voldoende te drinken. Daarenboven heeft honing ook nog een antibacteriële werking die de keel helpt te ontsmetten. Houd je keel dus ontsmet met het beste wat de bijtjes te bieden hebben.

Zuig op een snoepje 

Opnieuw een tip om alles gesmeerd te laten verlopen in je keel. Door op een snoepje te zuigen wordt de speekselproductie gestimuleerd. Hierdoor voelt de keel minder snel droog en schor aan. Verder kan je ook op een zuigtablet als Strepsils nemen om de pijn te verzachten en de mond te ontsmetten.

Wacht niet te lang met naar de dokter te gaan

Het pijnlijke gevoel in je keel kan veel oorzaken hebben. Daarom is het ook belangrijk om medisch advies te vragen wanneer de keelpijn langer dan drie dagen aanhoudt. Vooral bij kinderen is het van het grootste belang om zo snel mogelijk een doktersbezoek te plannen wanneer het kind moeite heeft met slikken of ademen door de keelpijn. Wanneer de pijn te erg is kan je ervoor kiezen om een zuigtablet met een verzachtende en antibacteriële werking in te nemen zoals die van het alom bekende merk Strepsils. Neem om de 2 à 3 uur een tablet om de pijn te verzachten.
 

Wij horen graag je mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.