085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
15-07-2021 | Aandoeningen

Keratosis Pilaris: symptomen en behandeling

Geschreven door Niels huidverzorging gevoelige huid

Misschien heb je ze zelf ook: rode, ruwe bultjes op de bovenarmen of -benen die je doen denken aan kippenvel. Keratosis pilaris is een veelvoorkomende, maar verder onschuldige huidaandoening die rode of witte puntjes op armen of benen veroorzaakt. Ook al zorgt de aandoening niet voor gezondheidsrisico’s, toch zitten vele mensen verveeld met het uitzicht van de puntjes. Hierdoor vermijden ze vaker korte mouwen in de zomer. In dit artikel leer je meer over de oorzaken en behandelingen van keratosis pilaris.  

 

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een huidaandoening die voor rode, ruwe bultjes zorgt op voornamelijk de bovenarmen en -benen. In de volksmond wordt de aandoening ook wel anservel genoemd. Die naam is afgeleid van het Latijnse ‘anser’ dat gans betekent. De huid lijkt bij keratosis pilaris dan ook op kippen- of ganzenvel. Over het algemeen is het een onschuldige huidaandoening die veroorzaakt wordt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. 

Oorzaak

Het is niet 100% duidelijk wat de precieze oorzaak van de rode bultjes is. Een verklaring zou kunnen liggen in een overproductie van keratine, een bouwsteen van onze nagels en haren. Wanneer het lichaam te veel keratine aanmaakt, kan dit samen met dode huidcellen ophopen in de haarzakjes waardoor deze op hun beurt verstopt raken. De verstopte haarzakjes veranderen daarna in bultjes die na verloop van tijd ruwer en dikker gaan aanvoelen. 

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?

Keratosis pilaris kun je herkennen aan kleine rode, ruwe bobbeltjes op de huid die voornamelijk voorkomen op de bovenarmen en -benen. De huid gelijkt bij deze aandoening ook sterk op kippenvel. Over het algemeen zorgt keratosis pilaris niet voor klachten zoals jeuk of pijn. Er kunnen echter wel kleine puistjes ontstaan. Dat komt doordat bacteriën zich in de verstopte haarzakjes kunnen nestelen. Deze huidaandoening komt vooral voor op de bovenarmen en -benen, maar kan ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen zoals de billen en het gezicht.   

Behandelingkeratosis pilaris behandeling

Keratosis pilaris hoeft niet altijd behandeld te worden aangezien de aandoening ook geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Om de ruwe huid te verzachten kan een huidcrème gebruikt worden die die hoornlaag van de huid zachter maakt. Enkele voorbeelden van zulke producten zijn ureum, salicylzuur of vitamine A-zuur.   

Wat kun je zelf doen?

De rode bultjes die veroorzaakt worden door keratosis pilaris gaan vrijwel nooit vanzelf over. De huidafwijking zal dan ook je hele leven aanwezig blijven. Toch kun je zelf enkele stappen ondernemen om de huid zachter te doen aanvoelen en de bultjes te doen afnemen. Dat doe je door:

  • De huid te behandelen na een bad of douche om vochtverlies te vermijden.
  • Niet te warm te douchen of baden. Door de warmte van het water kan de huid verder uitdrogen waardoor de huid ook ruwer aanvoelt. 
  • Irriterende stoffen zoals geparfumeerde verzorgingsproducten te vermijden. 
  • Strakke kleding met irriterende stof te vermijden. Kies eerder voor lossere kleding uit natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. 
  • Voldoende water te drinken. Uitdroging is de vijand, door voldoende te drinken blijft de huid ook beter gehydrateerd.  
     
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.