Toon alle thema's »

Hoe kom je de winter door met een gezonde baby?


Aangezien pasgeboren baby’s voor het eerst in aanraking komen met allerlei vreemde stoffen, zijn ze nog niet in staat om zich volledig te weren tegen verschillende bacteriën. Doordat ze nog volop bezig zijn met de opbouw van hun immuunsysteem, zijn ze de eerste wintermaanden vaak ziek. Als ouder kan je helpen je kleintje 'gezond' te houden door preventief een aantal maatregelen te treffen. Wie wil nu niet de winter doorkomen zonder met zijn/haar baby dokters af te lopen en nachtjes wakker te liggen van gehoest en gesnotter?

Een goede reiniging van de neus

Een cruciale maatregel voor het comfort van uw baby is de neusspoeling. Zo houd je het neusje van je kind kiemvrij. Er bestaan verschillende oorzaken voor neusverstopping bij baby's: te droog slijm dat stagneert in de neusholten, een infectie die de slijmproductie doet toenemen en zijn neusje verstopt ... Al snel wordt uw baby gehinderd in zijn ademhaling en heeft hij/zij een verkoudheid. Vandaar dat kinderartsen en specialisten neusspoelingen aanraden om deze verstopping tegen te gaan.

De werking van een neusspoeling situeert zich op verschillende niveaus. Door de neusholte te bevochtigen, wordt de neusafscheiding vloeibaarder. Op die manier voert de neus slijmen gemakkelijker op een natuurlijke manier af. Daarnaast stimuleert een neusspoeling de trilling van de kleine haartjes aan het oppervlak van de neuscellen. Deze haartjes trillen samen om het slijm af te voeren naar de maag, waar het vernietigd wordt. Bijgevolg bevordert een neusspoeling dus ook de afvoer van het slijm met potentiële ziektekiemen en onzuiverheden. Samen zorgen al deze fysische effecten voor een vermindering van het contact van ziektekiemen en andere irriterende stoffen met het neusslijmvlies.

Het neusje kan gespoeld worden met unidoses fysiologisch water of een zoutoplossing waarbij er een halve tot een volledige ampulle in de neus van de baby gespoten wordt. De sterkte ervan is aangepast aan de leeftijd van je kind zodat het de slijmvliezen niet irriteert. De meest eenvoudige manier om de neus van je baby te spoelen is door hem op zijn rug te laten liggen. Vervolgens draai je het hoofdje naar de ene kant en spoel je het bovenste neusgat. Draai daarna het hoofdje naar de andere kant voor het andere neusgat hierdoor loopt de oplossing niet in de keel.

Ook een spray fysiologisch water kan gebruikt worden om de neus te reinigen. Hierbij wordt het zeewater op kamertemperatuur verstoven tot een fijne nevel. De keuze is persoonlijk en hangt meestal af van de ervaringen van de mama. Aanvullend kan er nog gewerkt worden met een neuspeertje, of neusreiniger, dat zeer eenvoudig te gebruiken is: simpelweg in het peertje knijpen, zachtjes in het neusgat van je baby steken en opnieuw loslaten. De neuspeer zuigt het overtollige slijm weg zodat je baby vrijer kan ademen. Vergeet niet het peertje na gebruik proper te maken.

Een goede luchtvochtigheid vergemakkelijkt de ademhaling van jouw baby: het behoudt voldoende slijmen in de neus en verlicht verstopte luchtwegen.

Vitamine D

Voldoende vitamines en mineralen verhogen de weerstand van uw baby. Deze vindt u onder meer in borstmelk, maar ook de verschillende poedermelken bevatten de nodige vitaminen en mineralen. Mag je kindje vaste voeding eten? Zorg dan voor voldoende variatie zodat hij/zij voldoende vitaminen binnenkrijgt.

Bovendien is het aangeraden om extra vitamine D te geven tot een leeftijd van zes jaar. Deze vitamine zorgt nasst de normale groei en herstel van de boten ook voor een verhoging van de weerstand. Vitamine D zit in vette vis en wordt aangemaakt door het zonlicht waaraan onze huid wordt blootgesteld. Je kan het aan kinderen bijgeven in druppelvorm en vanaf twee jaar onder de vorm van smelttabletten of kauwtabletten.

Een betere luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid vergemakkelijkt de ademhaling van jouw baby: het behoudt voldoende slijmen in de neus en verlicht verstopte luchtwegen. Het is dus geen overbodige luxe om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Als je kind hoest, deze zal ervoor zorgen dat de droge hoest van je kindje afzwakt en jij minder slapeloze nachten zal hebben. Ook wanneer je baby last heeft van slijmpjes kan de luchtbevochtiger een oplossing bieden: de slijmpjes zullen makkelijker loskomen waardoor de luchtwegen minder verstopt zullen zijn.

Bovendien heeft een correcte luchtvochtigheid een gunstig effect op bepaalde medicatie. De verstopte neus van je baby zal niet alleen verlicht worden, ook de werking van de neusspray zal bevorderd worden. Om te vermijden dat de symptomen verergeren, is het aangeraden de neusspray niet meer dan drie dagen te gebruiken.

Ontdek al onze nuttige artikelen om antwoorden te krijgen over vragen omtrent jouw kleine spruit.

1 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×

9,2 / 10
 • Y. uit LEIDSCHENDAM schreef:
  Hele nette vriendelijke service
  Je goedkeuring op de hoogte van je bestelling gehouden en netjes verpakt
 • Hans uit Rotterdam schreef:
  ff schrikken
  De nieuwe verpakking was even wennen maar na goed gelezen te hebben bleek het allemaal oke
 • Fokje uit Buitenpost schreef:
  Vlotte levering
  Vlotte levering.

hoe-kom-je-de-winter-door-met-een-gezonde-baby - alle producten

1 - 1 van 1 |
promo
placeholder Physiologica Septinasal
 (0)
Physiologica Septinasal Neusspray 50ml

Medisch hulpmiddel voor de neushygiëne, in de vorm van een fysiologische oplossing. Neusspoeling in geval van verkoudheid en ontsteking van de neus-keelholte.

prijs apotheek: 7,50
6,15
-18%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 7,50

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

1 - 1 van 1 |