085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

17-03-2021 | Aandoeningen

Koorts bij kinderen

Geschreven door Niels koorts kinderen baby

Koorts is geen ziekte, maar eerder een teken van een ziekte. Meestal wijst koorts erop dat het lichaam van je kind vecht tegen een virale of bacteriële infectie. De lichaamstemperatuur stijgt opzettelijk om het virus of de bacterie te bestrijden.

Bovendien activeert de temperatuurstijging het immuunsysteem van uw kind. Koorts is dus een natuurlijke bondgenoot van de verdedigingsmechanismen van het lichaam, en geen vijand die bestreden moet worden.

Wanneer moet ik naar de dokter met koorts?

Kinderen jonger dan 3 maanden

Ga naar de huisarts of naar de eerste hulp als je baby jonger dan 3 maanden is een rectale temperatuur van 38,1°C of hoger heeft.

Voor kinderen van 3 maanden en ouder

Ga naar de huisarts of de eerste hulp als uw kind van 3 maanden of ouder een rectale temperatuur van 38,5°C of hoger heeft en last heeft een van de volgende symptomen:

  • veel overgeven
  • uitgedroogd lijkt
  • Bel de hulpdiensten als je denkt dat de ernst van de situatie een ambulance vereist
  • futloos en somber uitziet
  • bleek ziet
  • moeilijk wakker wordt, aanhoudend slaperig en prikkelbaar is
  • ongewone roodheid heeft
  • zware hoofdpijn, nekpijn of stijfheid
  • blauwachtige huiduitslag die op blauwe plekken lijkt
  • een aanval: verliest het bewustzijn voor een korte tijd; beweegt de ledematen schokkerig en de ogen rollen naar achteren
  • moeite heeft met ademhalen

Ga binnen 24 uur naar de dokter als je kind koorts heeft en:

  • minder dan 6 maanden oud is
  • koorts heeft die langer dan 3 dagen aanhoudt, ongeacht de leeftijd
  • Je bezorgd bent over zijn of haar toestand
  • de koorts meer dan 3 dagen na het bezoek aan een arts nog steeds aanwezig is

Hoe hoog kan de koorts van een kind oplopen?

De temperatuur van je kind kan variëren, afhankelijk van de methode die wordt gebruikt om de temperatuur te meten. Zo is de temperatuur over het algemeen hoger bij rectale inname dan bij orale inname. Verder zal de mondtemperatuur hoger zijn dan de okseltemperatuur.

Een kind heeft koorts als zijn of haar temperatuur gelijk is aan of hoger is dan:

  • 38,1°C (100,6°F) rectaal bij een kind jonger dan 3 maanden;
  • 38,5°C (101,3°F) rectaal voor een kind ouder dan 3 maanden*;
  • 38,0°C (100,4°F) oraal;
  • 37.5°C (99.5°F) axillair (oksel).

Vertrouw niet alleen op de thermometerkoorts kinderen meten

De mate van koorts houdt geen verband met de ernst van de ziekte. Zo kan een gewone verkoudheid gepaard gaan met hoge koorts, terwijl de koorts van een kind dat aan meningitis lijdt veel lager kan zijn. Het is de algemene toestand van een kind met koorts die het belangrijkst is. Een kind met lage koorts dat slaperig of prikkelbaar is, is zorgwekkender dan een kind met hoge koorts dat in goede algemene conditie is.

Neem niet regelmatig de temperatuur van je kind op om te zien hoe het met hem of haar gaat. Er zijn gemakkelijk merkbare tekenen dat je kind zich niet goed voelt.

Als je kind minder levendig is, meer nors, of als zijn ogen glaziger worden, kan een temperatuurmeting wijzen op een infectie. Voor baby's jonger dan 6 maanden wordt echter aangeraden de lichaamstemperatuur te controleren zodra ze ziek lijken.

strong>Normale lichaamstemperatuur

Het menselijk lichaam heeft een biologische thermostaat (in de hersenen) die de temperatuur tussen 36,6°C en 38°C (97,9°F en 100,4°F) houdt. De lichaamstemperatuur varieert binnen deze grenzen. De lichaamstemperatuur van kinderen is iets hoger dan die van volwassenen.

In het algemeen is de lichaamstemperatuur 's morgens lager en bereikt de temperatuur in de namiddag haar hoogtepunt. De temperatuur is ook hoger na een warm bad, een maaltijd of intense fysieke inspanning. Vertrouw daarom niet op je tastzin om te bepalen of je kind koorts heeft, want zijn voorhoofd kan warm zijn zonder een hoge inwendige temperatuur (bijvoorbeeld als hij net heeft gespeeld).

Hoe meet je de tempkoorts kinderen behandelingeratuur van een kind?

Het is belangrijk te weten hoe je de temperatuur van een kind correct opneemt. Wanneer je de temperatuur van een kind meet, noteer dan de informatie zodat je er later naar kunt verwijzen. Dat kan de dokter helpen een diagnose te stellen.

Voor een grotere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid wordt aanbevolen de temperatuur van een kind rectaal (rectum), buccaal (mond) of axillair (oksel) op te nemen. Tympanische (oor) temperatuurmeting wordt echter niet aanbevolen, omdat het resultaat onbetrouwbaar is.

Welke methode de voorkeur geniet, hangt af van de leeftijd van het kind en de vereiste nauwkeurigheid. Rectale temperatuur is het meest accuraat. Het is de referentiemeting in de geneeskunde.

Van geboorte tot 5 jaar Ouder dan 5 jaar
1stekeuze: rectum
2dekeuze: oksel
1erkeuze: mond
2dekeuze: rectum
3dekeuze: oksel

Welke thermometer moet ik gebruiken?

Gebruik een digitale thermometer om de temperatuur van je kind te nemen. Dit type thermometer is niet alleen veilig, maar kan ook worden gebruikt om rectaal, oraal of onder de arm temperaturen te meten.

Omwille van hygiënische redenen gebruik je een thermometer voor rectaal gebruik niet voor metingen op andere plaatsen zoals in de mond. Gebruik geen kwikthermometer vanwege het risico van vergiftiging als hij breekt.

Stappen om de temperatuur van een kind op te nemen

Rectum

  1. Maak de thermometer schoon met koud water en zeep en spoel goed uit.
  2. Smeer het zilveren uiteinde van de thermometer in met bijvoorbeeld vaseline.
  3. Leg uw kind op zijn rug met zijn knieën iets uit elkaar en naar zijn buik toe gebogen.
  4. Steek de thermometer voorzichtig in het rectum, ongeveer 2 cm (3/4 inch), en houd hem tussen je vingers. Als het kind niet wil meewerken of gespannen is, vraag hem dan te persen alsof hij naar het toilet gaat. Dat zal het perineum ontspannen en het inbrengen van de thermometer vergemakkelijken.
  5. Na de piep, verwijder de thermometer en lees de temperatuur af.
  6. Maak de thermometer opnieuw schoon.

Mond

  1. Wacht 20 tot 30 minuten na de maaltijd.
  2. Maak de thermometer schoon met koud water en zeep en spoel goed uit.
  3. Plaats de thermometer onder de tong van het kind.
  4. Zorg ervoor dat zijn of haar mond gesloten is en houd de thermometer op zijn plaats.
  5. Wanneer de pieptoon klinkt, verwijder je de thermometer en lees je de temperatuur af.
  6. Maak de thermometer opnieuw schoon.

Oksel

  1. Maak de thermometer schoon met schoon water en zeep en spoel goed af.
  2. Plaats de thermometer in het midden van de oksel van het kind en steek de arm er stevig overheen. Houd dan de thermometer op zijn plaats.
  3. Na de piep, verwijder de thermometer en lees de temperatuur af.
  4. Maak de thermometer opnieuw schoon.

Hoe verlaag je koorts: met of zonder medicijnen?koorts kinderen temperatuur

Aangezien koorts geen ziekte is, kan het niet worden behandeld, maar wel onder controle worden gehouden. Het is meestal niet nodig koorts te verlagen als je kind het kan verdragen, omdat koorts niet gevaarlijk is.

Het grootste nadeel van koorts is het ongemak dat het veroorzaakt. Dit ongemak kan pijn en prikkelbaarheid omvatten. Als het kind zich onwel voelt of pijn heeft, kun je koortsmedicatie gebruiken. Het enige wat je moet doen is je kind zich beter laten voelen. Raadpleeg zo nodig een arts om de oorzaak van de koorts te achterhalen.

Acetaminophen of ibuprofen?

Kinderartsen raden meestal acetaminofen aan. Als het kind ouder is dan 6 maanden, kun je ibuprofen geven op advies van een arts. Gebruik echter altijd eerst acetaminophen. Beide soorten medicatie zijn even effectief. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm, in kauwtabletten of in zetpillen.

Geef geen ibuprofen aan kinderen jonger dan 6 maanden en geef nooit acetylsalicylzuur aan kinderen of tieners.

Ibuprofen verlaagt niet alleen de temperatuur en is een pijnstiller zoals acetaminofen, maar heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dat betekent dat het nuttig kan zijn wanneer een ontsteking aanzienlijke symptomen veroorzaakt (bijvoorbeeld in het geval van een oorontsteking of een amandelontsteking).

Ibuprofen is echter wat zwaarder voor de maag. Om deze reden wordt het zelden als eerste keuze aanbevolen. Het afwisselend gebruik van deze twee geneesmiddelen heeft geen enkel voordeel, tenzij op medisch advies. Geef nooit acetaminophen en ibuprofen tegelijk om het risico van additieve toxiciteit te vermijden.

Op de doosjes met acetaminophen en ibuprofen staat de dosis van het toe te dienen geneesmiddel vermeld naar gelang van de leeftijd en het gewicht van het kind. Om het kind de juiste dosis medicatie te geven, moet je uitgaan van het gewicht van het kind, niet van de leeftijd.

Overschrijd nooit de aanbevolen dosis. Raadpleeg een arts als het kind 3 dagen lang acetaminofen of ibuprofen heeft gebruikt en de koorts aanhoudt.

Antibiotica: voor bacteriële infecties

Als het kind een bacteriële infectie heeft (bv. oorontsteking, longontsteking, faryngitis, urineweginfectie), zal het nemen van antibiotica het genezingsproces sterk bevorderen. Het is echter mogelijk dat de koorts nog 2 of 3 dagen aanhoudt nadat de antibioticakuur is begonnen.

Als het kind 3 dagen na het begin van de antibioticakuur nog steeds koorts heeft, moet je opnieuw een arts raadplegen. De arts zal nakijken dat er geen complicaties optreden en dat de infectie niet resistent is tegen het antibioticum.

Eenvoudige stappen om je kind met koorts te helpen

  • Zorg voor een kalme en rustige omgeving voor het kind, want elke opwinding kan zijn of haar temperatuur doen stijgen.
  • Laat het kind luchtige, droge kleren dragen. Hierdoor kan warmte op natuurlijke wijze ontsnappen via de huid en transpiratie. Als het kind rilt, dek hem dan lichtjes toe tot het rillen stopt.
  • Geef baby’s regelmatig vocht om uitdroging te voorkomen, zoals water, soep, flesvoeding op gelatinebasis, enz. Vermijd dranken als cola, thee, sportdranken en vruchtensappen. Geef geen koude vloeistoffen aan kinderen jonger dan 10 maanden.
  • Houd de kamertemperatuur tussen 21°C en 23°C (70°F en 73°F).
  • Sprenkel warm water op het lichaam van het kind als je denkt dat hij of zij zich daardoor beter zal voelen. Geef het kind van tevoren een koortsverlagend medicijn.
  • Vermijd koude of lauwe waterbaden, ijsbaden en het gebruik van een ventilator, want hierdoor kan het kind zich ongemakkelijker voelen en gaan rillen.
  • Dwing het kind niet om te eten als het voedsel weigert of minder eet dan gewoonlijk.

Tandjes krijgen en vaccinatie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt het doorkomen van tandjes je kind niet ziek of geeft het geen hoge koorts. Als er hoge koorts optreedt, is het doorkomen van de tandjes zelden de oorzaak, dus het is het beste een arts te raadplegen.

Sommige vaccins kunnen koorts en koortsaanvallen veroorzaken. Het tetanus-, difterie- en pertussisvaccin (DTP) kan bijvoorbeeld op dezelfde dag koorts en een aanval veroorzaken, en het mazelen-, bof- en rodehondvaccin (MMR) kan binnen 8 tot 14 dagen een aanval veroorzaken. Maak je geen zorgen, dit is een normale reactie van het lichaam.

Koortsaanvallenkoorts kinderen baby

Koortsaanvallen komen vaak voor en zijn zelden gevaarlijk. Ze komen voor bij ongeveer 2 tot 5% van de kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar. Het fenomeen is indrukwekkend en doet denken aan een epileptische aanval. Maar daar houden de gelijkenissen op. De typische koortsgerelateerde koortsstuiptrekking duurt gewoonlijk enkele seconden tot enkele minuten.

Het wordt vaak veroorzaakt door een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur als gevolg van een relatief vaak voorkomende virale infectie. Daarom zal een kind dat al 40°C (104°F) is, zelden een koortsstuip krijgen. Hetzelfde geldt voor een kind dat al enkele dagen koorts heeft.

Ga altijd binnen een paar uur na een aanval naar een dokter of ga naar de eerste hulp.

Hoe kan ik koorts voorkomen?

Koorts is een verdediging tegen infectie. Daarom is de beste preventiestrategie het nemen van hygiënische maatregelen die het risico op infectie minimaliseren, zoals:

  • Grondig en vaak de handen wassen, zowel voor kinderen als volwassenen
  • Het contact vermijden met kinderen of volwassenen die symptomen van een besmettelijke ziekte vertonen
  • Het kind te laten vaccineren tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.