085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

08-04-2021 | Aandoeningen

Wat je moet weten over het stoppen van koorts

Geschreven door Niels koorts

Koorts is de reactie van het lichaam op het bestrijden van infecties veroorzaakt door virussen of bacteriën. Koorts kan ook het gevolg zijn van zonnebrand of van een inenting. Iedereen kan koorts krijgen, ongeacht leeftijd. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen de neiging hebben vaker koorts te krijgen dan anderen.

Om meer te weten te komen over specifieke behandelingsrichtlijnen per leeftijd en de symptomen te begrijpen, lees dan zeker verder.

Koorts laten verdwijnen

Als je zelf koorts hebt of iemand die je verzorgt koorts heeft, volg dan deze stappen om de koorts te laten verdwijnen:

 1. Meet je temperatuur op en beoordeel de symptomen. Als je temperatuur 38°C of hoger is, heb je koorts.
 2. Blijf in bed en rust uit.
 3. Blijf gehydrateerd. Drink water, ijsthee of sterk verdund vruchtensap om vocht aan te vullen dat je door zweten bent kwijtgeraakt. Maar als het moeilijk is om vloeistoffen binnen te houden, zuig dan op wat ijs.
 4. Neem vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals paracetamol en ibuprofen om koorts te verminderen. Let op de juiste dosering, en gebruik ze niet naast andere koortsverlagende medicijnen. Je mag je baby of kind geen aspirine geven zonder een arts te raadplegen. Baby's jonger dan 6 maanden mogen geen ibuprofen krijgen.
 5. Blijf koel. Verwijder extra lagen kleding en dekens, tenzij je koortsrillingen krijgt.
 6. Neem lauwe baden of gebruik koude kompressen om het jezelf comfortabeler te maken. Koude baden, ijsblokjesbaden, of alcoholbaden of -wrijven kunnen gevaarlijk zijn en moeten worden vermeden.
 7. Maar wat het getal op de thermometer ook aangeeft, als je je zorgen maakt, raadpleeg dan een arts.

Koorts is de reactie van het lichaam op het bestrijden van infecties veroorzaakt door virussen of bacteriën. Koorts kan ook het gevolg zijn van zonnebrand of van een inenting. Iedereen kan koorts krijgen, ongeacht de leeftijd. Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben vaker koorts dan anderen.

Hoe beoordeel je de situatie?

Een gezonde volwassene met lichte koorts kan zich voelen alsof hij is aangereden door een vrachtwagen, maar een baby met hoge koorts kan zich soms behoorlijk comfortabel voelen. Het omgekeerde van beide scenario's kan ook voorkomen.

Koorts is geen eenheidsworst, en dat geldt ook voor de symptomen. Je algemene comfortniveau en symptomen kunnen je helpen beslissen hoe je koorts moet behandelen.

Als je koorts hebt, kun je de volgende symptomen ervaren:

 • je zwak of licht in het hoofd voelen
 • verlies van eetlust
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • zweten
 • rillingen
 • misselijkheid
 • braken
 • huiduitslag

Als je koorts gepaard gaat met huiduitslag, moet je een arts raadplegen. Het is belangrijk dat je arts de oorzaak van de huiduitslag vaststelt. Andere symptomen, zoals misselijkheid of braken, kunnen met medische hulp sneller verdwijnen.

Als je koorts hoger is dan 39,4°C, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Dit geldt vooral als je last hebt van verwardheid, hallucinaties of stuiptrekkingen.

Temperatuurmeting in een notendopkoorts oplossen thuismiddel

De meeste mensen hebben een basistemperatuur van 37°C, hoewel sommige mensen een basistemperatuur hebben die iets hoger of lager is. Dagelijkse temperatuurschommelingen zijn ook normaal.

Verschillende soorten thermometers kunnen verschillende resultaten opleveren. Je wordt geacht koorts te hebben als een thermometer voor de mond, het rectum, het oor of het voorhoofd 38°C of hoger aangeeft.

Als je een okselthermometer gebruikt, is de temperatuur ongeveer of 1°C lager, dus alles wat meer dan 37°C aanwijst, wordt als koorts beschouwd.

Veel kinderartsen adviseren voor zuigelingen en baby's een rectale thermometer te gebruiken. Bespreek met een arts welk type thermometer je het beste kunt gebruiken. Laat hem ook weten welk soort thermometer je hebt gebruikt om de temperatuur van je kind op te nemen.

Wanneer moet je naar een arts gaan?

Hoe en wanneer je koorts moet behandelen, wordt meestal bepaald door je leeftijd. Als koorts niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige complicaties bij jonge kinderen, oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Zuigelingen en peuters

Zuigelingen tot 3 maanden oud moeten naar de dokter als ze 38°C of meer koorts hebben. Ook als er geen andere symptomen zijn, moeten ze naar de dokter.

Baby's van 3 tot 6 maanden oud hoeven niet behandeld te worden bij koorts tot 38,9°C. Als je baby andere symptomen heeft of meer koorts heeft dan 38,9°C, moet je een arts bellen.

Kinderen van 6 maanden tot 2 jaar die 38,9°C of meer koorts hebben, mogen onder toezicht van een arts vrij verkrijgbare geneesmiddelen innemen. Laat het je arts weten als de koorts meer dan een dag aanhoudt, verergert of niet daalt met medicijnen.

Jonge kinderen en adolescenten

Kinderen van 2 tot 17 jaar hebben over het algemeen geen medicatie nodig om koorts onder de 38,9°C te verminderen. Ze kunnen wel baat hebben bij medicijnen als ze last hebben van symptomen zoals prikkelbaarheid of spierpijn.

Als de koorts hoger wordt dan 38,9°C, kunnen medicijnen worden gebruikt om de koorts te verlagen. Als je kind zich erg ongemakkelijk voelt of als de koorts meer dan drie dagen aanhoudt, moet je contact opnemen met een arts.

Volwassenenkoorts oplossen medicijnen

Volwassenen van 18 jaar en ouder hebben meestal geen medicatie nodig bij koorts onder de 38,9°C. Koorts daarboven kan met medicijnen worden verminderd. Als de koorts hoger wordt dan 39,4°C of als de behandeling niet aanslaat, is een bezoek aan een arts gerechtvaardigd. Volwassenen met koorts en andere symptomen, zoals een stijve nek, ernstige pijn in het hele lichaam of kortademigheid, moeten onmiddellijk medische hulp inroepen.

Koorts bij volwassenen boven de 65 jaar vereist niet automatisch een speciale behandeling, maar je moet wel letten op symptomen zoals kortademigheid of verwardheid. Als je deze symptomen ervaart, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.

Je moet ook een arts raadplegen als de koorts hoger wordt dan 38,9°C of niet binnen twee dagen zakt. Je kunt vrij verkrijgbare medicijnen proberen, maar je moet er zeker van zijn dat ze niet in strijd zijn met andere medicijnen die je gebruikt.

Andere richtlijnen

Als je een aangetast immuunsysteem hebt, moet je een arts raadplegen. Een verzwakt immuunsysteem komt vaak voor bij mensen die HIV, kanker of auto-immuunziekten hebben.

Koorts is vaak een teken van een infectie. Soms gaan deze infecties snel over of zijn ze moeilijk te behandelen. Dus als je een aangetast immuunsysteem hebt, is het belangrijk dat je onmiddellijk medische hulp krijgt bij koorts.

Wat je nu kunt doen

Koorts is meestal niets om je zorgen over te maken. Het is belangrijk om de richtlijnen voor de behandeling van koorts te begrijpen, vooral voor jonge kinderen, oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Als je zelf koorts hebt of iemand die je verzorgt koorts heeft, moet je:

 • De leeftijdsrichtlijnen controleren. Is het veilig om de koorts thuis te behandelen of moet je naar een arts gaan?
 • Gehydrateerd blijven. Iedereen kan baat hebben bij extra elektrolyten of water.
 • De duur in de gaten houden. Ongeacht je leeftijd, als je koorts na ongeveer twee dagen nog niet is gezakt, moet je een arts raadplegen.

Als je niet zeker weet hoe je met koorts moet omgaan, bel dan een arts. Die kan samen met je bepalen wat de beste aanpak is.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.