085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

24-07-2020 | Algemeen welzijn

Koper

Geschreven door Niels

Koper is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.

Hemoglobine in het bloed is afhankelijk van ijzer. Om dit vast te leggen is echter Koper nodig. Daardoor is deze stof dus nodig om de zuurstoftransporten in het lichaam goed te regelen. Ook speelt Koper een rol bij bindweefsel en botvorming. Daarnaast worden huid en haar van pigment voorzien, mede door deze stof. De energievoorziening en de weerstand van het lichaam zijn ook deels afhankelijk van voldoende Koper.

Bronnen voor Koper?

Koper komt in verschillende voedingsmiddelen voor. Het wordt vooral uit noten en graanproducten gehaald. Daarnaast zit het in schaal- en schelpdieren en zeevis. Ook is het in orgaanvlees te vinden. Verder zijn groenten, fruit en cacao bronnen om koper uit te halen. Daarmee is een goed voedingspatroon samen te stellen.

In welke mate is Koper nodig?

Voor Koper geldt dat er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is vastgesteld. Voor volwassenen ligt die op 0,9 milligram per dag. Zwangere vrouwen hebben iets meer koper nodig. Dit is te wijten aan het feit dat in de placenta en foetus de stof ook nodig is. Ook wanneer borstvoeding wordt gegeven is meer Koper nodig. Daarmee is de hoeveelheid die via de moedermelk wordt uitgescheiden op te vangen. Daarnaast hangt de behoefte ook af van de levensfase. Zoek dit dus ook goed uit.

Aanbevolen inname

Dagelijkse
aanbevelingen*

Kinderen

 

6-11 maanden

0,3

1-2 jaar

0,3

2-5 jaar

0,4

6-9 jaar

0,5

Mannen

 

9-13 jaar

0,7

14-17 jaar

0,9

18-50 jaar

0,9

50-70 jaar

0,9

> 70 jaar

0,9

Vrouwen

 

9-13 jaar

0,7

14-17 jaar

0,9

18-50 jaar

0,9

50-70 jaar

0,9

> 70 jaar

0,9

Zwangere vrouwen

1,0

Bij borstvoeding

1,3

Factoren die de opname beïnvloeden

Koper wordt in de opname afgeremd wanneer zink in het spel is. Ook wanneer de inname van vitamine C boven 1500 milligram per dag uitkomt zou dit koper kunnen afstoten. Al is deze hoeveelheid gelijk aan die in 25 sinaasappels.

Welke hoeveelheid is veilig?

Er wordt gesteld dat voor volwassenen een maximale veilige dosis aan Koper van belang is. Het gaat dan om 5 milligram koper per dag. Dit zou neerkomen op het eten van ongeveer 550 gram gekookte zilvervliesrijst. Wel is de veilige dosis bepaald op basis van een gemiddelde waarde, met een ruime marge daarbij in acht genomen.

Gevolgen van te veel Koper

Er bestaat een mogelijkheid dat er een teveel aan koper wordt ingenomen. Dit komt dan door verontreinigde producten en dranken. Dit leidt tot meer speeksel, buikpijn misselijkheid, diarree en braken.

Aanvaardbare bovengrens

  • 1 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 2 milligram per dag voor kinderen van 4 tot 6 jaar
  • 3 milligram per dag voor kinderen van 7 tot 10 jaar
  • 4 milligram per dag voor kinderen van 11 tot 17 jaar
  • 5 milligram per dag voor volwassenen

Gevolgen van te kort aan Koper

Het komt vrijwel niet voor dat mensen te weinig Koper binnen krijgen. Dit komt weleens voor bij ondervoede kinderen, te vroeg geboren kinderen en pasgeborenen. Dit is te herkennen aan symptomen als bloedarmoede en een vermindering van het afweersysteem. Daarnaast kan het leiden tot botafwijkingen zoals bijvoorbeeld osteoporose.

Lees meer op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.