085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
12-02-2021 | Algemeen welzijn

Kou op de blaas: wat te doen bij incontinentie

Geschreven door Niels

De winter komt eraan. Muts op, sjaal om, handschoenen aan – goed ingepakt de deur uit. Het kan zijn dat de blaas onmiddellijk reageert zodra je naar buiten stapt. Je kunt direct het gevoel hebben dat je moet plassen. Extra vervelend als je last hebt van ongewild urineverlies. We vertellen waar de plotselinge aandrang vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.

Ongewild urineverlies door koude prikkels

Met blote voeten op een koude vloer stappen of een pak melk uit de koeling pakken in de supermarkt: veel prikkels die met kou te maken hebben, kunnen leiden tot een plotse drang om te plassen. Ook als je vanuit een warm huis naar buiten stapt. Dit is vooral vervelend voor mensen met een overactieve blaas. De prikkels kunnen leiden tot ongewild urineverlies.

Wat kou en aandrangincontinentie met elkaar te maken hebben

Bij aandrangincontinentie ontstaat er plots een drang om te plassen. Dit type urineverlies noemen we ook wel urge-incontinentie. Van zodra er aandrang is om naar het toilet te gaan, is er al urineverlies. Uit onderzoek blijkt dat de aandrang om te plassen door koude te maken heeft met een bepaalde sensor bij de blaas. Die zorgt voor een reflex waardoor de blaas samentrekt en je meteen het gevoel hebt dat je moet plassen.

Wat je zelf kunt doen

Grote verschillen tussen warmte en kou kan de drang om te plassen groter maken. We raden daarom aan grote temperatuurverschillen te vermijden. In sommige gevallen is dat natuurlijk lastig. Bijvoorbeeld als je op een koude winteravond op restaurant bent geweest en weer naar buiten stapt. Gelukkig biedt incontinentiemateriaal bescherming.

Vind incontinentiemateriaal dat bij je past

TENA heeft incontinentiemateriaal speciaal voor vrouwen en mannen. In allerlei soorten en maten. Probeer het gerust.

Incontinentiemateriaal voor vrouwen

Voor vrouwen hebben we een breed gamma van TENA:

Incontinentiemateriaal voor mannen

Er bestaat incontinentiemateriaal voor mannen in allerlei soorten en maten:

Bekijk het hele gamma van TENA.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.