085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

06-02-2019 | Aandoeningen

De kracht van kurkuma

In Azië is het kruid van de gemalen geelwortel al eeuwenlang een vaste waarde in de keuken. Kurkuma geeft niet enkel een Indische curry zijn kenmerkende kleur, maar heeft daarenboven ook vele heilzame eigenschappen. In vele Aziatische landen wordt Kurkuma dan ook voor geneeskundige toepassingen gebruikt. Sinds kort is kurkuma ook een ware hype in het Westen. In elke apotheek of kruidenierswinkel kan je wel supplementen vinden met extracten van de geelwortel, maar weinig mensen weten wat kurkuma effectief met je lichaam kan doen.

Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen liggen vaak aan de basis van vele chronische aandoeningen. Gelukkig heeft het actieve ingrediënt van kurkuma, curcumine, een sterke ontstekingsremmende werking. Volgens sommige gebruikers helpt een supplement met kurkuma bijna even goed als vele ontstekingsremmende medicijnen.    

Natuurlijke pijnstiller

Naast een ontstekingsremmende werking heeft kurkuma ook een pijnstillende werking bij chronische pijnen als reuma en artritis. Een dosering van 200 tot 500 mg zou klachten van pijn al aanzienlijk verlagen. Volgens onderzoek zou curcumine in sommige gevallen even effectief of zelfs effectiever zijn dan sommige farmaceutische pijnstillers.   

Spierpijn verminderen

Bij krachttraining kunnen de spieren schade oplopen. Een supplement met kurkuma kan vele sporters niet enkel helpen bij het herstellen van de spieren na een zware training, maar de spieren ook schade aan het spierweefsel helpen voorkomen. Hierdoor heb je als sporter beduidend minder last van spierpijn na een zware inspanning.    

Depressie verminderen

Uit onderzoek is ook gebleken dat curcumine kan helpen bij het bestrijden van ernstige depressies. Bij een dosis van twee maal 500 mg curcumine per dag is gebleken dat de ervaren angst bij de testpersonen aanzienlijk was afgenomen. Dit komt doordat kurkuma de productie van neurotransmitters zoals serotine en dopamine bevordert.  

Goed voor darmen en verteringssysteem

Kurkuma-werking

Kurkuma wordt ook vaak gebruikt bij verteringsproblemen omdat het helpt bij de vertering van vetten. Verder kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine helpen om ontstekingen in de darmwand tegen te gaan. Zo kan kurkuma de klachten van mensen met de ziekte van Crohn of prikkelbare-darmsyndroom helpen om de klachten te doen verminderen.  

Welke supplementen werken het best?

Niet ieder supplement met kurkuma of curcumine is even effectief. De samenstelling van het supplement bepaalt de effectiviteit ervan. Zo zorg je er het best voor dat je een supplement gebruikt met een hoge biobeschikbaarheid. Dit komt doordat kurkuma zeer slecht door het lichaam wordt opgenomen. Bij een supplement met een hoge biobeschikbaarheid krijgt het lichaam meer kans om de actieve ingrediënten effectief op te nemen. Een supplement zoals Curcuma Complex van Natural Energy heeft een biobeschikbaarheid die tot 29 keer hoger ligt dan een standaard kurkuma-extract en is online verkrijgbaar bij Viata.  

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.