Lage bloeddruk : verhogen, symptomen (hoofdpijn) en oorzaak (stress)

Een lage bloeddruk komt voor wanneer de druk te laag is om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Wanneer de bloeddruk lager is dan 110/70 mmHg voor mannen en 100/60 mmHg voor vrouwen wordt het als hypotensie beschouwd. Het komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen en vrij dunne mensen.
In de meeste gevallen is een lage bloeddruk geen probleem maar het kan wel een aantal onaangename klachten met zich meebrengen. Daarnaast kan het ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening of aanleiding zoals bloedverlies, een trage hartslag of medicijngebruik. Als je verder leest vind je meer informatie over wat een lage bloeddruk is, de oorzaken ervan en hoe je een lage bloeddruk kan behandelen.
In ernstige gevallen kan een lage bloeddruk levensbedreigend zijn. Een bloeddrukwaarde lager dan 90 millimeter kwik (mm Hg) voor het bovenste getal (systolisch) of 60 mm Hg voor het onderste getal (diastolisch) wordt over het algemeen als lage bloeddruk beschouwd.
Wat is een lage bloeddruk?
De bloeddruk wordt gemeten in twee verschillende getallen: de systolische bovendruk en de diastolische onderdruk. De systolische druk is de druk waarmee het hart bloed in de vaten pompt. De diastolische druk is de druk wanneer het hart zich ontspant. Een normale bloeddruk ligt tussen een bovendruk van 100 en 140 en een onderdruk van 70 tot 95 mmHg. Wanneer huisartsen de bloeddruk uitdrukken, delen ze het getal door 10. Een bloeddruk van 12/7 is bijvoorbeeld normaal terwijl een bloeddruk van 9/6 te laag is. Hier spreekt men dan van een lage bloeddruk.
De bloeddruk meten
De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Daarnaast moet de bloeddruk in rust worden gemeten. Het is daarom belangrijk dat je gaat zitten en ontspant. Om zeker te zijn dat de meting van de lage bloeddruk klopt, is het aangewezen om deze tweemaal te meten of zelfs verschillende keren per dag indien dit mogelijk is.
Wat betekent een lage bloeddruk?
Een lage bloeddruk hoeft niet meteen te betekenen dat er iets mis is. Sommige mensen hebben bloeddrukwaarden die aanduiden dat ze eigenlijk een lage bloeddruk hebben, maar omdat ze er geen last van ondervinden hoeft er niets aan gedaan te worden. Een huisarts zal de bloeddruk meten maar enkel medicatie voorschrijven wanneer de lage bloeddruk werkelijk een effect heeft op de gezondheid van de patiënt. Een te lage bloeddruk kan ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Het is belangrijk om dit altijd uit te sluiten voor je de lage bloeddruk in de wind slaat omdat je er toch geen last van hebt.
Symptomen van een te lage bloeddruk
Zoals al eens vermeld, wordt een te lage bloeddruk pas als een probleem gezien wanneer het symptomen veroorzaakt. Over het algemeen geeft een te lage bloeddruk de volgende symptomen:
- Hartkloppingen & hartritmestoornissen
- Misselijkheid
- Zweten
- Oorsuizen
- Duizeligheid
- Duizeligheid, sterretjes of wazig zien en zwart voor de ogen zien
- Flauwvallen
- Zwakte
Shock
Extreme hypotensie kan leiden tot deze levensbedreigende aandoening. Tekenen en symptomen zijn onder andere:
- verwarring, vooral bij oudere mensen
- Koude, klamme, bleke huid
- Snelle, oppervlakkige ademhaling
- Zwakke en snelle pols
Wanneer moet u naar een dokter gaan?
Als u tekenen of symptomen van shock vertoont, zoek dan medische spoedhulp.
Als uw bloeddruk voortdurend te laag is, maar u zich goed voelt, zal uw arts u waarschijnlijk alleen tijdens routineonderzoeken controleren.
Zelfs occasionele duizeligheid of lichtheid in het hoofd kan een relatief klein probleem zijn - het resultaat van milde dehydratatie door teveel tijd in de zon of in een warm bad, bijvoorbeeld. Toch is het belangrijk dat u naar uw arts gaat als u tekenen of symptomen van lage bloeddruk hebt, omdat die kunnen wijzen op ernstiger problemen. Het kan nuttig zijn om uw symptomen bij te houden, wanneer ze zich voordoen en wat u op dat moment aan het doen bent.
Lage bloeddruk symptonen huisarts
Wanneer je merkt dat je vaak last hebt van deze symptomen, is het aangewezen om eens naar de huisarts te gaan zodat deze je bloeddrukwaarden kan meten.
Oorzaken te lage bloeddruk
Een te lage bloeddruk kan veel oorzaken hebben maar het kan ook inherent zijn aan een individu. Sommige mensen hebben simpelweg van nature een lagere bloeddruk. In sommige gevallen ligt er een oorzaak of aandoening aan de grondslag. Oorzaken van een lage bloeddruk kunnen zijn:
- Bloedverlies door bloedingen, een ongeluk of zware menstruaties
- Infecties waarbij je veel moet braken of diarree hebt
- Tijdens de zwangerschap
- Het gebruik van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk, antidepressiva en slaapmiddelen
- Hartproblemen
- Diabetes
- Orthostatische hypotensie door te snel opstaan
- Vochtverlies door koorts, sporten, saunagebruik of grote brandwonden
- Stress
Bloeddruk: hoe laag kunt u gaan?
Wat voor u een te lage bloeddruk is, kan voor iemand anders normaal zijn. De meeste artsen vinden de bloeddruk alleen te laag als deze klachten veroorzaakt.
Sommige deskundigen definiëren lage bloeddruk als een waarde die lager is dan 90 mm Hg systolisch of 60 mm Hg diastolisch. Als een van beide waarden daaronder ligt, is uw bloeddruk lager dan normaal.
Een plotselinge daling van de bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Een verandering van slechts 20 mm Hg - een daling van 110 systolisch naar 90 mm Hg systolisch, bijvoorbeeld - kan duizeligheid en flauwvallen veroorzaken wanneer de hersenen niet genoeg bloed krijgen. En grote dalingen, zoals die welke worden veroorzaakt door ongecontroleerde bloedingen, ernstige infecties of allergische reacties, kunnen levensbedreigend zijn.
Aandoeningen die een lage bloeddruk kunnen veroorzaken
Medische aandoeningen die een lage bloeddruk kunnen veroorzaken, zijn onder meer
- Zwangerschap. Omdat de bloedsomloop tijdens de zwangerschap snel toeneemt, zal de bloeddruk waarschijnlijk dalen. Dit is normaal en meestal keert de bloeddruk na de bevalling terug naar het niveau van voor de zwangerschap.
- Hartproblemen. Enkele hartaandoeningen die tot een lage bloeddruk kunnen leiden, zijn een extreem lage hartslag (bradycardie), hartklepproblemen, een hartaanval en hartfalen.
- Endocriene problemen. Ziekte van de bijschildklier, bijnierinsufficiëntie (ziekte van Addison), lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en, in sommige gevallen, diabetes kunnen een lage bloeddruk veroorzaken.
- Uitdroging. Wanneer uw lichaam meer water verliest dan het opneemt, kan dit leiden tot zwakte, duizeligheid en vermoeidheid. Koorts, braken, ernstige diarree, overmatig gebruik van diuretica en zware lichamelijke inspanning kunnen leiden tot uitdroging.
- Bloedverlies. Als u veel bloed verliest, bijvoorbeeld als gevolg van een ernstige verwonding of een inwendige bloeding, daalt de hoeveelheid bloed in uw lichaam, waardoor de bloeddruk sterk daalt.
- Ernstige infectie (septikemie). Wanneer een infectie in het lichaam in de bloedbaan terechtkomt, kan dit leiden tot een levensbedreigende daling van de bloeddruk, septische shock genaamd.
- Ernstige allergische reactie (anafylaxie). Veel voorkomende triggers van deze ernstige en mogelijk levensbedreigende reactie zijn voedingsmiddelen, bepaalde geneesmiddelen, insectengif en latex. Anafylaxie kan ademhalingsproblemen, netelroos, jeuk, een gezwollen keel en een gevaarlijke daling van de bloeddruk veroorzaken.
- Gebrek aan voedingsstoffen in uw dieet. Een gebrek aan vitamine B-12, foliumzuur en ijzer kan ervoor zorgen dat uw lichaam niet genoeg rode bloedcellen aanmaakt (bloedarmoede), wat een lage bloeddruk veroorzaakt.
Soorten lage bloeddruk
Artsen delen lage bloeddruk (hypotensie) vaak in categorieën in, afhankelijk van de oorzaken en andere factoren. Enkele soorten lage bloeddruk zijn:
- Lage bloeddruk bij het opstaan (orthostatische of posturale) hypotensie). Dit is een plotselinge daling van de bloeddruk wanneer u opstaat vanuit een zittende positie of na te zijn gaan liggen.
- De zwaartekracht zorgt ervoor dat het bloed zich in uw benen verzamelt wanneer u staat. Normaal compenseert uw lichaam dit door uw hartslag te verhogen en de bloedvaten te vernauwen, zodat er voldoende bloed terugstroomt naar uw hersenen. Maar bij mensen met orthostatische hypotensie faalt dit compensatiemechanisme en daalt de bloeddruk, wat leidt tot duizeligheid, lichtheid in het hoofd, wazig zien en zelfs flauwvallen. Orthostatische hypotensie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder uitdroging, langdurige bedrust, zwangerschap, diabetes, hartproblemen, brandwonden, overmatige hitte, grote spataderen en bepaalde neurologische aandoeningen. Een aantal medicijnen kan ook orthostatische hypotensie veroorzaken, met name medicijnen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen - diuretica, bètablokkers, calciumkanaalblokkers en angiotensine-converterend-enzym (ACE)-remmers - evenals antidepressiva en medicijnen die worden gebruikt om de ziekte van Parkinson en erectiestoornissen te behandelen.
Orthostatische hypotensie komt vooral voor bij oudere volwassenen, maar ook bij jonge, verder gezonde mensen die plotseling opstaan nadat ze lang met hun benen over elkaar hebben gezeten of nadat ze een tijd op hun hurken hebben gezeten. - Lage bloeddruk na het eten (postprandiale hypotensie). Deze daling van de bloeddruk treedt één tot twee uur na het eten op en treft vooral oudere volwassenen.
- Na het eten stroomt er bloed naar het spijsverteringskanaal. Normaal gesproken verhoogt uw lichaam uw hartslag en vernauwt het bepaalde bloedvaten om de bloeddruk normaal te houden. Maar bij sommige mensen falen deze mechanismen, wat leidt tot duizeligheid, flauwvallen en vallen. Postprandiale hypotensie komt vaker voor bij mensen met een hoge bloeddruk of een aandoening van het autonome zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson.
Het eten van kleine, koolhydraatarme maaltijden, het drinken van meer water en het vermijden van alcohol kunnen de symptomen helpen verminderen. - Lage bloeddruk door gebrekkige hersensignalen (neuraal gemedieerde hypotensie). Deze aandoening, die een daling van de bloeddruk veroorzaakt na lang staan, treft vooral jonge volwassenen en kinderen. Het lijkt te ontstaan door een miscommunicatie tussen het hart en de hersenen.
- Lage bloeddruk als gevolg van beschadiging van het zenuwstelsel (meervoudige systeematrofie met orthostatische hypotensie). Deze zeldzame aandoening wordt ook wel het syndroom van Shy-Drager genoemd en heeft veel Parkinson-achtige symptomen. Het veroorzaakt progressieve schade aan het autonome zenuwstelsel, dat onwillekeurige functies zoals bloeddruk, hartslag, ademhaling en spijsvertering controleert. Het wordt geassocieerd met het hebben van een zeer hoge bloeddruk wanneer men ligt.
Wat doen bij een te lage bloeddruk?
Indien je last hebt van een lage bloeddruk, bekijk je best eerst of je recent van geneesmiddel veranderd bent of een behandeling met een nieuw geneesmiddel bent opgestart. Zorg dat je voldoende water drinkt. Indien je geen zoutarm dieet moet volgen, kan je ook wat meer zout innemen dan normaal, bv door een extra bouillonblokje te gebruiken in je eten. Beweeg regelmatig bijvoorbeeld elk uur 5 minuten wandelen en/of elke dag 30 minuten gaan wandelen.
Neem geen geneesmiddelen of voedingssupplementen in zonder medisch advies. Het is namelijk niet altijd nodig om een te lage bloeddruk te behandelen. Het is wel belangrijk om je huisarts op de hoogte te brengen van je lage bloeddruk.
Risicofactoren
Lage bloeddruk (hypotensie) kan bij iedereen voorkomen, hoewel bepaalde vormen van lage bloeddruk vaker voorkomen, afhankelijk van uw leeftijd of andere factoren:
- Leeftijd. Bloeddrukdalingen bij het opstaan of na het eten komen vooral voor bij volwassenen ouder dan 65 jaar. Neuraal gemedieerde hypotensie komt vooral voor bij kinderen en jongere volwassenen.
- Medicijnen. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld bloeddrukverlagende medicijnen zoals alfablokkers, hebben een groter risico op lage bloeddruk.
- Bepaalde ziekten. Door de ziekte van Parkinson, diabetes en sommige hartaandoeningen loopt u een groter risico op een lage bloeddruk.
Complicaties
Zelfs een matige vorm van lage bloeddruk kan leiden tot duizeligheid, zwakte, flauwvallen en een risico op letsel door vallen.
En een ernstig lage bloeddruk kan uw lichaam beroven van voldoende zuurstof om zijn functies uit te voeren, wat kan leiden tot schade aan uw hart en hersenen.
Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.