085/016 08 96

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

LDL cholesterol – slechte cholesterol 2

ldl cholesterolLDL cholesterol (Lagedichtheidlipoproteïne), ofwel low density cholesterol wordt de slechte cholesterol genoemd. Deze slechte cholesterol blijft als het ware tegen de wanden van de bloedvaten plakken. Dit zorgt ervoor dat de aderen dichtslibben door ophopingen en vernauwingen. Dit fenomeen heet arteriosclerose. Wanneer de LDL waarden in je bloed te hoog zijn, kan dit leiden tot hart- en vaatziekten. Meer specifiek, wanneer de vernauwingen in je bloedvaten plots de volledige ader afsluiten, zorgt dit ervoor dat een deel van je hart geen bloed en zuurstof meer krijgt. Dit veroorzaakt op zijn beurt een hartaanval. Het is daarom essentieel om jaarlijks een bloedafname te laten doen bij je huisarts om de LDL cholesterol waarden te meten.

LDL te laag

Wanneer je LDL cholesterol te hoog is, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Het verlagen van de slechte cholesterol begint bij een gezonde levensstijl. Eet veel verse groenten en fruit. Ook vezels zijn zeer belangrijk in een gezond voedingspatroon. Vette vis is rijk aan omega 3 en kan de cholesterol spiegel helpen verlagen. Zaden en noten bevatten ook gezonde vetten die je cholesterol helpen verlagen en daardoor als gezonde snack kunnen dienen. In onderstaande tabel vind je de LDL waarden terug.

LDL waarden

LDL waarden

Lager dan 70 mg/dl

Te laag

Lager dan 100 mg/dl

Te laag

100 tot 120 mg/dl

Goed

130 tot 189 mg/dl

Hoog

160-189 md/dl

Te hoog

190 mg/dl en hoger

Gevaarlijk hoog

Meer informatie over cholesterol waarden.

Hoe een hoog cholesterolgehalte te voorkomen

Gewicht verliezen en bewegen

Men raadt u aan om ten minste twee uur en 30 minuten per week te oefenen, of gedurende de meeste dagen 30 minuten. Oefening verlaagt uw LDL-niveau en verhoogt uw HDL-niveau. Het helpt u ook om gewicht te verliezen, wat uw cholesterolgehalte kan helpen verlagen. Als u overgewicht heeft, hoeft u niet alles te verliezen. Slechts 5 tot 10 procent van uw lichaamsgewicht kan een grote invloed hebben op het verlagen van uw cholesterol.

Eet een gezond dieet

Probeer de hoeveelheid verzadigde vetten in uw dieet, die uw lichaam bedekt met cholesterol, te verminderen. Verzadigde vetten zitten in zuivel en vet vlees, dus schakel over op mager, huidloos vlees. Vermijd transvetten, die voorkomen in commercieel verpakte bakkerijproducten zoals koekjes en crackers. Laadt hele granen, fruit, noten en groenten op.

Praat met je dokter

Laat je cholesterol testen, vooral als je een risico loopt. Als uw niveaus hoog zijn of op de grens liggen, werk dan samen met uw arts om het beste behandelplan voor u uit te zoeken. Uw arts kan u statines voorschrijven. Als u uw statines zoals voorgeschreven inneemt, kunnen ze uw LDL-niveaus aanzienlijk verlagen. Meer dan 30 miljoen Amerikanen nemen statines. Andere medicijnen zijn ook beschikbaar om een hoog cholesterolgehalte te behandelen als statines alleen ineffectief zijn of als u een contra-indicatie heeft voor het gebruik van statines.