Toon alle thema's »

Littekens

Wat is littekenweefsel

litteken soortenLittekens komen bij iedereen weleens voor. Hoewel ze geen kwaad kunnen, zorgen ze ervoor dat je geen egale huid meer hebt. Dit wordt uiteraard door velen als vervelend ervaren maar hoe ontstaan littekens precies? De huid bestaat uit verschillende huidlagen. Wanneer je een wonde hebt, is een van deze huidlagen beschadigd. Afhankelijk van welke van de huidlagen beschadigd is, zal je wel of niet een litteken krijgen. Wanneer er sprake is van een oppervlakkige huidbeschadiging, ontstaat er meestal geen litteken omdat de huid zichzelf probleemloos kan herstellen. Bij beschadigingen van diepere huidlagen, kan er wel littekenweefsel ontstaan. Je kan littekens krijgen op elk lichaamsdeel. Zowel op je gezicht, je knie, achter je oor, op je hoofd, op je hand, op je kin, op je lip of op je neus. Elke plaats op het lichaam is gevoelig voor littekens, zolang de huidbeschadiging niet oppervlakkig is. Ook acne kan littekens veroorzaken doordat men aan de puisten krabt, pulkt of ze kapot knijpt waardoor de onderliggende huidlagen beschadigd raken.

Littekens soorten

Gewoon litteken

Een gewoon litteken ontstaat wanneer een wondje normaal geneest. Het litteken uit zich dan meestal in een smal streepje dat lichter of donkerder is dan de eigen huidskleur.

Atrofisch litteken

Atrofische littekens komen voornamelijk voor na huidaandoeningen zoals acne. De littekens vormen ronde putjes in de huid die na langere tijd minder zichtbaar worden. Je kan de littekens van puistjes niet zomaar verwijderen maar ze vervagen wel na verloop van tijd. Door puistjes niet uit te knijpen kan je de littekens wel vermijden omdat de huid dan niet beschadigd wordt.

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn opvallender dan atrofische littekens. Ze steken namelijk boven het huidoppervlak uit. Dit soort litteken kan zelfs jeuken of pijnlijk zijn en na verloop van tijd uitbreiden. Ze vervagen dus niet zomaar. Dit soort hypertroof litteken wordt vaak verward met wild vlees of keloïd littekens.

Keloïd litteken

Keloïdale littekens lijken een beetje op hypertrofische littekens. Het verschil ligt voornamelijk in het feit dat keloïd littekens over het wondgebied heen groeien. De littekens vormen een abnormale en onregelmatige toename van littekenweefsel. De littekens zijn als het ware uitstulpingen die zelfs kunnen verkleuren.

Hoe litteken behandelen

Je kan littekens niet zomaar verwijderen. Een litteken kan wel na verloop van tijd vervagen. Dit proces kan versneld worden door een aantal dingen te doen. Hoe kan je littekens dan best verzorgen om ze te verminderen of zelfs bijna weg te krijgen? Het beste is om al te beginnen met de wonde goed te verzorgen. Was hiervoor de wonde goed met water en zeep en ontsmet hierna met een ontsmettingsmiddel zoals Isobetadine. Als er vuil of steen in de wonde zit, is het zeer belangrijk om dit eruit te halen. Hierna kan je best de wonde bedekken met een verband dat niet aan de wonde kleeft. Dit houdt de wonde vochtig waardoor de genezing zal worden bevorderd. Haal het verband pas na 48 uur weg. Wanneer de wonde genezen is, kan je nog een aantal dingen doen om eventuele littekenvorming te verzachten of vervagen. Omdat de zon een litteken kan kleuren, is het belangrijk om uit de zon te blijven met wonden die nog rood zien. Daarnaast kan je de wonde ook masseren om de huid te stimuleren. Wil je meer weten over hoe je littekens best behandelt? Lees dan onze blog die je uitlegt hoe je littekens minder zichtbaar kan maken.

Zalf tegen littekens

Er zijn ook een aantal littekencremes die littekens helpen vervagen. Deze cremes behandelen de littekens niet maar kunnen de vervaging wel bevorderen. Deze cremes verwijderen de atrofische, hypertrofische en keloïdale littekens niet maar zullen ze verzachten en bovendien ook vlakker en gladder maken. Ook eventuele jeuk kan worden verminderd door zalven te smeren. Het is wel belangrijk om binnen de twee jaar nadat het littekens gevormd is, te starten met de behandelingen. Hierna zullen behandelingen namelijk minder goed werken. Hou er rekening mee dat elke littekenbehandeling tijd vraagt. Het is een proces van meerdere maanden en je zal dus moeten volhouden.

Siliconenpleister litteken

Siliconenpleisters worden vaak gebruikt om een hypertrofisch litteken te verwijderen. Deze behandeling kan het volume van zo’n litteken verkleinen. Men draagt de pleisters gedurende 3 tot 6 maanden waardoor de littekens uiteindelijk vervaagd zijn. Siliconenbehandelingen bestaan ook in een vloeibare gel vorm die rechtstreeks op het litteken aangebracht kan worden.

Litteken arganolie

Wanneer je liever natuurlijke middelen gebruikt om je lichaam gezond en mooi te houden, wil je dit natuurlijk ook toepassen op je littekens. Je kan littekens natuurlijk niet volledig verwijderen maar je kan wel op een natuurlijke manier de vervaging bevorderen. Dit kan door tweemaal per dag arganolie op de littekens te smeren. Hiervoor masseer je de olie best in over de littekens. De arganolie zorgt er dan voor dat de huid zachter en gladder voelt. Wanneer je de olie gedurende langere tijd over de littekens masseert, zal je merken dat littekens ook zullen vervagen.

Laserbehandeling littekens gezicht

Acne kan de huid ernstig beschadigen. Dit kan ertoe leiden dat je littekens krijgt in het gelaat. Deze littekens uiten zich in kleine putjes in het gezicht en worden daardoor vaak als storend beschouwd. Om deze littekens te verminderen, kan je een laserbehandeling laten uitvoeren. Deze behandeling zorgt ervoor dat de bindweefselcellen worden gestimuleerd waardoor er nieuw collageen wordt aangemaakt. Het beschadigde weefsel kan hierdoor deels hersteld worden wat littekens uiteindelijk doet vervagen.

littekens

Litteken maskeren

Je kan littekens ook simpelweg verbergen door make-up te gebruiken. Om de littekens in het gezicht te verminderen, moet men een corrigerende foundation gebruiken. Een gewone foundation bevat niet genoeg pigment om de littekens te verbergen.

Veel gestelde vragen

Wat als een litteken jeukt

Wanneer je een litteken hebt dat jeukt, kan je zelf proberen om een goede zalf te zoeken die de jeuk vermindert. Dit kan een speciale zalf zijn voor littekens maar je kan ook gebruik maken van crèmes voor de jeukende huid. Wanneer de jeuk blijft storen, raadpleeg je best je huisarts om eventuele verdere behandelingen te bespreken. 

Hoe littekens beschermen tegen de zon

Wanneer een litteken in de zon komt, kan dit ervoor zorgen dat het litteken verkleurt waardoor het meer opvalt. Het litteken kleurt niet mee met de rest van de huid en zal dus niet vervagen door de zon. Daarom is het belangrijk om een recent litteken zoveel mogelijk tegen de zon te beschermen. Je kan dit door het afdekken van het litteken in de zon of door een hoge beschermingsfactor op het litteken te smeren.

Waarom mag een litteken niet in de zon

De huid is over het algemeen gevoelig voor UV-straling. Je hebt vast al vaak gehoord over de beschadigende effecten die door langdurig zonnen worden veroorzaakt. Wanneer de huid geïrriteerd is, zal de huid nog gevoeliger zijn. Het litteken kan hierdoor lichter of donkerder worden dan de rest van de huid waardoor het nog meer zal opvallen.

Wanneer litteken insmeren

Hoe recenter een litteken is, hoe belangrijker het is om het in te smeren. De eerste maanden is een litteken het gevoeligste voor de zon. Je kan het dan best bedekken wanneer je toch in de zon gaat. Vanaf de tweede maand mag je wel in de zon maar is het aangeraden om een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Na 3 tot 4 maanden mag je in de zon met het litteken. Wanneer je een lichtere huid hebt, is het nog steeds aangewezen om op te passen.

Waarom blijft mijn litteken rood

wat is littekenweefselIn het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt. Wanneer het litteken rood blijft, kan het om een hypertrofisch of keloïd litteken gaan.

Waarom doet een litteken pijn

Er zijn 5 fases van litteken vorming. Fase 1 is de ontsteking. Hierbij is het gewonde huidweefsel ontstoken wat ervoor zorgt dat de wonde wordt gereinigd. In de tweede fase wordt het litteken roze doordat er nieuwe bloedvaten worden gevormd. In fase drie zal het litteken zich sluiten door de reconstructie van de huid. In fase 4 is de huid van het litteken normaal en zal het beginnen vervagen. De vijfde fase is simpelweg het verder vervagen van het litteken. In de eerste twee fases kan het litteken gevoelig en opgezwollen zijn. Over het algemeen is een litteken niet pijnlijk. Wanneer dit wel zo is, kan er sprake zijn van zenuwschade. Normaal gezien zal dit na een tijd ook verdwijnen. Er bestaat ook zoiets als een littekenbreuk. Dit is een defect van de buikwand op de plaats waar een operatieve ingreep is uitgevoerd. Bij deze ingreep werden de spierlagen en de bindweefsellagen weer dichtgenaaid om de operatie af te sluiten. Wanneer deze wonde na een tijd scheurt, heet dit een littekenbreuk.

Beste middel tegen littekens

Er bestaat niet zoiets als een beste middel tegen littekens. Het is vooral belangrijk dat je wonden goed verzorgt zowel tijdens de genezing als na de genezing. Zo verminder je de kans op littekenvorming. Wanneer er toch littekens ontstaan, kan je deze insmeren met arganolie en speciale littekencrèmes om het vervagen van het litteken te bevorderen. Wanneer dit geen soelaas biedt, kan je met je huisarts verdere behandelingen bespreken.

0 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×

9,2 / 10
 • Alinda uit Winschoten schreef:
  goed
  Alles netjes en volgens afspraak geleverd.
 • Goud uit Kockengen schreef:
  Helemaal naar me zin
  Snel besteld en snel in huis
 • Jack Schriever uit Ten Boer schreef:
  Snel, goed en betaalbaar
  Prima ervaring met Viata.

littekens - alle producten

1 - 10 van 76 |
placeholder Avène Cicalfate
 (7)
Avène Cicalfate Crème 40ml

Herstellende en anti-microbiële crème voor beschadigde en geïrriteerde huid.

prijs apotheek: 10,00
7,75
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 10,00

Bestel voor 19:00, overmorgen geleverd

placeholder Bap Scar Care SPF25
 (1)
Bap Scar Care SPF25 Gel 10g

Transparante, geurloze siliconengel met SPF25 voor het verbeteren van hypertrofische en keloïde littekens. Maakt de littekens vlakker, zachter en gladder. Verlicht de jeuk, irritatie en roodheid, en de zonnefactor beschermt tegen schadelijke zon- en UV-straling.

prijs apotheek: 26,95
24,26
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 26,95

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Bap Scar Care
 (2)
Bap Scar Care Gel 20g

Transparante, geurloze siliconengel voor het verbeteren van hypertrofische en keloïde littekens. Maakt de littekens vlakker, zachter en gladder. Verlicht de jeuk, irritatie en roodheid.

prijs apotheek: 39,80
35,82
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 39,80

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Nourisil MD
 (1)
Nourisil MD Gel 30g

Siliconengel die helpt nieuwe en oudere littekens (vb door een chirurgische ingreep, brandwonden, snijwonden, ...) verminderen. Hygiënisch verpakt en handig in het gebruik. Maakt verheven littekens vlakker en gladder, verzacht jeuk en vermindert verkleuring door het litteken. Mag gebruikt worden op alle delen van gelaat en lichaam, van zodra de wonde genezen is. Is geschikt voor alle huidtypes, en ook voor kinderen.

prijs apotheek: 29,95
25,46
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 29,95

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Bap Scar Care T 5x7cm
 (0)
Bap Scar Care T 5x7cm Silicoon pleister 10 stuks

Zelfklevend siliconenverband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertrofische en keloïde littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

prijs apotheek: 37,66
33,66
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 37,66

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Bap Scar Care S 4x40cm
 (0)
Bap Scar Care S 4x40cm Silicoon pleister 2 stuks

Siliconen zelfklevend verband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertofische en keloide littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

prijs apotheek: 95,00
85,28
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 95,00

Gratis levering voor dit product
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Hansaplast Med littekenvervager
 (1)
Hansaplast Med littekenvervager Patch 21 stuks

Zelfklevende patches op basis van hydroactief polyurethaan dat op natuurlijke wijze gekleurde, paarsachtige, verheven en onregelmatige littekens helpt genezen. De littekens verdwijnen in 8 weken tijd op natuurlijke wijze. Ze worden zachter, bleker en minder paars.

prijs apotheek: 26,99
22,27
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 26,99

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder La Roche-Posay Cicaplast gel B5
 (5)
La Roche-Posay Cicaplast gel B5 Gel 40ml

Verzorging die het herstel van de huid versnelt, antibacterieel, in gelvorm. Aangewezen ter ondersteuning van wondherstel van de gevoelige huid, kloven en/of na dermatologische ingrepen.

prijs apotheek: 11,95
8,63
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 11,95

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

 • Gratis thermaal water bij aankoop van een Cicaplast product
promo
placeholder Avène Cicalfate
 (9)
Avène Cicalfate Crème 100ml

Herstellende anti-microbiële crème. Geïrriteerde, beschadigde huid. Deze crème is speciaal aangepast aan de gevoelige huid van volwassenen, kinderen en baby's.

prijs apotheek: 16,20
11,34 -30%
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 16,20

Bestel voor 19:00, morgen geleverd

placeholder Alhydran Sun SPF30
 (2)
Alhydran Sun SPF30 Crème 59ml

De samenstelling van Alhydran helpt tegen pijn, jeuk, roodheid, trekkend gevoel en het ontstaan van vervelende littekens. In tegenstelling tot veel huidverzorgingsproducten is Alhydran een medische gel-crème die effectief is door een optimale combinatie van Aloë Vera en hoogwaardige huidoliën.

prijs apotheek: 39,95
31,16
Op voorraad
f product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 39,95

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 19:00, morgen geleverd

1 - 10 van 76 |
Gedeelde ervaringen
 • Het is een goede crème, het verzacht en herstelt. Ik heb een vette huid die de neiging heeft tot acne en als ik mijn puistjes verbrijzeld (ik weet dat het verkeerd is!), geneest het de puistjes en vervaagt het geleidelijk aan de vlekken. Ik gebruik het 's morgens voor mijn vochtinbrengende crème en soms 's avonds als mijn huid te droog/irriterend is. Het enige nadeel is dat het vrij vettig is, dus het mag alleen gebruikt worden op de betreffende delen, anders wordt de huid vettig.
  Nelly Lavictoire 06/09/2019
 • Voor mijn dochter gekocht die heeft littekens in haar gezicht. En het lijkt in ieder geval of ze lichter worden en soepeler sinds ik dit product gebruik.
  Petra 07/07/2019
 • uitstekende crème, herstelt uw huid
  Hilaria Parra Conchudo 29/06/2019
 • Dat super z n werk bij geïrriteerde huid
  Jet Norman 07/06/2019
 • Perfect voor de zeer tere huid, kalmeert onmiddellijk
  Miren 18/03/2019
 • Wat een fijn product! Doet echt wat het belooft. Na drie maanden zijn mijn littekens nauwelijks meer zichtbaar. De gel smeert gemakkelijk uit, je hebt er maar heel weinig van nodig en het voelt prettig op je huid. BAPscar gel werd mij aangeraden door de plastisch chirurg en ik heb het mijn huisarts ook aangeraden.
  Ioanna 11/11/2018
 • Fantastisch spul! Gebruik het dagelijks op een klein litteken in mijn gezicht. Je ziet er bijna niets meer van! Heel zuinig in gebruik. Een wondermiddel!
  Bk 08/11/2018
 • zeer aangename crème maar volgens mij alleen voor kleine problemen als roodheid of irritatie gevoel waarschijnlijk het zal werken tegen gevolgen van ingrepen maar niet meer
  lana 26/10/2018
 • Het is een zeer effectief product.
  Andreia 25/09/2018
 • Na gebruik van Bap Scar Care is snel te zien dat het litteken er beter uit gaat zien. Goed product!
  Mevr. Steenbergen 18/09/2018
 • Het legt een laagje over mijn littekens door dermatologische ingrepen, beschermt ze en zorgt ervoor dat ze langzaam vervagen. Ben erg tevreden.
  Margaret 13/09/2018
 • Super goed product, vanaf het moment dat ik deze gel ben gaan smeren (in combinatie met de Alhydran) is het litteken duidelijk beter genezen en ziet het er stukken beter uit! Topprodukt.
  Monique 20/05/2018
 • Op aanraden van mijn dokter heb ik nourisil geprobeerd voor een lelijk litteken (grote snijwonde). Ik heb na verloop van tijd zichtbaar verbeteringen gehad. Werkt heel goed voor mij.
  Joris 12/01/2018
 • ik denk dat het een goed product is maar ik heb het nog maar juist je moet het gebruiken gedurende 8 weken het is wel veilig
  Arlette 08/07/2017
 • Ik heb zeer goede ervaring met de crème. Na een peeling (hoogste sterkte, Dr. Schrammek) heb ik's avonds 2 weken de crème aangebracht. De ontstoken gebieden (na ernstige acne) snel verdwijnen. De huid heeft zich mooi hersteld. Ik denk dat dit voornamelijk te wijten was aan het zinkgehalte in de room. Ik was een beetje sceptisch over de aankoop omdat ik HPU heb en er koper in de room zit, maar het had geen negatieve effecten.
  Anita 22/06/2017
 • Ik heb zeer goede ervaring met de crème. Na een peeling (hoogste sterkte, Dr. Schrammek) heb ik's avonds 2 weken de crème aangebracht. De ontstoken gebieden (na ernstige acne) snel verdwijnen. De huid heeft zich mooi hersteld. Ik denk dat dit voornamelijk te wijten was aan het zinkgehalte in de room. Ik was een beetje sceptisch over de aankoop omdat ik HPU heb en er koper in de room zit, maar het had geen negatieve effecten.
  Anita 22/06/2017
 • Ik heb dit product nu reeds voor vele verschillende toepassingen gebruikt. In de eerste plaats voor herstel van kleine wondjes of insectenbeten. 2 keer dun insmeren. Maar ook voor reeds jaren bestaande rimpels in de gezichtshuid, ook 2 keer dun insmeren, zodat het een beetje grijs wordt. En ten slotte heb ik het aangewend voor jeugdpuistjes op het voorhoofd met groot succes. Ook 2 keer dun insmeren.
  Hans 04/02/2017
 • Topproduct. Ik lijd aan contacteczeem en heb dientengevolge een zwaar beschadigde huid (vooral onderbenen). Ik ben allergisch aan een aantal basisingrediënten van crèmes en zepen. Het is niet evident een verzorgend product te vinden dat aan mijn tere huid voldoet. Vandaar dat ik ook regelmatig met opstoot van het eczeem te maken krijg. Avène Calcifate is echter één van de veilige producten. Ik gebruik het 2x per dag. De jeuk verdwijnt, wondkorstjes en huidschilfers worden zacht en verdwijnen bij het wassen. Gedaan met krabben (het meest ellendige aan eczeem), het is alsof de zalf een beschermlaagje op de huid legt. Mijn huid herstelt goed en wordt beetje bij beetje minder fragiel. Eén klein minpuntje, het duurt wel even voor de zalf is ingedrongen, maar dat is inherent aan de bestanddelen ervan en in mijn geval kan het niet anders. (het zijn net de bestanddelen die maken dat crèmes snel in huid dringen die ik niet verdraag). Als dit product voor mij veilig is, dan is het zeker een 100% veilig product.
  Annemie 01/12/2016
 • Ik ben heel erg tevreden met Alhydran! Had eerst een ander middel gekocht bij mijn plaatselijke apotheek maar daar werd mijn litteken (15cm) niet echt lichter en mooier van. Ik gebruik nu alhydran een kleine 3 weken en zie duidelijk verschil, mijn litteken wordt lichter en ziet er veel rustiger uit. Heb gelijk 2 tubes besteld met factor 30 voor de aankomende zomer!
  jan 29/04/2016