Toon alle thema's »

Littekens

Wat is littekenweefsel

litteken soortenLittekens komen bij iedereen weleens voor. Hoewel ze geen kwaad kunnen, zorgen ze ervoor dat je geen egale huid meer hebt. Dit wordt uiteraard door velen als vervelend ervaren maar hoe ontstaan littekens precies? De huid bestaat uit verschillende huidlagen. Wanneer je een wonde hebt, is een van deze huidlagen beschadigd. Afhankelijk van welke van de huidlagen beschadigd is, zal je wel of niet een litteken krijgen. Wanneer er sprake is van een oppervlakkige huidbeschadiging, ontstaat er meestal geen litteken omdat de huid zichzelf probleemloos kan herstellen. Bij beschadigingen van diepere huidlagen, kan er wel littekenweefsel ontstaan. Je kan littekens krijgen op elk lichaamsdeel. Zowel op je gezicht, je knie, achter je oor, op je hoofd, op je hand, op je kin, op je lip of op je neus. Elke plaats op het lichaam is gevoelig voor littekens, zolang de huidbeschadiging niet oppervlakkig is. Ook acne kan littekens veroorzaken doordat men aan de puisten krabt, pulkt of ze kapot knijpt waardoor de onderliggende huidlagen beschadigd raken.

Littekens soorten

Gewoon litteken

Een gewoon litteken ontstaat wanneer een wondje normaal geneest. Het litteken uit zich dan meestal in een smal streepje dat lichter of donkerder is dan de eigen huidskleur.

Atrofisch litteken

Atrofische littekens komen voornamelijk voor na huidaandoeningen zoals acne. De littekens vormen ronde putjes in de huid die na langere tijd minder zichtbaar worden. Je kan de littekens van puistjes niet zomaar verwijderen maar ze vervagen wel na verloop van tijd. Door puistjes niet uit te knijpen kan je de littekens wel vermijden omdat de huid dan niet beschadigd wordt.

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn opvallender dan atrofische littekens. Ze steken namelijk boven het huidoppervlak uit. Dit soort litteken kan zelfs jeuken of pijnlijk zijn en na verloop van tijd uitbreiden. Ze vervagen dus niet zomaar. Dit soort hypertroof litteken wordt vaak verward met wild vlees of keloïd littekens.

Keloïd litteken

Keloïdale littekens lijken een beetje op hypertrofische littekens. Het verschil ligt voornamelijk in het feit dat keloïd littekens over het wondgebied heen groeien. De littekens vormen een abnormale en onregelmatige toename van littekenweefsel. De littekens zijn als het ware uitstulpingen die zelfs kunnen verkleuren.

Hoe litteken behandelen

Je kan littekens niet zomaar verwijderen. Een litteken kan wel na verloop van tijd vervagen. Dit proces kan versneld worden door een aantal dingen te doen. Hoe kan je littekens dan best verzorgen om ze te verminderen of zelfs bijna weg te krijgen? Het beste is om al te beginnen met de wonde goed te verzorgen. Was hiervoor de wonde goed met water en zeep en ontsmet hierna met een ontsmettingsmiddel zoals Isobetadine. Als er vuil of steen in de wonde zit, is het zeer belangrijk om dit eruit te halen. Hierna kan je best de wonde bedekken met een verband dat niet aan de wonde kleeft. Dit houdt de wonde vochtig waardoor de genezing zal worden bevorderd. Haal het verband pas na 48 uur weg. Wanneer de wonde genezen is, kan je nog een aantal dingen doen om eventuele littekenvorming te verzachten of vervagen. Omdat de zon een litteken kan kleuren, is het belangrijk om uit de zon te blijven met wonden die nog rood zien. Daarnaast kan je de wonde ook masseren om de huid te stimuleren. Wil je meer weten over hoe je littekens best behandelt? Lees dan onze blog die je uitlegt hoe je littekens minder zichtbaar kan maken.

Zalf tegen littekens

Er zijn ook een aantal littekencremes die littekens helpen vervagen. Deze cremes behandelen de littekens niet maar kunnen de vervaging wel bevorderen. Deze cremes verwijderen de atrofische, hypertrofische en keloïdale littekens niet maar zullen ze verzachten en bovendien ook vlakker en gladder maken. Ook eventuele jeuk kan worden verminderd door zalven te smeren. Het is wel belangrijk om binnen de twee jaar nadat het littekens gevormd is, te starten met de behandelingen. Hierna zullen behandelingen namelijk minder goed werken. Hou er rekening mee dat elke littekenbehandeling tijd vraagt. Het is een proces van meerdere maanden en je zal dus moeten volhouden.

Siliconenpleister litteken

Siliconenpleisters worden vaak gebruikt om een hypertrofisch litteken te verwijderen. Deze behandeling kan het volume van zo’n litteken verkleinen. Men draagt de pleisters gedurende 3 tot 6 maanden waardoor de littekens uiteindelijk vervaagd zijn. Siliconenbehandelingen bestaan ook in een vloeibare gel vorm die rechtstreeks op het litteken aangebracht kan worden.

Litteken arganolie

Wanneer je liever natuurlijke middelen gebruikt om je lichaam gezond en mooi te houden, wil je dit natuurlijk ook toepassen op je littekens. Je kan littekens natuurlijk niet volledig verwijderen maar je kan wel op een natuurlijke manier de vervaging bevorderen. Dit kan door tweemaal per dag arganolie op de littekens te smeren. Hiervoor masseer je de olie best in over de littekens. De arganolie zorgt er dan voor dat de huid zachter en gladder voelt. Wanneer je de olie gedurende langere tijd over de littekens masseert, zal je merken dat littekens ook zullen vervagen.

Laserbehandeling littekens gezicht

Acne kan de huid ernstig beschadigen. Dit kan ertoe leiden dat je littekens krijgt in het gelaat. Deze littekens uiten zich in kleine putjes in het gezicht en worden daardoor vaak als storend beschouwd. Om deze littekens te verminderen, kan je een laserbehandeling laten uitvoeren. Deze behandeling zorgt ervoor dat de bindweefselcellen worden gestimuleerd waardoor er nieuw collageen wordt aangemaakt. Het beschadigde weefsel kan hierdoor deels hersteld worden wat littekens uiteindelijk doet vervagen.

littekens

Litteken maskeren

Je kan littekens ook simpelweg verbergen door make-up te gebruiken. Om de littekens in het gezicht te verminderen, moet men een corrigerende foundation gebruiken. Een gewone foundation bevat niet genoeg pigment om de littekens te verbergen.

Veel gestelde vragen

Wat als een litteken jeukt

Wanneer je een litteken hebt dat jeukt, kan je zelf proberen om een goede zalf te zoeken die de jeuk vermindert. Dit kan een speciale zalf zijn voor littekens maar je kan ook gebruik maken van crèmes voor de jeukende huid. Wanneer de jeuk blijft storen, raadpleeg je best je huisarts om eventuele verdere behandelingen te bespreken. 

Hoe littekens beschermen tegen de zon

Wanneer een litteken in de zon komt, kan dit ervoor zorgen dat het litteken verkleurt waardoor het meer opvalt. Het litteken kleurt niet mee met de rest van de huid en zal dus niet vervagen door de zon. Daarom is het belangrijk om een recent litteken zoveel mogelijk tegen de zon te beschermen. Je kan dit door het afdekken van het litteken in de zon of door een hoge beschermingsfactor op het litteken te smeren.

Waarom mag een litteken niet in de zon

De huid is over het algemeen gevoelig voor UV-straling. Je hebt vast al vaak gehoord over de beschadigende effecten die door langdurig zonnen worden veroorzaakt. Wanneer de huid geïrriteerd is, zal de huid nog gevoeliger zijn. Het litteken kan hierdoor lichter of donkerder worden dan de rest van de huid waardoor het nog meer zal opvallen.

Wanneer litteken insmeren

Hoe recenter een litteken is, hoe belangrijker het is om het in te smeren. De eerste maanden is een litteken het gevoeligste voor de zon. Je kan het dan best bedekken wanneer je toch in de zon gaat. Vanaf de tweede maand mag je wel in de zon maar is het aangeraden om een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Na 3 tot 4 maanden mag je in de zon met het litteken. Wanneer je een lichtere huid hebt, is het nog steeds aangewezen om op te passen.

Waarom blijft mijn litteken rood

wat is littekenweefselIn het begin is een litteken meestal rood. Het litteken kan rood, donkerrood of bij een donkerdere huid zelfs bruin zijn. Hoe lang een litteken rood blijft, hangt af van het genezingsproces. Bij grote wonden kan dit wat langer duren terwijl dit bij kleine wonden wat sneller wegtrekt. Wanneer het litteken rood blijft, kan het om een hypertrofisch of keloïd litteken gaan.

Waarom doet een litteken pijn

Er zijn 5 fases van litteken vorming. Fase 1 is de ontsteking. Hierbij is het gewonde huidweefsel ontstoken wat ervoor zorgt dat de wonde wordt gereinigd. In de tweede fase wordt het litteken roze doordat er nieuwe bloedvaten worden gevormd. In fase drie zal het litteken zich sluiten door de reconstructie van de huid. In fase 4 is de huid van het litteken normaal en zal het beginnen vervagen. De vijfde fase is simpelweg het verder vervagen van het litteken. In de eerste twee fases kan het litteken gevoelig en opgezwollen zijn. Over het algemeen is een litteken niet pijnlijk. Wanneer dit wel zo is, kan er sprake zijn van zenuwschade. Normaal gezien zal dit na een tijd ook verdwijnen. Er bestaat ook zoiets als een littekenbreuk. Dit is een defect van de buikwand op de plaats waar een operatieve ingreep is uitgevoerd. Bij deze ingreep werden de spierlagen en de bindweefsellagen weer dichtgenaaid om de operatie af te sluiten. Wanneer deze wonde na een tijd scheurt, heet dit een littekenbreuk.

Beste middel tegen littekens

Er bestaat niet zoiets als een beste middel tegen littekens. Het is vooral belangrijk dat je wonden goed verzorgt zowel tijdens de genezing als na de genezing. Zo verminder je de kans op littekenvorming. Wanneer er toch littekens ontstaan, kan je deze insmeren met arganolie en speciale littekencrèmes om het vervagen van het litteken te bevorderen. Wanneer dit geen soelaas biedt, kan je met je huisarts verdere behandelingen bespreken.

0 geselecteerd - Verfijn selectie
Jouw selectie ×
Verfijn selectie

9,2 / 10
 • MR uit Almere schreef:
  prima
  Op tijd geleverd en zoals besteld.
 • Senada Kovacevic uit UTRECHT schreef:
  Uitstekend
  Uitstekend
 • Daniëlle Howard uit ELBURG schreef:
  Snelle verzending en goede service
  Ik ben zeer tevreden met de afhandeling van mijn bestelling.

littekens - alle producten

1 - 10 van 74 |
placeholder Bap Scar Care T 5x7cm
 (0)
Bap Scar Care T 5x7cm Silicoon pleister 10 stuks

Zelfklevend siliconenverband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertrofische en keloïde littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

prijs apotheek: 37,66
33,13
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 37,66

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Bap Scar Care
 (2)
Bap Scar Care Gel 20g

Transparante, geurloze siliconengel voor het verbeteren van hypertrofische en keloïde littekens. Maakt de littekens vlakker, zachter en gladder. Verlicht de jeuk, irritatie en roodheid.

prijs apotheek: 39,80
35,81
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 39,80

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Nourisil MD
 (0)
Nourisil MD Gel 30g

Siliconengel die helpt nieuwe en oudere littekens (vb door een chirurgische ingreep, brandwonden, snijwonden, ...) verminderen. Hygiënisch verpakt en handig in het gebruik. Maakt verheven littekens vlakker en gladder, verzacht jeuk en vermindert verkleuring door het litteken. Mag gebruikt worden op alle delen van gelaat en lichaam, van zodra de wonde genezen is. Is geschikt voor alle huidtypes, en ook voor kinderen.

prijs apotheek: 29,95
25,46
-15%
Tijdelijk geen voorraad
product.view.content.addfavourite

prijs apotheek: 29,95

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Bap Scar Care S 4x40cm
 (0)
Bap Scar Care S 4x40cm Silicoon pleister 2 stuks

Siliconen zelfklevend verband, dun en doorzichtig. Wordt gebruikt voor het voorkomen en het behandelen van hypertofische en keloide littekens. Mag gebruikt worden voor alle littekens.

95,00
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

Gratis levering voor dit product
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Avène Cicalfate+
 (0)
Avène Cicalfate+ Crème 100ml

Antibacteriële, verzachtende en herstellende crème voor de geïrriteerde huid. Geschikt voor de hele familie.

prijs apotheek: 16,50
10,79
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 16,50

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Bio-Oil Littekens en Striemen
 (1)
Bio-Oil Littekens en Striemen Olie 60ml

Gespecialiseerd huidverzorgingsproduct dat aanbevolen wordt als hulp bij het verminderen van littekens, huid striemen en pigmentvlekken, voor gelaat en lichaam. Kan ook gebruikt worden bij de verzorging van een verouderde en uitgedroogde huid. Geschikt voor de gevoelige huid.

prijs apotheek: 13,99
11,47
-18%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 13,99

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder Bio-Oil Littekens en Striemen
 (5)
Bio-Oil Littekens en Striemen Olie 200ml

Gespecialiseerd huidverzorgingsproduct dat aanbevolen wordt als hulp bij het verminderen van littekens, huid striemen en pigmentvlekken, voor gelaat en lichaam. Kan ook gebruikt worden bij de verzorging van een verouderde en uitgedroogde huid. Geschikt voor de gevoelige huid.

prijs apotheek: 29,99
24,59
-18%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 29,99

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

placeholder La Roche-Posay Cicaplast B5 SPF50
 (1)
La Roche-Posay Cicaplast B5 SPF50 Balsem 40ml

Herstellende, beschermende en verzachtende verzorging voor de gekwetste huid, recente littekens en pas geplaatste tatoeages. Met beschermingsfactor SPF50.

prijs apotheek: 13,94
11,15
-20%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 13,94

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

promo
placeholder La Roche-Posay Cicaplast gel B5
 (5)
La Roche-Posay Cicaplast gel B5 Gel 40ml

Verzorging die het herstel van de huid versnelt, antibacterieel, in gelvorm. Aangewezen ter ondersteuning van wondherstel van de gevoelige huid, kloven en/of na dermatologische ingrepen.

prijs apotheek: 11,95
9,80
-18%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 11,95

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

promo
placeholder Avène Cicalfate+
 (0)
Avène Cicalfate+ Crème 40ml

Antibacteriële, verzachtende en herstellende crème voor de geïrriteerde huid. Geschikt voor de hele familie.

prijs apotheek: 10,30
7,73
-25%
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

prijs apotheek: 10,30

Levertermijn 1-3 dagen. Meer info

1 - 10 van 74 |
Gedeelde ervaringen
 • Sinds een lange tijd had ik problemen van irritatie's aan de vagina alle crémes en zalfjes gebruikt maar niets hielp en uiteindelijk probeerde ik de avéne Calcifate+ en ben van de irritatie's vanaf.Ik gebruik het een maal per dag en wil het aan iedereen aanbevelen...het is een wonder créme...super.
  Elisabeth Vande Ginste 04/01/2020
 • Deze littekencrème smeert goed, is geurloos en de textuur voelt aangenaam. Dit product was mij voorgeschreven door arts na meer dan 20cm lange brandwonde om het litteken zo mooi en klein mogelijk te houden. Mijn gevoelige huidje verdraagt deze zonder problemen en mijn litteken ziet er verzorgd uit. Zal lang duren voor resultaat echt zichtbaar is, maar erg tevreden van. Ik merk wel dat de crème steeds witte vlekken nalaat op mijn kleding maar dat neem ik er graag bij. In het algemeen ben ik dus tevreden over mijn aankoop en de snelle en met persoonlijke touch levering. Ik kreeg nog enkele staaltjes om te testen en een extra briefje wat leuk was.
  Fany 28/12/2019
 • Het regenereert zeer goed brandvlekken. En beschermd tegen de zon.
  María 13/12/2019
 • Over de Bio-oil had ik al veel gelezen, maar nog nooit zelf gebruikt. Nu toch de stap gezet en ben er zeer tevreden over. Is zuinig in gebruik, lekker zacht en ruikt zeer lekker. Of het mijn litteken helpt te verdoezelen, daarvoor gebruik ik het nog niet lang genoeg, maar ik voel wel dat het al veel zachter is geworden.
  Inge 29/10/2019
 • Het is een goede crème, het verzacht en herstelt. Ik heb een vette huid die de neiging heeft tot acne en als ik mijn puistjes verbrijzeld (ik weet dat het verkeerd is!), geneest het de puistjes en vervaagt het geleidelijk aan de vlekken. Ik gebruik het 's morgens voor mijn vochtinbrengende crème en soms 's avonds als mijn huid te droog/irriterend is. Het enige nadeel is dat het vrij vettig is, dus het mag alleen gebruikt worden op de betreffende delen, anders wordt de huid vettig.
  Nelly Lavictoire 06/09/2019
 • Zeer goed product zeer aangenaam
  micheline ferauge 14/01/2019
 • Wat een fijn product! Doet echt wat het belooft. Na drie maanden zijn mijn littekens nauwelijks meer zichtbaar. De gel smeert gemakkelijk uit, je hebt er maar heel weinig van nodig en het voelt prettig op je huid. BAPscar gel werd mij aangeraden door de plastisch chirurg en ik heb het mijn huisarts ook aangeraden.
  Ioanna 11/11/2018
 • Fantastisch spul! Gebruik het dagelijks op een klein litteken in mijn gezicht. Je ziet er bijna niets meer van! Heel zuinig in gebruik. Een wondermiddel!
  Bk 08/11/2018
 • zeer aangename crème maar volgens mij alleen voor kleine problemen als roodheid of irritatie gevoel waarschijnlijk het zal werken tegen gevolgen van ingrepen maar niet meer
  lana 26/10/2018
 • Beschermt het litteken in mijn gezicht na een dermatologische ingreep tegen de zon en zorgt er tevens voor dat het langzaam heelt en vervaagt. Het is trouwens SPF 50 en niet 5.
  Margaret 13/09/2018
 • Het legt een laagje over mijn littekens door dermatologische ingrepen, beschermt ze en zorgt ervoor dat ze langzaam vervagen. Ben erg tevreden.
  Margaret 13/09/2018
 • Super goed product, vanaf het moment dat ik deze gel ben gaan smeren (in combinatie met de Alhydran) is het litteken duidelijk beter genezen en ziet het er stukken beter uit! Topprodukt.
  Monique 20/05/2018
 • Dit is een zeer goed product voor mijn overgevoelige, snel geïriteerde huid. Ik gebruik dit product al ongeveer2 jaar, je huid wordt heel zacht en egaler. Waarom geen 5 sterren? Het laat nadien een iets wat vettig laagje achter, maar dat helpt ws de droge huid.
  Ingrid 11/02/2018
 • Op aanraden van mijn dokter heb ik nourisil geprobeerd voor een lelijk litteken (grote snijwonde). Ik heb na verloop van tijd zichtbaar verbeteringen gehad. Werkt heel goed voor mij.
  Joris 12/01/2018
 • Ik heb een gemixte en zeer gevoelige huid, deze crème staat me toe om de huid tot rust te laten komen. Deze formule met verhoogde bescherming is zeer aangenaam in dit seizoen. Een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.
  Marie 07/07/2017
 • Wordt zeer snel opgenomen in de huid, is geurloos en geeft geen allergische reacties!
  astrid 26/11/2016
 • Deze olie is geweldig ik had tijdens mijn zwangerschap maar 2 zwangerschapsstriemen dankzij het
  Carpentier 07/09/2016