085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
09-02-2022 | Algemeen welzijn

10 tips om van je loopneus af te raken

Geschreven door Niels loopneus remedie verkoudheid

Een loopneus is meestal geen ernstig symptoom, maar het kan wel heel vervelend zijn. Je kan moeilijk door je neus ademen, je blijft oneindig met zakdoeken klungelen en je ruikt weinig of niets. Het kan door verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals een verkoudheid of allergieën. Afgezien van de oorzaak kan je zelf ook een paar dingen doen om een loopneus te verhelpen. Lees verder voor tips en remedies tegen een verstopte neus.

1. Blijf voldoende gehydrateerd


Genoeg water drinken vervult vele essentiële functies voor je lichaam, waaronder ook het aanmaken van slijm (ofwel snot). Als je uitgedroogd bent, heeft je snot een taaie, dikke consistentie waardoor het moeilijker wordt om te verwijderen en je neus nog harder verstopt raakt. Naast water drinken, helpt het ook om uitdrogende dranken zoals alcohol en koffie te vermijden.


2. Warme thee


Warme dranken zoals thee kunnen door hun hitte en stoom de luchtwegen openen en vrijmaken. Sommige theesoorten kunnen ook specifiek een verstopte neus verhelpen, zoals kamille, gember, munt of netelthee. Door de stoom in te ademen, verhelp zowel een verstopte neus als een pijnlijke keel.


3. Stoom je gezicht


Het is bewezen dat stoom een loopneus kan behandelen. Naast de stoom van je thee te inhaleren, kan je ook een stoombad voor je gezicht maken:

  • Warm water op tot het begint te verdampen, het hoeft hiervoor niet te koken!
  • Ga met je gezicht boven het dampend water hangen gedurende 20 tot 30 minuten. Adem diep in door je neus en neem even pauze als je gezicht te warm wordt.
  • Snuit achteraf je neus om van het snot af te raken.

 

Je kan eventueel ook enkele druppels essentiële olie toevoegen. Voor deze toepassing zijn eucalyptus, pepermunt, rozemarijn, salie, theeboom en tijmolie geschikt. De stoffen menthol en thymol in deze oliën vind je ook terug in decongestiva. Als je geen essentiële oliën hebt, kan je ook de kruiden aan het water toevoegen.


4. Neem een warme douche


Een warme douche kan een snelle oplossing zijn voor je loopneus. De hitte en stoom kunnen verzachtend werken, net zoals bij de thee en het stoombad. 


5. Gebruik een neti pot


neti pot loopneusEen neti pot is een neusdouche die gebruikt wordt bij verstopte holtes. Het is een soort kannetje waar je een zoutoplossing ingiet, waarna je met het kannetje je neus spoelt. Let wel op dat je dit niet te vaak doet, want dan kan je de beschermende slijmlaag in je neus- en bijholtes aantasten. Volg dus zorgvuldig de instructies. Je kan een neti pot bij je apotheker of online kopen.


6. Eet pikant


Pikant eten kan een loopneus erger maken, maar maakt je neus vrij als deze verstopt is. Pittige kruiden zoals cayennepeper, habanero, wasabi of gember zijn een paar voorbeelden. Deze kruiden zorgen ervoor dat je het warm krijgt en verwijd de doorgangen in je lichaam, waaronder ook je neusholten.


7. Capsaïcine


Een stapje verder van pikant eten, is het gebruik van capsaïcine. Dit is de chemische component in pepers die hen pikant maken. De stof wordt ook gebruikt om zenuwpijnen en psoriasis te behandelen. Als je het in de neus aanbrengt, kan het helpen met een loopneus.


8. Gebruik een neusspray


neusspray loopneusEen neusspray maakt meteen komaf van je loopneus en je kan het gewoon zonder voorschrift bij de apotheker halen. Je kan best een neusspray op basis van fysiologisch water gebruiken, aangezien deze niet schadelijk kan zijn. Andere neussprays kunnen bij overmatig gebruik bijwerkingen veroorzaken of het probleem net erger maken. Als je twijfelt, vraag dan raad aan je arts of de apotheker.

 


9. Vermijd irriterende vluchtige stoffen


In de eerste plaats kan je best stoppen met roken als je verkouden bent. Roken irriteert immers de luchtwegen en kan een loopneus dus erger maken. Daarnaast kan je best ook andere irriterende stoffen vermijden, zoals vluchtige schoonmaakmiddelen en brandstoffen.


10. Vermijd het snuiten van je neus


Als je je neus veel snuit, zorg je ervoor dat het snot in je neusholtes terecht kan komen. Het is beter om je neus op te halen, zodat het snot in je keel terecht komt. Snuit dus alleen wanneer je niet te hard moet snuiten om je neus vrij te maken en doe dat met elk neusgat afzonderlijk.


Een loopneus is een irritante kwaal die gelukkig makkelijk te verhelpen is. Je kan dat via natuurlijke middelen doen, zoals warme thee drinken en pikant eten. Daarnaast zijn er ook hardere middelen, zoals neussprays of een neti pot. Hierbij moet je wel opletten dat je de slijmlaag in je neusholten niet verstoort. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.