085/016 08 96

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

02-10-2022 | Algemeen welzijn

Wat te doen tegen een losse huid na het afvallen?

Geschreven door Niels Losse huid huidsverzorging afvallen

Als je veel gewicht bent kwijtgeraakt om overgewicht tegen te gaan, gefeliciteerd! Het is niet altijd makkelijk om grote hoeveelheden gewicht te verliezen en je doelen te bereiken. Deze overwinning kan soms met een ietwat vervelende bijwerking gepaard gaan: losse huid. Vraag je je af hoe je je huid strakker kan maken? Lees verder en kom te weten welke natuurlijke en medische oplossingen er bestaan om van losse huid af te raken.

Waarom krijg je een losse huid na gewichtsverlies?

De huid is het grootste orgaan in je lichaam en vormt een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. De onderste laag van je huid bestaat uit proteïnen zoals collageen en elastine. Collageen vind je terug in 80% van de huid en zorgt voor stevigheid. Elastine, zoals de naam het zegt, zorgt voor de elasticiteit en strakheid van je huid. 

Wanneer je bijkomt, zet de huid uit om plaats te maken voor groei. Een voorbeeld hiervan is zwangerschap. Tijdens de zwangerschap zet de huid uit binnen een periode van enkele maanden. De uitgezette huid trekt terug binnen enkele maanden na de bevalling. 

Als je de huid echter in extreme mate wordt uitgerekt en voor lange periodes zo blijft, zullen de collageen en elastinevezels beschadigd raken. Hierdoor kunnen ze niet meer terug korter worden. Hierdoor zal je na veel gewicht te verliezen mogelijk een overmaat aan losse huid overhouden. Hoe groter het gewichtsverlies, hoe sterker dit effect zich voordoet. Bijkomend werd aangetoond dat mensen die operaties ondergaan om gewicht te verliezen, minder collageen van lagere kwaliteit produceren.

Factoren die de mate van verlies van huid-elasticiteit beïnvloeden

 • Tijdsduur: Hoe langer je overgewicht hebt of obees bent, hoe losser de huid zal zijn na gewichtsverlies.
 • Mate van gewichtsverlies: als je meer dan 46 kg kwijt bent zal je significant meer losse huid hebben dan gematigd gewichtsverlies.
 • Leeftijd: oude huid maakt minder collageen aan dan jonge huid en zal dus sneller losse huid vertonen na gewichtsverlies.
 • Aanleg: je genetische aanleg bepaalt hoe je huid reageert op fluctuaties in gewicht.
 • Blootstelling aan de zon: een hoge en regelmatige blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat de huid minder collageen en elastine produceert, wat leidt tot meer losse huid.
 • Roken: door te roken maakt je huid minder collageen aan en raakt het bestaande collageen beschadigd, waardoor je losse huid krijgt.

Nadelen van losse huid

Losse huid na gewichtsverlies kan voor sommige mensen aanzienlijke klachten met zich meebrengen:

 • Fysieke ongemakken. Overtollige huid kan erg oncomfortabele zijn en mogelijk de dagelijkse activiteiten belemmeren. 
 • Verminderde lichaamsbeweging. Losse huid na een chirurgische ingreep zou sommige mensen ontmoedigen om aan lichaamsbeweging te doen.
 • Skinirritatie -en afbraak. 44% van de mensen die opteerden voor plastische chirurgie om de huid terug strakker te maken na gewichtsverlies, hadden last van pijn, ontstekingen en zweren.
 • Slecht lichaamsbeeld. Losse huid door gewichtsverlies kan een negatieve invloed hebben op het lichaamsbeeld en het humeur.


Natuurlijke remedies tegen een losse huid

crème huid afvallenHieronder vind je enkele remedies die je huid strakker maken en de elasticiteit bevordert voor wie weinig tot gematigde hoeveelheden gewicht zijn verloren:

 • Gewichtheffen: door regelmatig aan krachttraining te doen, bijvoorbeeld door gewichtheffen, kan een toename in spiermassa de losse huid tegengaan.
 • Collageensupplementen: collageenhydrosylaat lijkt op gelatine en vind je terug in dierlijk bindweefsel. Er zijn studies die suggereren dat het kan helpen met het in stand houden van collageen, maar bewijs voor losse huid tegen te gaan bestaat nog niet.
 • Voldoende voedingsstoffen en gehydrateerd blijven: Evenwichtig eten en voldoende drinken zijn belangrijk om de productie van collageen op gang te houden. Vooral eiwitten, vitamine C, omega-3 vetzuren en water zijn belangrijk voor de huid.
 • Firming crèmes: er bestaan crèmes die gespecialiseerd zijn in het strakker maken van de  huid en bevatten collageen en elastine. Dit effect zijn echter tijdelijk, aangezien collageen en elastine te groot zijn om via de huid geabsorbeerd te worden.

Behandelingen tegen een losse huid

Medische of chirurgische oplossingen zijn ingrijpender, maar kunnen helpen bij een grote mate van gewichtsverlies.

Body-contouring

Body-contouring beschrijft een aantal operaties die vaak na bariatrische chirurgie worden uitgevoerd om overtollige huid en vet te verwijderen. Voorbeelden zijn de ‘tummy-tuck’ en body-lifts. Meestal kiest men voor meerdere operaties voor de verschillende lichaamsdelen binnen een periode van 1 tot 2 jaar na het gewichtsverlies. Hierbij kan je algemeen verwachten dat je 1 tot 4 dagen in het ziekenhuis blijft, gevolgd door een herstelperiode van 2 tot 4 weken. Dit kan langer duren als er complicaties optreden, zoals bloedingen en infecties.

Alternatieve medische procedures

Body-contouring is een van de meest voorkomende procedures tegen losse huid, maar er zijn ook minder ingrijpende opties met een lagere kans op complicaties.

 • Radiofrequentie therapie. Dit soort behandelingen gebruiken een combinatie van infraroodlicht, radiofrequentie en massages om losse huid te verminderen. 
 • Ultrasound. Er bestaan studies die suggereren dat ultrasound behandelingen pijn en andere symptomen van losse huid zouden kunnen verzachten.

Deze behandelingen dragen minder risico’s met zich mee, maar behalen niet de mate van huidverstrakking zoals de body-contouring.

 

Het is vrij normaal om losse huid te hebben nadat je veel gewicht kwijt bent. Als je bijkomende klachten krijgt of niet tevreden bent met hoe je er uit ziet, kan je bepaalde behandelingen overwegen. Als je slechts een gematigde hoeveelheid gewicht kwijt bent, kan de huid soms vanzelf weer strakker worden. Je kan ook altijd natuurlijke remedies uitproberen. In extremere gevallen kunnen body-contouring operaties de enige optie zijn om de huid terug strakker te krijgen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.